18 Νοε 2021

Μαρία Ναδάλη: Η Σίφνος μπορεί να γίνει «πράσινο» νησί


Η Σίφνος αντιμετώπισε φέτος αρκετά προβλήματα ομαλής υδροδότησης των οικισμών της. Είναι σε εξέλιξη η αντικατάσταση μεγάλου μέρους των πεπαλαιωμένων αγωγών ύδρευσης, συντηρήσεις των δικτύων, η κατασκευή νέων δεξαμενών, η συντήρηση και επισκευή της παλιάς μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού στον Πλατύ Γιαλό. Η δήμαρχος του νησιού Μαρία Ναδάλη, τονίζει την ανάγκη στροφής προς την «πράσινη» ενέργεια όπως συμβαίνει στη Χάλκη και στην Αστυπάλαια που ήδη χαρακτηρίζονται ως τα πρώτα « eco- νησιά».

 

Συνέντευξη στον Λάμπρο Δεμερτζή

 

Ας ξεκινήσουμε με τα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν λίγο «κολλήσει». Ένα από αυτά είναι και το λιμάνι και αυτό τέθηκε και στην συνάντηση που είχατε με τον κύριο Λεονταρίτη.

Στη συνάντηση που είχαμε με τον κύριο Λεονταρίτη ένα από τα πολλά θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτό για την εκπόνηση της τουριστικής μελέτης λιμανιού. Είναι κοινή εκτίμηση ότι αν το Συμβούλιο Επικρατείας δώσει πάλι αναβολή θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα ως προς την χρηματοδότηση του έργου. Ελπίζουμε ότι θα εξεταστεί σύντομα η προσφυγή και θα προχωρήσουμε σε συνεργασία μαζί με την περιφέρεια σε ό,τι χρειάζεται. Πάντα με την πλήρη ενημέρωση των συμπολιτών μας για το πώς θα προχωρήσει το έργο του λιμανιού.

Γιατί βρισκόμαστε στο Συμβούλιο Επικρατείας για το λιμάνι;

Υπάρχει μια προσφυγή κάποιων συμπατριωτών μας με την οποία εκφράζουν επιφυλάξεις ως προς τα περιβαλλοντικά κυρίως της εκπόνησης του έργου και αυτή η προσφυγή πρέπει να εξεταστεί. Είχε πάρει αναβολή τον Δεκέμβριο του 2020, λόγω του κορωνοϊού. Αυτήν τη στιγμή δεν γνωρίζουμε με σιγουριά ότι θα πάρει αναβολή αν και κάτι τέτοιο εννοείτε.

Εσείς πιστεύετε ότι θα δημιουργήσει προβλήματα που έχουν σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος;

Εμείς σεβόμαστε τις επιφυλάξεις των συμπατριωτών μας και θεωρούμε ότι όλα γίνονται από αγάπη για το νησί. Σε αυτή την βάση αντιμετωπίζουν τις επιφυλάξεις τους και την προσφυγή τους ωστόσο θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί κάποια λύση. Η κατάσταση είναι οριακή, υπάρχει η ανάγκη εκσυγχρονισμού των λιμενικών εγκαταστάσεων και σίγουρα η προώθηση της δημοτικής αρχής και της περιφέρειας για να συζητήσει την διαμόρφωση του λιμανιού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε και λειτουργικό να είναι και να αρθούν και όλες αυτές οι επιφυλάξεις που έχουν σχέση με την περιβαλλοντική επίπτωση.

Πάμε στο θέμα με τα έργα υδροδότησης του νησιού. Την αλλαγή που χρειάζεται το μισό δίκτυο που είναι αρκετά παλαιωμένο και πρέπει να αντικατασταθεί. Είναι και αυτό ένα από τα έργα που έχετε δώσει προτεραιότητα. Έτσι δεν είναι;

Είναι και για το Νότιο κομμάτι του νησιού και για την βόρεια Σίφνο γιατί μέχρι στιγμής υπάρχουν ενέργειες που αφορούν και τα δύο τμήματα. Ως προς το νότιο τμήμα υπάρχει ένας διαγωνισμός για επίλυση του δικτύου έτσι ώστε να μπορεί να ελεγχθεί η παραγόμενη ποσότητα από αφαλατώσεις στην μεγάλη δεξαμενή  από την οποία ζούμε πολλοί οικισμοί. Όσον αφορά τη βόρεια Σίφνο γιατί και εκεί υπάρχουν αρκετά προβλήματα, είμαστε στο στάδιο της ανάθεσης βάσει της  μελέτης, για την αντικατάσταση του δικτύου που θα οδηγεί από τον Αρτεμώνα στην Χερρόνησο.

Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό μια τάση. Μήπως είναι πλέον ανάγκη να στραφούμε λίγο περισσότερο προς πολιτικές «φιλικές προς το περιβάλλον», έτσι ώστε και να είμαστε πιο έτοιμοι για το μέλλον; Γιατί μιλάμε για μια περιοχή των Κυκλάδων όπου όπως λένε οι επιστήμονες τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα από άποψη συνθηκών, περιβάλλοντος, ερημοποίησης. Μήπως έχουμε καθυστερήσει κάπως να κοιτάξουμε προς αυτήν την κατεύθυνση;

Δεν έχετε άδικο, έτσι το αισθάνομαι και εγώ. Αυτήν τη στιγμή από το δήμο έχει γίνει μια κίνηση για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Έχει γίνει ένα αίτημα προς το «Τρίτση» για να πάρουμε κάποια αυτοκίνητα για τις ανάγκες των υπηρεσιών του δήμου. Σίγουρα βλέπουμε ό,τι γίνεται στη Χάλκη και στην Αστυπάλαια και είμαστε σε μια εγρήγορση έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε και εμείς πράγματα για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα αυτό.

 Είναι πράσινη ενέργεια η ανεμογεννήτριες; Για να έρθουμε στο ζήτημα που αφορά όλες τις Κυκλάδες…

Νομίζω ότι όλα χρειάζονται ένα μέτρο. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να σας απαντήσω ένα ναι ή ένα όχι. Θεωρώ την απόφαση που πάρθηκε στη συνεδρίαση της Περιφέρειας αρκετά σημαντική. Με βρίσκει σύμφωνη αν και δεν είχα την δυνατότητα λόγω υποχρεώσεων να παρακολουθήσω γιατί βρισκόμουν στην Αθήνα για διάφορες δουλειές του Δήμου. Θεωρώ ότι είναι στο σωστό δρόμο και αυτή την στιγμή εκείνο που χρειάζεται κατά τη γνώμη μου είναι ένας σχεδιασμός ευρύτερος, σε μια βάση που θα υπάρξει συναίνεση, θα υπάρχει συνεννόηση και δεν θα τραβάει ο καθένας τον δρόμο του. Με τη λογική αυτή πιστεύω ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε, να συνεργαστούμε με την κοινότητα που έχει δημιουργηθεί και στο νησί μας και να δούμε πώς μπορούμε να το κάνουμε.

Τα νησιά μας έχουν δείξει μια πολύ σημαντική και θετική πορεία στο ζήτημα του κορονοϊού. Ο χειμώνας προφανώς είναι δύσκολος αλλά νομίζω ότι εσείς βλέπετε από μακριά τα όσα συμβαίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Η αλήθεια είναι ότι το νησί έχει κρατηθεί σε ένα καλό επίπεδο σε σχέση με την κατάσταση αυτή. Είχε πάντα μια πολύ καλή συνεργασία με όλους τους φορείς και με τους πολίτες εννοείται. Αυτήν τη στιγμή είμαστε καλά, αλλά έχουμε το νου μας. Παρακολουθούμε να δούμε τις εξελίξεις  είτε αυτές αφορούν τον ιό, είτε τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή του κινδύνου.

Η προτεραιότητα που βάζετε σε σχέση με την επόμενη τουριστική σεζόν ποια είναι για τον δήμο;

Η προτεραιότητα μας είναι να λύσουμε ζητήματα τα οποία το προηγούμενο διάστημα μας ταλαιπώρησαν πάρα πολύ και αυτά είναι της ομαλής λειτουργίας των οικισμών. Υπάρχει ένας καλός σχεδιασμός και η αίσθηση ότι πρέπει να δουλεύουμε και αυτή την περίοδο σαν να είναι καλοκαίρι αύριο. Ετσι νομίζω ότι θα πάρουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα διότι οι επαγγελματίες του κλάδου όλου του νησιού είναι πρόθυμοι ώστε να μπορούμε να υποδεχτούμε τους επισκέπτες.

Πηγή : https://www.kykladiki.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...