16 Νοε 2021

Η Μάχη τού Πετριά ..


ΠΡΙΝ 60 ΧΡΟΝΙΑ 
Η αψίδα που στήθηκε τον Νοέμβριο του 1961 στην πλατεία των Μύλων για τα εγκαίνια του αμαξιτού δρόμου Χώρα-Πλαγιά. Ένας δρόμος που άνοιξαν σε μόλις έξι μήνες οι Σεριφιώτες εργάτες με εθελοντική εργασία. 
Η επιγραφή ευχαριστεί τον Ανδρέα Αποστολίδη, επικεφαλής της εταιρείας «Μεσογειακός Όμιλος Εμπορίου και Βιομηχανίας», που είχε τότε την εκμετάλλευση των μεταλλείων σιδήρου, για τη συνδρομή της σε μηχανήματα, εργαλεία και υλικά.



 Δυστυχώς η διάνοιξη αυτή κόστισε τη ζωή στον 23χρονο Ανδρέα Στεφάνου Λιβάνιο (Φισφιρή), που τραυματίστηκε βαριά από την ανατροπή του μηχανήματος που οδηγούσε και πέθανε στις 6 Οκτωβρίου σε νοσοκομείο της Αθήνας, παρόλο που είχε διακομισθεί εκεί με ελικόπτερο του ναυτικού των Η.Π.Α. 


Μια μαρμάρινη πλάκα στο σημείο του ατυχήματος θυμίζει αυτό το τραγικό συμβάν. Ήταν το τρίτο τμήμα δρόμου που ολοκληρώθηκε στο νησί, μετά το τμήμα Κουταλάς-Μέγα Λιβάδι (1956) και Πλαγιά-Μαύρα Βολάδια (1960), που διανοίχθηκαν για τις ανάγκες μεταφοράς του μεταλλεύματος. Την ίδια εποχή ο δρόμος Λιβάδι-Χώρα δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί! 



Η εφημερίδα "Σέριφος" είχε εκτενές ρεπορτάζ για το μεγάλο γεγονός. 

Πηγή : 

ΣΕΡΙΦΟΣ - ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΑ


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...