30 Νοε 2021

Λιμενικό Ταμείου Σύρου... Με το βλέμμα στην αναμόρφωση η Σέριφος


Εγκαίρως στην έγκριση του προϋπολογισμού για το 2022 προχώρησε η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασής της, οπότε και τονίσθηκε πως τα τέσσερα νησιά ευθύνης του, προχωρούν στην επόμενη χρονιά με ηπιότερη αγωνία από οικονομικής απόψεως, αφού τα έσοδα του 2021 υπήρξαν αυξημένα συγκριτικά με την κατάσταση του 2020 λόγω πανδημίας.

Η θετική εξέλιξη της “επούλωσης” οικονομικών απωλειών, δίνει τη δυνατότητα στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου να φροντίσει ουσιαστικότερα για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, την Κέα, την Κύθνο και τη Σέριφο, προγραμματίζοντας παρεμβάσεις, εργασίες και έργα, απαραίτητα για τις λιμενικές και χερσαίες ζώνες των νησιών.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκπρόσωποι των Δήμων προέβησαν σε παρατηρήσεις, ενώ ζήτησαν αυξημένη μέριμνα για ορισμένες υποθέσεις που συνδέονται με την καθημερινότητα και την καλή λειτουργία των επιχειρήσεων στα παραλιακά μέτωπα.

Επιπλέον, στη συνεδρίαση έγινε αναφορά για την προώθηση έργων στα τέσσερα νησιά σύμφωνα με τις ανάγκες τους, ενώ σε επόμενο θέμα, επισημάνθηκε πως μπαίνει τάξη στη μαρίνα των Λαζαρέττων όσον αφορά την κατάληψη χερσαίων τμημάτων της.

Ανάκαμψη στα έσοδα

Για τη θετική πορεία των εσόδων του Λιμενικού Ταμείου Σύρου κατά το 2021 συγκριτικά με το 2020 μίλησε η πρόεδρος στην εισήγησή της, εξηγώντας πως αυτό το γεγονός δημιουργεί μία καλύτερη βάση για την επόμενη χρονιά αναφορικά με τις ανάγκες των τεσσάρων νησιών.

“Το σημαντικό κι αισιόδοξο που προφανώς διαπιστώνουμε είναι ότι οι εισπράξεις μας για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος – Αύγουστος του 2021 είναι αυξημένες κατά 275 χιλ. ευρώ σε σχέση με τις αντίστοιχες εισπράξεις του περυσινού έτους, που το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά” ανέφερε η Κανδιώ Μαραγκού, υπενθυμίζοντας πως, “Από το 2019 μέχρι το 2020 είχαμε μία απώλεια λόγω Covid-19 της τάξεως των 470 χιλ. ευρώ. Ένα μέρος αυτής της απώλειας έχει καλυφθεί κατά 275 χιλ. ευρώ και ευελπιστούμε μέχρι το τέλος του χρόνου να καλυφθεί περισσότερο”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και με φόντο τα έργα και τις παρεμβάσεις για τη Σύρο, την Κέα, την Κύθνο και τη Σέριφο πρόσθεσε τα εξής: “Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το 2022 περισσότερα έργα για τα τέσσερα νησιά όπως τα περιγράψαμε στο Τεχνικό Πρόγραμμαγια το 2002 που εγκρίναμε πριν από μερικές ημέρες”.

Προγραμματισμός για τη Σύρο

Ειδικότερα, τα έργα για τη Σύρο που έχουν ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2022 είναι τα εξής: Επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων χερσαίας ζώνης Ποσειδωνίας με ποσό 6.820 ευρώ. Παρομοίως, επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων χερσαίας ζώνης Άνω Σύρου προϋπολογισμού 5.000 ευρώ και αντίστοιχες εργασίες για τη χερσαία ζώνη Ερμούπολης με προϋπολογισμό 6.820 ευρώ. Επιπρόσθετα, υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με την ανάγκη υλοποίησης ύφαλων επισκευών στην προβλήτα κρουαζιερόπλοιων και προβλητών τουριστικών σκαφών στο λιμάνι Ερμούπολης, ένα έργο με προϋπολογισμό ύψους 24.800 ευρώ ενώ ακόμη σε προτεραιότητα για το 2022 τίθεται και η ανάγκη επισκευής της υφιστάμενης προβλήτας στην περιοχή “Βούλγαρη” στη χερσαία ζώνη Φοίνικα με προϋπολογισμό ύψους 24.800 ευρώ. Τέλος, για τη Σύρο προβλέπονται επισκευές, συντηρήσεις πεζοδρομίων, δαπέδων και ανωδομών συνολικά στις χερσαίες ζώνες ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου με ποσό 6.500 ευρώ.

Ειδικότερα, για την επισκευή της προβλήτας στην παραλία Βούλγαρη, η πλευρά της Διοίκησης στη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος είχε αναφέρει πως, “θα γίνει η αποκατάσταση όπως στην προβλήτα του Φοίνικα. Πρόκειται για μία καταστραμμένη πλατφόρμα εδώ και χρόνια, η οποία είναι επικίνδυνη”. Τα παραπάνω συνδέονται εμμέσως και με το έργο της αποκατάστασης του τοίχου αντιστήριξης στον δρόμο του Βούλγαρη, το οποίο θα προωθηθεί εντός του 2021.

Επιπρόσθετα, με χρηματοδοτήσεις θα προωθούν παρεμβάσεις στο Καρνάγιο (ανάπλαση ύψους 160 χιλ. ευρώ) καθώς επίσης θα υπάρξει και προμήθεια για πλωτές εξέδρες πρόσδεσης σκαφών στον Φοίνικα.

Άμεση “επέκταση” τουριστικού καταφυγίου Φοίνικα

Ειδικότερη αναφορά έκανε η πρόεδρος του ΔΛΤΣ και στο τουριστικό καταφύγιο του Φοίνικα για το οποίο τόνισε πως θα γίνει προμήθεια πλωτών προβλητών, μέχρι να υλοποιηθεί έργο για την επέκτασή του. “Έχουν προϋπολογισθεί για το 2022 η προμήθεια και τοποθέτηση πλωτών προβλητών στη χερσαία ζώνη του Φοίνικα αξίας 113 χιλ. ευρώ περίπου. Αυτή είναι μία προμήθεια που εντάσσεται στη γενικότερη αναβάθμιση του χωριού του Φοίνικα από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου” σχολίασε, ενημερώνοντας παρακάτω και για άλλες παρεμβάσεις στην περιοχή.

“Έχει ήδη εγκριθεί η μελέτη για ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η χρηματοδότηση για την οποίαν εξασφαλίστηκε από το ΠΔΕ του 2022 του Υπ. Ναυτιλίας και είναι σε εξέλιξη η δημοπράτηση της μελέτης για την επέκταση του τουριστικού καταφυγίου του Φοίνικα, μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ. Αυτό όμως θα καθυστερήσει. Οπότε αυτό που σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε είναι μέχρι τότε να προβούμε σε επέκταση του τουριστικού καταφυγίου με προσωρινή εναπόθεση πλωτών εξεδρών, κάτι αντίστοιχο με αυτό που κάναμε στην Κύθνο” πρόσθεσε, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση.

“Κι αυτό με το δεδομένο ότι ο Φοίνικας είναι η δεύτερη θαλάσσια πύλη εισόδου του νησιού, τουριστική θαλάσσια πύλη, αποφέρει αρκετά έσοδα στο νησί, οπότε μία επέκτασή του, σίγουρα θα συμβάλλει περισσότερο στην αύξηση των εσόδων μας, αλλά και στην τόνωση της οικονομίας και του χωριού του Φοίνικα” διευκρίνισε προς τα μέλη του Δ.Σ..

Φροντίδα για την Κέα

Σαφής είναι ο προγραμματισμός και για το νησί της Κέας. Ειδικότερα, προβλέπονται: “Επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων χερσαίας ζώνης Δήμου Κέας αξίας 6.820 ευρώ. Επισκευή, συντήρηση πεζοδρομίων, δαπέδων, ανωδομών και ύφαλων σπηλαιώσεων χερσαίας ζώνης Κέας προϋπολογισμού 60.000 ευρώ”. Διευκρινιστικά, το έργο των 60.000 ευρώ έρχεται μετά από πρόταση του Δήμου Κέας. Ακόμη, για το συγκεκριμένο Κυκλαδονήσι επισημάνθηκε πως μελετάται και έργο αποκατάστασης των ζημιών του προσήνεμου μόλου εξαιτίας της πρόσκρουσης που είχε πλοίο που μετέφερε μετανάστες.

Σε παρατηρήσεις προχώρησαν εκπρόσωποι του Δήμου Κέας, δίνοντας έμφαση στον καθαρισμό των φρεατίων της χερσαίας ζώνης του νησιού, ζητώντας παρακάτω από τη Διοίκηση να φροντίσει γι αυτές τις εργασίες απαραιτήτως. Επιπλέον, έγινε αναφορά και για την ανάγκη προμήθειας δεστρών και προσκρουστήρων. “Τόσο για το θέμα των φρεατίων, όσο και για το θέμα των προσκρουστήρων το είχαμε συζητήσει πέρυσι, αλλά δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε ακόμη. Για τους προσκρουστήρες, δεχόμαστε πολύ μεγάλη πίεση από τη Λιμενική Αρχή Κέας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα (ακόμη και πριν το 2021)” ανέφερε σχετικά η Δήμαρχος Κέας, Ρένα Βελισσαροπούλου.

Μέριμνα για την Κύθνο

Συγκεκριμένα έργα θα προχωρήσουν και στο νησί της Κύθνου, σε συνεννόηση και συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου Σύρου με τη Δημοτική Αρχή.

Ειδικότερα προβλέπονται για το 2022 τα ακόλουθα: “Επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων χερσαίας ζώνης Κύθνου προϋπολογισμού 6.820 ευρώ. Επισκευή, συντήρηση πεζοδρομίων, δαπέδων, ανωδομών καιι ύφαλων σπηλαιώσεων χερσαίας ζώνης Κύθνου προϋπολογισμού 10.000 ευρώ. Κατασκευή wc και λουτήρων εντός του υφιστάμενου κτιρίου στο καταφύγιο λουτρών Κύθνου προϋπολογισμού 30.000 ευρώ. Επισκευή μόνωση υποστέγου επιβατών και κτιρίου πληροφοριών στο λ. Μέριχα Κύθνου προϋπολογισμού 20.000 ευρώ”.

Με το βλέμμα στην αναμόρφωση η Σέριφος

Αν και συγκεκριμένος υπήρξε ο προγραμματισμός και για το νησί της Σερίφου, ωστόσο αυτός προέκυψε από τη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου χωρίς τη συγκατάθεση του Δήμου, αφού όπως έγινε γνωστό, αν και ζητήθηκαν οι θέσεις της Δημοτικής Αρχής, δεν υπήρξε απάντηση.

Για τα παραπάνω έκανε σχετικό θέμα ο Δήμαρχος Σερίφου, Κώστας Ρεβίνθης.

Αρχικά προβλέφθηκαν για το 2022 τα εξής: “Επισκευές ηλεκτροφωτισμού και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων χερσαίας ζώνης Σερίφου προϋπολογισμού 6.820 ευρώ. Επισκευή, συντήρηση πεζοδρομίων, δαπέδων, ανωδομών και ύφαλων σπηλαιώσεων χερσαίας ζώνης Σερίφου προϋπολογισμού 20.000 ευρώ”.

Σε σχέση με τα παραπάνω ο Δήμαρχος ανέφερε τα ακόλουθα: “Παρατηρώ μία ανισότητα ως προς το Τεχνικό Πρόγραμμα. Ενώ όλοι οι υπόλοιποι Δήμοι λαμβάνουν έργα που είναι της τάξεως των 60 χιλ. ευρώ και πάνω, ο Δήμος Σερίφου λαμβάνει μόνον 20 χιλ. ευρώ συν τα έξοδα για τη συντήρηση του ηλεκτροφωτισμού”.

Σε απαντήσεις προχώρησε η πρόεδρος, ζητώντας από τον Δήμαρχο να φέρει προτάσεις ώστε να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2022 σε αναμόρφωσή του.

“Προκειμένου να καταρτιστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022, το οποίο και ψηφίστηκε σε προηγούμενη συνεδρίαση στην οποία ήσασταν απών, είχαμε στείλει δύο φορές σχετικό έγγραφο από την Τεχνική Υπηρεσία του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για να μας πείτε τις ανάγκες σας για το 2022. Ουδεμία απάντηση από τον Δήμο σας πήραμε και αυτά τα έργα που μπήκαν, εντάχθηκαν μετά από πρωτοβουλία της Τεχνικής Υπηρεσίας μας. Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε κάτι να προτείνετε, εδώ είμαστε να κάνουμε σχετική αναμόρφωση του 2022, να μας πείτε τί είναι αυτό που χρειάζεστε, να δούμε τα οικονομικά μας και αν μπορούμε να ανταποκριθούμε, θα το κάνουμε” δήλωσε η Κανδιώ Μαραγκού.


Εναπόθεση σκαφών με αντίτιμο στη μαρίνα Λαζαρέττων

Τέλος, στην έγκριση της διάθεσης χώρων για την εναπόθεση σκαφών στη μαρίνα στη θέση Πηδάλι προχώρησε η Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου. “Τον Απρίλιο του 2021 είχαμε καθορίσει κάποιες θέσεις, συγκεκριμένα 33, για την εναπόθεση μικρών σκαφών και 49 θέσεις για εναπόθεση μεγάλων σκαφών στο χερσαίο χώρο της μαρίνας στο Πηδάλι. Μέχρι σήμερα έχουν έρθει στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου περί τις 31 αιτήσεις για παραχώρηση έναντι ανταλλάγματος των θέσεων αυτών. Το αντάλλαγμα έχει ήδη καθοριστεί με την προηγούμενη απόφασή μας” γνωστοποίησε η πρόεδρος, εξηγώντας πως πρόκειται για μία απόφαση “που έρχεται να διορθώσει τα παράδοξα και τα κακώς κείμενα του παρελθόντος”, εννοώντας την αυθαίρετη κατάληψη των χώρων.

 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...