28 Μαΐ 2012

O Tariq Ali στην Ελλάδα ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΜΑΣ...Video

Μια σπουδαία επίσκεψη
.
 O Tariq Ali στην Ελλάδα Μαΐου 26, 2012

 από seisaxthiablog του Θάνου Ανδρίτσου 



 Μια ιστορία λέει τα εξής:

 Είναι στο Λονδίνο. Μια ημέρα του Μάρτη του 1968, ένας 25χρονος νέος, γνωστός ήδη για το μουσικό ταλέντο και τις προκλητικές εμφανίσεις του, κατευθύνεται προς την πλατεία Τραφάλγκαρ. Τεράστια η λαοθάλασσα που μαζεύεται μέσα σε λίγη ώρα, το κλίμα είναι έντονο, αγωνιστικότητα και η μαχητικότητα πρόδηλη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Αγγλίας, ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ. Στην κεφαλή της πορείας δύο νέοι άνθρωποι. 

Μια κατάξανθη λευκή ηθοποιός, με το όνομα Βανέσα ( δεν είναι άλλη από τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ) και ένας σκουρόχρωμος μελαχρινός. Όταν η πορεία φτάνει στην Αμερικάνικη πρεσβεία ο κόσμος έχει αυξηθεί. Λίγη ώρα αργότερα ξεκινούν οι συγκρούσεις με βίαιη επίθεση της αστυνομίας και ειδικά των έφιππων. Ο κόσμος τρέχει, μαζί με αυτούς και ο Μικ ψάχνοντας να ξεφύγει από την αστυνομική μανία. Τελικά καταφεύγει στην είσοδο μιας πολυκατοικίας όπου και κρύβεται. Λίγο αργότερα ο σκουρόχρωμος νέος βρίσκεται στο έδαφος μερικά μέτρα μπροστά του με δεκάδες αστυνομικούς γύρω του να τον χτυπούν. 

Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Μίκ, θα γράψει μερικά λόγια για να τα αφιερώσει στον «μαχητή του δρόμου» συνομήλικό του, ο φίλος του ο Κιθ θα βοηθήσει με την κιθάρα του, και το ίσως πιο πολιτικοποιημένο τραγούδι των Stones, το Street Fighting Man, περνάει πια στην ιστορία της μουσικής. Κάποιος νεώτερος μπορεί την ίδια ιστορία να τη ζήσει με πιο σύγχρονο και άγριο ήχο, από μια κιθάρα κρατημένη ψηλά στο στήθος του Tom Morello και τη φωνή- κραυγή του Zack de la Rotsa






 Ο μαχητής αυτός, δεν ήταν άγνωστος ούτε καινούριος στον αγώνα, παρά το νεαρό της ηλικίας του. Ήταν μαχητικός ακτιβιστής και δημοσιογράφος, μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες του ρεύματος αμφισβήτησης της δεκαετίας του 60. Είχε διατελέσει πρόεδρος των φοιτητών της Οξφόρδης. Είχε αναπτύξει σχέση με τον Malcolm X.

Ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της αντιπαράθεσης γύρω από τον πόλεμο στο Βιετνάμ, καταθέτοντας μάλιστα στο Δικαστήριο των Λαών για Εγκλήματα Πολέμου (Russel Tribunal), αναλυτικά στοιχεία για τις δολοφονικές μεθόδους των ΗΠΑ. Είχε συλληφθεί στη Βολιβία, όπου είχε πάει να συμπαρασταθεί στο Γάλλο φιλόσοφο και συνεργάτη του Τσε, Regis Debray που διωκόταν για τη συμμετοχή στο αντάρτικο. Και όταν οι στρατιωτικοί τον ανέκριναν, τους απάντησε ότι αν τον βασανίζουν όλο το βράδυ και το πρωί γνωρίζει ισπανικά θα τους είναι ευγνώμων για όλη του τη ζωή.








Ο κύριος αυτός δεν είναι άλλος από τον Ταρίκ Αλί. Και θα βρίσκεται στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα καλεσμένος των Αναιρέσεων, του ΝΑΡ και της νΚΑ, για δύο εκδηλώσεις στην Αθήνα, την Τρίτη 29 και τη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 28. (περισσότερα για το φεστιβάλ των Αναιρέσεων εδώ) Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Αριστεράς και του κινήματος των τελευταίων 40 χρόνων. Για τον άνθρωπο που πήρε τηλέφωνο ο John Lennon για να του πει ότι μετά από μια συνέντευξη μαζί του, έγραψε το Power to the People



.



 Από νεαρή ηλικία συνδέεται με το κομμουνιστικό κίνημα και το ρεύμα του τροτσκισμού και της 4ηςδιεθνούς, συμμετέχοντας στην IMG (Διεθνή Μαρξιστική Ομάδα), ενώ ήταν εκδότης του ιστορικού περιοδικού The Black Dwarf. Η εμπλοκή του είναι καθοριστική και στις θεωρητικές προσπάθειες τηςΝέας Αριστεράς, ενώ είναι από τους συνιδρυτές της New Left Review, στην οποία γράφει μέχρι σήμερα. Πάνω από 40 χρόνια βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής συζήτησης και της θεωρητικής αναζήτησης, ακόμα και στα χρόνια που είχε επιλέξει την υποστήριξη των Εργατικών στην Αγγλία. 

 Με μια παγκόσμια ματιά, αντανάκλαση της διπλής του ταυτότητας, ως Ασιάτης και Ευρωπαίος, που του επιτρέπει να έχει βαθιά γνώση τόσο για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους όσο και για τα αντιπολεμικά κινήματα, για τις διενέξεις στη Μέση Ανατολή αλλά και για τις εξεγέρσεις στην αναπτυγμένη Δύση, για την πολιτιστική κληρονομιά της Ανατολής αλλά και για την επικαιρότητα της ιδέας του κομμουνισμού. Το εύρος των θεμάτων που πραγματεύεται είναι ισάξιο του εύρους του έργου που προσφέρει.

 Πολιτικός αναλυτής και μαχητικός θεωρητικός, έχει συγγράψει αμέτρητα πολιτικά δοκίμια, άρθρα και δεκάδες πολιτικά βιβλία για τον πόλεμο, την επίθεση στο Ιρακ, τη δυτική επιθετικότητα, την κρίση, τα κοινωνικά κινήματα, την ιδέα του κομμουνισμού κ.α. Σπουδαίος λογοτέχνης, έχει βραβευτεί για τα μυθιστορήματα του, με γνωστότερη στην Ελλάδα, τη μεταφρασμένη από τις εκδόσεις Άγρα, πενταλογία με θέμα τον Ισλαμικό Κόσμο με τελευταία τη «Νύχτα της Χρυσής Πεταλούδας» και το «Ένας Σουλτάνος στο Παλέρμο» (δείτε μια βιβλιοκριτική των βιβλίων εδώ). Κινηματογραφιστής και σεναριογράφος, έχει σχετιστεί με εκπομπές και ντοκιμαντέρ του BBC και του Channel 4, ενώ μαζί με τον γνωστό οικονομολόγο και αναλυτή Mark Weisbrot , έγραψαν το σενάριο της ταινίας του Oliver Stone, « South of the Border» (Νότια των Συνόρων), με θέμα τις ριζοσπαστικές προσπάθειες στη Λατινική Αμερική. Αιώνιος δημοσιογράφος και αρθρογράφος, με σταθερές δημοσιεύσεις στην Guardian, το Counterpunch κ.α. , αλλά και συγγραφέας νουβελών, σατυρικών κειμένων και διηγημάτων.

 Τα τελευταία χρόνια, τα πιο δύσκολα και ελπιδοφόρα χρόνια της κρίσης και της αναγέννησης των αγώνων, ο Ταρίκ δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από την πρώτη γραμμή. Ακούραστος και αεικίνητος, οξυδερκής και βαθύς γνώστης της κοινωνίας, τοποθετήθηκε σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Από τη μεριά της Λέσχης προσπαθήσαμε να μεταφέρουμε συχνά τις απόψεις του στη χώρα μας, μεταφράζοντας άρθρα, ομιλίες ή σχόλια του για θέματα όπως οι εξεγέρσεις στο Λονδίνο, το κίνημα του Occupy και κυρίως οι αραβικές εξεγέρσεις. 

Και όταν ο αραβικός κόσμος βρίσκεται στο επίκεντρο του αντικαπιταλιστικού κινήματος, ποιος άλλος από τον Ταρίκ Αλί θα μπορούσε καλύτερα να μας μιλήσει για αυτόν; Για όλα αυτά, αλλά κυρίως για όσα θέλουμε να ακούσουμε, να μάθουμε και να ρωτήσουμε, πρέπει να είμαστε στις εκδηλώσεις αυτές. Όχι για να δούμε απλά μια τόσο σημαντική μορφή της Αριστεράς, αλλά για να πάρουμε από τη σκέψη του και να πάρει και αυτός από την ιδιαιτερότητα του ελληνικού ριζοσπαστισμού, από την ζωντανή Ελλάδα του λαϊκού κινήματος. Οι αίθουσες των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, εκεί που χτύπησε ιστορικά η καρδιά της πάλης, να είναι γεμάτες για να καλωσορίσουν τον

Tariq Ali



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...