4 Νοε 2021

Αμοργός «Ο μοναδικός οικισμός χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα»


Με επιστολή τους κάτοικοι της Αμοργού, εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους σχετικά με το γεγονός, ότι εν έτει 2021 ο οικισμός του Ασφοντυλίτη, παραμένει ακόμη χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

 Ο οικισμός του Ασφοντυλίτη της Αμοργού αποτελεί τον μεγαλύτερο αγροτικό οικισμό του νησιού, ενώ παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αρχαιολογικό επίπεδο, καθώς ακόμη και στους πρώιμους ιστορικούς χρόνους, λογίζεται πως αξιοποιούνταν από τους αγρότες-κατοίκους της αρχαίας Αμοργού, ενώ έχουν βρεθεί αρκετά σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην περιοχή. Από τον Ασφοντυλίτη περνά το μονοπάτι που ενώνει την Χώρα με τη μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας και το οποίο είναι ενταγμένο στο δίκτυο μονοπατιών του νησιού, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία ανάδειξης, μέσω της δράσης «Amorgos Heritage Routes». 

 Ωστόσο οι αγροτο-κτηνοτρόφοι της περιοχής, τονίζουν στην επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία και αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο, κ. Σταμάτη Γρίσπο, πως ακόμη και στη σύγχρονη εποχή, οι άνθρωποι που εργάζονται και διαβιούν στον οικισμό, λόγω της απασχόλησής τους με τον πρωτογενή τομέα, αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, μιας και ο Ασφοντυλίτης αποτελεί τον μοναδικό οικισμό του νησιού, όπου δεν υπάρχει υποδομή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

 «Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στον αιώνα που ζούμε»

 Στο πλαίσιο της ενημέρωσης του Προέδρου προς τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Γρίσπος ανέγνωσε την επιστολή των κατοίκων, οι οποίοι διαθέτουν αγροτικές κατοικίες και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στην περιοχή του Ασφοντυλίτη. Σύμφωνα με τους κατοίκους, «οι περισσότεροι από εμάς είμαστε επαγγελματίες αγρότες και κυρίως κτηνοτρόφοι. Καθημερινά εργαζόμαστε στην περιοχή αυτή, για να εξυπηρετήσουμε τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες, από νύχτα έως νύχτα. Οι ήδη υπάρχουσες δυσκολίες στις δραστηριότητες αυτές πολλαπλασιάζονται, εξ αιτίας της μη ηλεκτροδότησης του οικισμού, με διάφορες δικαιολογίες από τους αρμόδιους».

 Όπως τονίζουν, «αποτελούμε τον μοναδικό οικισμό του νησιού, που παραμένει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στον αιώνα που ζούμε», συμπληρώνοντας πως αυτή η βασική έλλειψη προκαλεί ζημιά και στην επαγγελματική τους δραστηριότητα, καθώς, όπως αναφέρουν ενδεικτικά, «τα κτηνοτροφικά προϊόντα συχνά καταστρέφονται εξαιτίας έλλειψης ψυγείου». 

 Φωτισμός με λάμπες πετρελαίου και έλλειψη βασικών παροχών

 Οι κάτοικοι υπογραμμίζουν, πως παρά το γεγονός, ότι σήμερα ο κόσμος γνωρίζει τεράστια τεχνολογική εξέλιξη, οι ίδιοι αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν την καθημερινότητά τους, όπως οι πρόγονοί τους. «Για όλους εμάς, η λάμπα του πετρελαίου αποτελεί το μοναδικό δείγμα ανάπτυξης και πολιτισμού, όπως το γνώριζαν και οι πρόγονοί μας. Φανταστείτε, να εργάζεται κανείς από φυλακής πρωίας μέχρι νυκτός και να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγονες συνθήκες». 

 Παράλληλα, αναφέρονται και στο γεγονός, ότι ο Ασφοντυλίτης αποτελεί μέρος περιπατητικής διαδρομής, η οποία προωθείται στους επισκέπτες του νησιού να την χρησιμοποιήσουν, στο πλαίσιο της εμπειρίας τους στην Αμοργό. Όπως σημειώνουν οι κάτοικοι, «ο οικισμός αυτός αποτελεί πέρασμα σημαντικής περιπατητικής διαδρομής του νησιού, καθώς ενώνει την Αιγιάλη με την ιστορική Ιερά Μονή της Παναγίας Χοζοβιώτισσας. Επίσης, από τον οικισμό διέρχεται μία ακόμη διαδρομή, που συνδέει με την περιζήτητη παραλία των Χαλάρων. Έτσι, οι πολυπληθείς οδοιπόροι, έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μέσα στον καύσωνα ζεστό νερό, από αυτό που εμείς γευόμαστε καθημερινά.

 Ακόμη, οι νυκτερινοί περαστικοί μπορούν να γνωρίσουν τις μεθόδους φωτισμού του περασμένου αιώνα». Με βάση όλα τα παραπάνω, οι κάτοικοι ζητούν να δοθεί μία λύση στο πρόβλημα αυτό, σημειώνοντας, πως «γίνεται φανερό, ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να συνεχίζεται αυτή η ταλαιπωρία όλων μας. Πιθανολογούμε ότι τα αρμόδια Υπουργεία και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν έχουν λάβει γνώση του προβλήματος διότι βλέπουμε πληθώρα έργων να εξελίσσονται στο νησί και αποκλείουμε να άφησαν αυτό το πρόβλημα ως δευτερεύον στις καλένδες». 

 Δέσμευση για διαμόρφωση σχετικής πρότασης από το Δήμαρχο 

 Αξίζει να σημειωθεί, πως τα έργα επέκτασης του δικτύου διανομής ηλεκτρικού ρεύματος δεν αποτελεί αρμοδιότητα του Δήμου, αλλά του ΔΕΔΔΗΕ. Παρ’ όλα αυτά, ο Δήμαρχος Αμοργού, κ. Ελευθέριος Καραΐσκος, δεσμεύτηκε, πως η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα εξετάσει το αίτημα των κατοίκων προκειμένου να διαμορφωθεί μία πρόταση, η οποία θα περάσει από τα συλλογικά όργανα του Δήμου Αμοργού. Επιπλέον, ο κ. Καραΐσκος αναφέρθηκε και στο γεγονός, ότι ο Ασφοντυλίτης έχει κριθεί πως έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και σε αρκετά σημεία του οικισμού εμπλέκεται και το Υπουργείο Πολιτισμού. 



 Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στην επιστολή των κατοίκων, συγκεκριμένα, είπε, πως «θα το εξετάσουμε και σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία, λαμβάνοντας βέβαια υπόψιν τους περιορισμούς που υπάρχουν στην περιοχή και τις διάφορες κηρύξεις, ώστε να βρούμε μία λύση στο πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί και θα επανέλθουμε με πρόταση».

 Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...