26 Μαΐ 2012

Επιστρέφουν στα νερά του Αιγαίου


Ζούσαν σε πισίνα ξενοδοχείου στην Τουρκία υπό άθλιες συνθήκες. Υστερα από καταγγελίες η οργάνωση «Born Free Foundation» ανέλαβε την εκπαίδευσή τους ώστε να βρίσκουν μόνα την τροφή τους και τα ελευθέρωσε. Εδώ και λίγες μέρες, ο Τομ και ο Μίσα παλεύουν να βρουν ξανά τον εαυτό τους. Ο ένας στη Σάμο και ο άλλος στη Νίσυρο, υπό τη διακριτική παρακολούθηση ειδικών επιστημόνων από την Αμερική, την Αγγλία, την Τουρκία και την Ελλάδα, ανακαλύπτουν το φυσικό τους περιβάλλον: τη θάλασσα. Ο Τομ και ο Μίσα είναι τα πρώτα δελφίνια που επανεντάσσονται στη Μεσόγειο, μετά μια δύσκολη παραμονή σε δελφινάριο στην Τουρκία. «Τα δελφίνια ζούσαν σε πισίνα ξενοδοχείου σε άθλιες συνθήκες.

Υπάρχουν διεθνείς και ευρωπαϊκοί κανόνες για τη λειτουργία δελφιναρίων, αλλά οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς», σημειώνει ο θαλάσσιος βιολόγος Βασίλης Κουρούτος του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος». Την περασμένη Κυριακή ειδοποιήθηκε από το Λιμεναρχείο Σάμου για ένα δελφίνι στο λιμάνι του Βαθέος. Βουτώντας δίπλα στο ζώο, είδε πως έφερε ραδιοπομπούς. Ετσι ήρθε σε συνεννόηση με το «Born Free Foundation» που παρακολουθούσε το δελφίνι από την Τουρκία. Από εκείνη την ημέρα το «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με ομάδα της οργάνωσης, συντονίζουν την επιχείρηση για να παραμείνει το ζώο ασφαλές και να ενταχθεί σε άλλη ομάδα δελφινιών. Προς το παρόν, ο Τομ δείχνει καλά στην υγεία του και φαίνεται ότι τρέφεται κανονικά.

 Η ιστορία των δύο αρσενικών ρινοδέλφινων, που είναι μεταξύ 12 και 20 ετών, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου από την άνοιξη του 2010, όταν η οργάνωση «Born Free Foundation» δέχτηκε καταγγελίες για ένα δελφινάριο στο τουρκικό θέρετρο Χισαρόνου απέναντι από τη Σύμη. Υστερα από μεγάλη καμπάνια στο facebook, τα δύο δελφίνια «υιοθετήθηκαν» από το «Born Free Foundation». Ακολούθησε η εκπαίδευσή τους για 20 μήνες, από τον κητολόγο Τζεφ Φόστερ. Η οργάνωση «Αρχιπέλαγος» παρακολουθεί τον Τομ έως ότου το θηλαστικό ενταχθεί σε ομάδα δελφινιών Η μάχη του Τομ Η υπόθεση δεν ήταν εύκολη, δεδομένου ότι τα δελφίνια είχαν αιχμαλωτιστεί πριν από έξι χρόνια και είχαν μεγάλη εξοικείωση με τον άνθρωπο. Τελικά έμαθαν να κυνηγούν για την τροφή τους και απελευθερώθηκαν πριν από μερικές μέρες. Τα δελφίνια συναντώνται σε όλα τα ελληνικά πελάγη

 Ο Μίσα σταμάτησε στο Αγαθονήσι και κατευθύνθηκε νότια προς τη Νίσυρο. Ο Τομ έφτασε μέχρι τη Σάμο, όπου και παραμένει. «Δυστυχώς, ο Τομ πάει κοντά στους ανθρώπους κι αυτό δεν εγγυάται την ασφάλειά του. Οι άνθρωποι είναι είδος επικίνδυνο», επισημαίνει ο διευθυντής του Αρχιπελάγους, Θοδωρής Τσιμπίδης. ΡΙΝΟΔΕΛΦΙΝΟ Εξυπνο και φιλικό Ο Τομ και ο Μίσα είναι τα πρώτα δελφίνια που επανεντάσσονται στη Μεσόγειο κι αυτό έχει διεθνή σημασία, λένε οι ειδικοί. «Σκοπός μας είναι να ενταθούν οι προσπάθειες για να αφεθούν ελεύθερα όλα τα δελφίνια που κρατούνται στην Ελλάδα και στις γύρω χώρες», τονίζει ο Θ. Τσιμπίδης και προσθέτει: «Για να εκτελούν τα ακροβατικά, βρίσκονται σε συνθήκες στέρησης φαγητού.

 Κάνουν οτιδήποτε για να φάνε, εκμεταλλευόμενα την ευφυΐα τους». Οπως διευκρινίζει η υδροβιολόγος, Αναστασία Μήλιου, το ρινοδέλφινο (Tursiops truncates) είναι το πιο συνηθισμένο είδος σε δελφινάρια και συνθήκες αιχμαλωσίας, επειδή θεωρείται από τα πλέον ευφυή ζώα, εκπαιδεύεται εύκολα και προσαρμόζεται γρήγορα στην ανθρώπινη παρουσία. «Συναντάται στα παράκτια νερά και ζει σε ολιγομελείς ομάδες σε όλη την Ελλάδα. Τα στοιχεία δείχνουν πως οι πληθυσμοί του στην Ανατολική Μεσόγειο μειώνονται σημαντικά, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην υποβάθμιση των θαλασσών από την υπεραλίευση. Δυστυχώς το ρινοδέλφινο βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανταγωνίζεται τους παράκτιους αλιείς προκαλώντας ζημιές στα δίχτυα τους για να βρει τροφή. Είναι παράλογο να μην αποζημιώνονται οι ψαράδες για τις καταστροφές, όταν το ρινοδέλφινο είναι προστατευόμενο είδος Ζούσαν σε πισίνα ξενοδοχείου στην Τουρκία υπό άθλιες συνθήκες. Υστερα από καταγγελίες η οργάνωση «Born Free Foundation» ανέλαβε την εκπαίδευσή τους ώστε να βρίσκουν μόνα την τροφή τους και τα ελευθέρωσε.


Εδώ και λίγες μέρες, ο Τομ και ο Μίσα παλεύουν να βρουν ξανά τον εαυτό τους. Ο ένας στη Σάμο και ο άλλος στη Νίσυρο, υπό τη διακριτική παρακολούθηση ειδικών επιστημόνων από την Αμερική, την Αγγλία, την Τουρκία και την Ελλάδα, ανακαλύπτουν το φυσικό τους περιβάλλον: τη θάλασσα. Ο Τομ και ο Μίσα είναι τα πρώτα δελφίνια που επανεντάσσονται στη Μεσόγειο, μετά μια δύσκολη παραμονή σε δελφινάριο στην Τουρκία.
«Τα δελφίνια ζούσαν σε πισίνα ξενοδοχείου σε άθλιες συνθήκες. Υπάρχουν διεθνείς και ευρωπαϊκοί κανόνες για τη λειτουργία δελφιναρίων, αλλά οι έλεγχοι δεν είναι επαρκείς», σημειώνει ο θαλάσσιος βιολόγος Βασίλης Κουρούτος του Ινστιτούτου «Αρχιπέλαγος». Την περασμένη Κυριακή ειδοποιήθηκε από το Λιμεναρχείο Σάμου για ένα δελφίνι στο λιμάνι του Βαθέος. Βουτώντας δίπλα στο ζώο, είδε πως έφερε ραδιοπομπούς. Ετσι ήρθε σε συνεννόηση με το «Born Free Foundation» που παρακολουθούσε το δελφίνι από την Τουρκία.

 Από εκείνη την ημέρα το «Αρχιπέλαγος», σε συνεργασία με ομάδα της οργάνωσης, συντονίζουν την επιχείρηση για να παραμείνει το ζώο ασφαλές και να ενταχθεί σε άλλη ομάδα δελφινιών. Προς το παρόν, ο Τομ δείχνει καλά στην υγεία του και φαίνεται ότι τρέφεται κανονικά.
Η ιστορία των δύο αρσενικών ρινοδέλφινων, που είναι μεταξύ 12 και 20 ετών, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου από την άνοιξη του 2010, όταν η οργάνωση «Born Free Foundation» δέχτηκε καταγγελίες για ένα δελφινάριο στο τουρκικό θέρετρο Χισαρόνου απέναντι από τη Σύμη. Υστερα από μεγάλη καμπάνια στο facebook, τα δύο δελφίνια «υιοθετήθηκαν» από το «Born Free Foundation». Ακολούθησε η εκπαίδευσή τους για 20 μήνες, από τον κητολόγο Τζεφ Φόστερ.

Η οργάνωση «Αρχιπέλαγος» παρακολουθεί τον Τομ έως ότου το θηλαστικό ενταχθεί σε ομάδα δελφινιών
Η μάχη του Τομ
Η υπόθεση δεν ήταν εύκολη, δεδομένου ότι τα δελφίνια είχαν αιχμαλωτιστεί πριν από έξι χρόνια και είχαν μεγάλη εξοικείωση με τον άνθρωπο. Τελικά έμαθαν να κυνηγούν για την τροφή τους και απελευθερώθηκαν πριν από μερικές μέρες.

Τα δελφίνια συναντώνται σε όλα τα ελληνικά πελάγη
Ο Μίσα σταμάτησε στο Αγαθονήσι και κατευθύνθηκε νότια προς τη Νίσυρο. Ο Τομ έφτασε μέχρι τη Σάμο, όπου και παραμένει. «Δυστυχώς, ο Τομ πάει κοντά στους ανθρώπους κι αυτό δεν εγγυάται την ασφάλειά του. Οι άνθρωποι είναι είδος επικίνδυνο», επισημαίνει ο διευθυντής του Αρχιπελάγους, Θοδωρής Τσιμπίδης.
ΡΙΝΟΔΕΛΦΙΝΟ
Εξυπνο και φιλικό
Ο Τομ και ο Μίσα είναι τα πρώτα δελφίνια που επανεντάσσονται στη Μεσόγειο κι αυτό έχει διεθνή σημασία, λένε οι ειδικοί. «Σκοπός μας είναι να ενταθούν οι προσπάθειες για να αφεθούν ελεύθερα όλα τα δελφίνια που κρατούνται στην Ελλάδα και στις γύρω χώρες», τονίζει ο Θ. Τσιμπίδης και προσθέτει: «Για να εκτελούν τα ακροβατικά, βρίσκονται σε συνθήκες στέρησης φαγητού. Κάνουν οτιδήποτε για να φάνε, εκμεταλλευόμενα την ευφυΐα τους». Οπως διευκρινίζει η υδροβιολόγος, Αναστασία Μήλιου, το ρινοδέλφινο (Tursiops truncates) είναι το πιο συνηθισμένο είδος σε δελφινάρια και συνθήκες αιχμαλωσίας, επειδή θεωρείται από τα πλέον ευφυή ζώα, εκπαιδεύεται εύκολα και προσαρμόζεται γρήγορα στην ανθρώπινη παρουσία. «Συναντάται στα παράκτια νερά και ζει σε ολιγομελείς ομάδες σε όλη την Ελλάδα.
Τα στοιχεία δείχνουν πως οι πληθυσμοί του στην Ανατολική Μεσόγειο μειώνονται σημαντικά, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην υποβάθμιση των θαλασσών από την υπεραλίευση.
Δυστυχώς το ρινοδέλφινο βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να ανταγωνίζεται τους παράκτιους αλιείς προκαλώντας ζημιές στα δίχτυα τους για να βρει τροφή.
Είναι παράλογο να μην αποζημιώνονται οι ψαράδες για τις καταστροφές, όταν το ρινοδέλφινο είναι προστατευόμενο είδος κ και συχνά εκβράζονται ζώα που έχουν θανατωθεί
Γιάννης Φωσκολος

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...