11 Νοε 2021

Τα ναυάγια και η ιστορία των θαλασσών της Κέας


Ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους θα αποκτήσουν οι πολίτες της Κέας μέσα από τη μεγάλη υπαίθρια έκθεση με θέμα τη θαλάσσια ιστορία του νησιού, που συντέλεσε στην πρόοδο και την ευημερία του και δύναται να το καθιερώσει στην τουριστική αγορά ως διεθνή καταδυτικό τουρισμό. Η δημιουργία της έκθεσης 
«Τα ναυάγια και η ιστορία των θαλασσών της Κέας. 

Κομμάτια από το παρελθόν αναδεικνύονται και χαράζουν το δρόμο για το μέλλον» χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», στον Άξονα Προτεραιότητας «Παιδεία, Πολιτισμός, Τουρισμός και Αθλητισμός».

 Η έκθεση χωρίζεται σε τέσσερις άξονες με πρώτο και κύριο τα ναυάγια της Κέας. Μέσα από φωτογραφικό υλικό και βίντεο από πρόσφατες, αλλά και παλαιότερες καταδυτικές αποστολές, οι επισκέπτες της έκθεσης θα μπορούν να μεταφερθούν νοερά στα γεγονότα του παρελθόντος που αφορούν στα ναυάγια. Το υλικό, που θα προβληθεί, θα παραχωρηθεί από διακεκριμένους παγκοσμίως δύτες και ερευνητές.

 Επιπλέον, θα εκτεθούν έργα ξυλογλυπτικής από Τζιώτη εμπειροτέχνη, τα οποία θα απεικονίζουν τα πλοία που ναυάγησαν στην αρχική τους κατάσταση. Παράλληλα, θα διοργανωθούν εργαστήρια για παιδιά και νέους, στο πλαίσιο των οποίων οι συμμετέχοντες θα μάθουν για τα βασικά εργαλεία της παραδοσιακής αυτής τέχνης και πως χρησιμοποιούνται. Θα χρειαστούν έως 20 σετ με τα βασικά εργαλεία και υλικά (επιφάνεια για ξυλόγλυπτο και εργαλεία ξυλογλυπτικής)



«Το Φανάρι του Αγίου Νικολάου»

 Ο Φάρος του Αγίου Νικολάου καλωσορίζει τους επισκέπτες στο λιμάνι της Κέας. Χτισμένος στα ερείπια του ιερού ναού του Ποσειδώνα από την Γαλλική Εταιρία Φάρων, με ύψος πύργου 8 μ. και εστιακό ύψος 32 μ., είναι ο πρώτος φάρος που άναψε στις Κυκλάδες το 1831 και ο δεύτερος στην Ελλάδα, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο, με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ως «ιδιαίτερα αξιόλογη αρχιτεκτονικά κατασκευή και αντιπροσωπευτικό δείγμα φάρου». 

Στην υπαίθρια έκθεση θα παρουσιαστεί το παλιό φανάρι και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για την ιστορία του με φόντο το σημερινό του φως. 

 «Η Κέα με το βλέμμα των Περιηγητών / Kea Travelogues» 

 Περιηγητές θεωρούνται οι ταξιδιώτες αλλά και οι λόγιοι ταξιδιώτες, όπως γεωγράφοι, χαρτογράφοι, νησολόγοι, λογοτέχνες και τυχοδιώκτες, οι οποίοι μας κληροδότησαν κείμενα αλλά και εικόνες από τα ταξίδια τους στο πέρασμα του χρόνου. Οι περιηγητικές εκδόσεις αποτελούν πολύτιμη πηγή για τη γεωγραφία, την οικονομία, τη δημογραφία, την κοινωνία, τη θρησκεία και όλες τις εκφάνσεις του καθημερινού βίου της τοπικής κοινωνίας της Κέας. 

Θα παρουσιαστούν χάρτες και εικονογραφημένο υλικό για την Κέα από περιηγητικές εκδόσεις σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς και ιστορικούς συγγραφείς, καθώς και χαρακτηριστικά έργα όπως των B. dalli Sonetti (1485) Β. Bordone (1547) Fr. Piacenza (1688), J. Pitton de Tournefort (1717), P.Ol. Bröndsted (1826-30) κ.α. 

 «Ο ατρόμητος Λάμπρος Κατσώνης»

 Η ιστορία του Λάμπρου Κατσώνη δίπλα στο ιστορικό κανόνι στην Πλατεία Ηρώων της Κορησσίας είναι μια ακόμη ιστορία που αξίζει να προβληθεί μέσα από κείμενα και εικόνες. Το στενότερο σημείο γης στον κόλπο του Αγίου Νικολάου υπήρξε το σκηνικό για ένα επεισόδιο από τη νεότερη ελληνική ιστορία που επηρέασε σημαντικά την Κέα και τους κατοίκους της. Όπως μαρτυρά μαρμάρινη πλάκα του Τζιώτη γλύπτη Γιώργου Χιονάτου που έχει τοποθετηθεί στο σημείο αυτό, ο ένδοξος θαλασσομάχος, Λάμπρος Κατσώνης ενώ υπηρετούσε το Ρωσικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου (1787-1792), έκανε ορμητήριό του το λιμάνι της Κέας. 

Μετά από αιματηρή ναυμαχία με μοίρα του τουρκικού στόλου, το 1789, αποκλείστηκε στο λιμάνι, κατόρθωσε όμως να διαφύγει κατά τη διάρκεια της νύχτας, περνώντας το καράβι του στο πέλαγος από τον στενό ισθμό της Κόκκας, με τη βοήθεια των κατοίκων, οι οποίοι όμως πλήρωσαν την αφοσίωσή τους με σφαγές και καταστροφές. Η υπαίθρια έκθεση θα εκτείνεται σε πέντε σημεία περιμετρικά του κόλπου του Αγίου Νικολάου. 

 Προαύλιο Κέντρου Κοινότητας και η διαδρομή προς αυτό, Κορησσία 

 Για να φτάσει κανείς στο Κέντρο Κοινότητας του νησιού διασχίζει ένα κατάλευκο σοκάκι με χαμηλά σκαλιά. Στη διαδρομή αυτή θα τοποθετηθούν κατά μήκος του λευκού τοίχου 5 κορνίζες αυτοφωτιζόμενες με LED (Lightboxes), διαστάσεων 100 Χ 80 εκ, με φωτογραφίες από τα ναυάγια της Κέας. Φτάνοντας στον προαύλιο χώρο του Κέντρου Κοινότητας, θα υπάρχουν άλλες πέντε κορνίζες ίδιων χαρακτηριστικών. 

Επίσης, εκεί σε ψηφιακή οθόνη θα προβάλλονται βίντεο από τις καταδυτικές αποστολές. 

 Γραφείο Τουριστικών Πληροφοριών, Κορησσία 

 Μία ψηφιακή οθόνη θα προβάλλει βίντεο και άλλο υλικό της έκθεσης για τους επισκέπτες που μόλις αποβιβάστηκαν στο λιμάνι, αλλά και όσους περνούν από αυτό. Παλιά παιδική χαρά, Κορησσία Ο χώρος αυτός θα μετατραπεί στην Πλατεία Φάρου. 

Με φόντο τον Φάρο του Αγίου Νικολάου, θα τοποθετηθούν 4 κατασκευές (μπλοκ) με φωτισμό led (Lightboxes) για την έκθεση φωτογραφιών. Θα έχουν διαστάσεις 150 Χ 40 Χ 200. Φωτογραφίες και σχετικά κείμενα θα εκτίθενται και στις δύο όψεις τους. Πάνω σε χτιστή κατασκευή θα τοποθετηθεί το παλιό φανάρι του Φάρου του Αγίου Νικολάου. Θα γίνει κατάλληλη ηλεκτρολογική σύνδεση ώστε να υπάρχει διάχυτος φωτισμός και το φανάρι να ανάβει. 

 Πλατεία Ηρώων, Κορησσία 

Δίπλα στο ιστορικό κανόνι και στο μνημείο Ηρώων θα εκτεθεί, με τη χρήση υπάρχοντα εξοπλισμού, επιπλέον φωτογραφικό υλικό. 

Για το σκοπό αυτό, θα ενισχυθεί ο φωτισμός της πλατείας. Επίσης, θα τοποθετηθούν στο χώρο αυτό ξυλόγλυπτα έργα τέχνης με τα ναυάγια της Κέας. 

 Προαύλιο Νηπιαγωγείου, Βουρκάρι 

 Στο χώρο αυτό θα τοποθετηθούν πέντε κατασκευές για την προβολή του υλικού των Περιηγητών. Το εν λόγω πρώτο υποέργο έχει ως σκοπό την έκθεση υλικού σχετικού με την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

 Η υπαίθρια έκθεση στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην ανάδειξη του νησιού ως καταδυτικού προορισμού, αλλά και ως προορισμού με ιδιαίτερο πλούτο ιστορικό και πολιτισμικό, καθώς και στη δημιουργία ενός brandname, που θα διευρύνει το τουριστικό προϊόν και θα καταστήσει το νησί πόλο έλξης και τουριστικό προορισμό. Το έργο περιλαμβάνει επίσης τη δημιουργία ενός ψηφιακού αποθετηρίου πολιτισμού και ιστορίας, καθώς και δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης – ευαισθητοποίησης πολιτιών, επιχειρήσεων και επισκεπτών του νησιού.

 Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...