30 Νοε 2021

Ψάρια μαρινάτα – Σαβόρι


Ψάρια μαρινάτα – Σαβόρι 
Όταν ξεκινούσε το ψάρεμα της τράτας και συνεχιζόταν μέχρι το χειμώνα. Η θάλασσα πλούσια, αλλά η ζωή του ψαρά πιο δύσκολη κι απ’ του ζευγά. 

Την τράτα δεν την έσερναν οι μηχανές, όπως σήμερα, αλλά την τραβούσαν οι ψαράδες στη στεριά έχοντας περασμένη στην πλάτη τη ροκάνα

. Όλα τα ψάρια του γιαλού φρέσκα λαχταριστά πουλιόντουσαν σε Χώρα και Χωριό... Τα ’τρωγαν συνήθως τηγανιτά με χόρτα βραστά κι όσα περίσσευαν τα κάνανε σαβόρι...

 Ψάρια σαβόρι έφτιαχναν στο νησί μας αφενός για να παίρνουν οι ψαράδες φαγητό μαζί τους στα ταξίδια τους …..γιατί αφού δεν υπήρχαν ψυγεία, το ξύδι και το λάδι συντηρούσαν τα ψάρια και το δεντρολίβανο λειτουργούσε σαν αντισηπτικό….. αφετέρου γιατί ήταν ένας τρόπος να αξιοποιούν τα άφθονα φρέσκα ψάρια και να τα συντηρούν σε αυτή τη σάλτσα.... ..θα προσπαθήσω να περιγράψω ότι θυμούμαι από τότε…. 

 Βάζουμε στο τηγάνι το λάδι να κάψει και ρίχνουμε το αλεύρι να κάβουρναστεί λίγο. 

Προσθέτουμε σκόρδο, ξίδι, λίγο νερό, αλάτι, ένα κλαράκι δεντρολίβανο (για συντηρητικό) και ανακατεύουμε. Μόλις βράσει και πήξει η σάλτσα, είναι έτοιμη. 

Μ’ αυτήν περιχύνουμε τα τηγανισμένα ψάρια. Με το σαβόρι μπορούσαν να συντηρήσουν τα ψάρια για αρκετές ημέρες, αφού δεν υπήρχαν ψυγεία. 

ΔΝΛ ο από Κύθνο οφειλόμενος 

Πηγή : 

τα Θερμιά


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...