19 Μαΐ 2012

To περιβάλλον στην εποχή της κρίσης


Σε μία ιστορική εποχή και για τη χώρα μας, που όλα υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης επαναπροσδιορίζονται, αρχίζει να ακούγονται όλο και πιο «λογικά» αυτά που το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ σταθερά υποστηρίζει επί χρόνια: Τώρα, που η οικονομική κρίση στενεύει τα περιθώρια κατασπατάλησης κονδυλίων για «δημόσιες σχέσεις» (που πολλές φορές στοχεύουν στη δημιουργία συσχετισμών για οικολογικές μπίζνες), τώρα είναι η ώρα για να ξεκαθαρισθεί πλήρως το νόημα και το περιεχόμενο της οικολογικής δράσης. 

 Το επίκαιρο ερώτημα είναι: Θα επιτρέψουμε στο όνομα «in» οικολογικών απόψεων να απομυζήσουν κάποιοι το φυσικό πλούτο της χώρας; Να ακυρώσουν το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας και κάθε ελπίδα ουσιαστικής ανάπτυξης; Ας δούμε την κατάσταση…κατά πρόσωπο: Μέχρι σήμερα τα περιβαλλοντικά ζητήματα στην Ελλάδα αναπτύχθηκαν κυρίαρχα με τα μοντέλα που σχεδίασαν τα «golden boys» της οικολογίας. Ορισμένοι από αυτήν την «παρέα» - σε αγαστή συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα - συνέβαλαν στο να οδηγηθούμε στη σημερινή οικονομική, αλλά και οικολογική καταστροφή. Διαχειρίστηκαν εν λευκώ, όλα αυτά τα χρόνια, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από Κοινοτικούς και Εθνικούς πόρους για περιβαλλοντικά προγράμματα και αμέτρητες ανεφάρμοστες μελέτες …. Για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, κοινή διαπίστωση είναι πως σίγουρα ωφελήθηκαν κάποιοι… πολύ, αλλά το περιβάλλον και οι τοπικές κοινωνίες ελάχιστα.. «Επαγγελματίες» της οικολογίας τη δεκαετία του ‘90 οικοδόμησαν ένα περιβαλλοντικό αθηνοκεντρικό λόμπυ

.
 Κάπως έτσι οργανώθηκε και η προώθηση μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, που συχνά φορούσαν τον μανδύα του χορηγού. Φυσικά όλα έγιναν για την… πράσινη ανάπτυξη και τη… σωτηρία του πλανήτη. Οι πρόσφατες νουθεσίες μάλιστα της Τράπεζας της Ελλάδας (με άγνωστη μετοχική σύνθεση και κρατικό ποσοστό στο μετοχικό της κεφάλαιο μικρότερο του 10%) για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω ευρείας ανάπτυξης επιχειρηματικών σχεδίων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εύλογα προκαλούν ανατριχίλα. Είναι φανερό ότι προλειαίνεται το έδαφος για μεγάλες συμφωνίες και «φαραωνικά» έργα. Η ιστορία της χώρας μας - και σε αυτόν τον τομέα - μας επιτρέπει να είμαστε πολύ καχύποπτοι ή σχεδόν σίγουροι, πως τα συμφέροντα των τραπεζικών ομίλων και των πολυεθνικών σπάνια συνάδουν με τις πραγματικές ανάγκες του περιβάλλοντος.

 Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ξεκάθαρα τάσσεται ενάντια σε όποια σχέδια τελικά (και ανεξαρτήτως δηλώσεων και προθέσεων) οδηγούν σε υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ακυρώνουν το βασικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας για πραγματική ανάπτυξη. Συνεχίζουμε σταθερά, καθημερινά την ανεξάρτητη πορεία μας, δίπλα στις τοπικές κοινωνίες και τα δίκτυα πολιτών με ουσιαστική, καθημερινή δράση για την επιστημονική καταγραφή, προστασία και ανάδειξη των σπάνιων οικοσυστημάτων της χώρας μας. Να σταματήσουμε τώρα την αιμορραγία του φυσικού μας πλούτου. Να προστατεύσουμε τώρα τα θεμέλια, πάνω στα οποία οικοδομήθηκε η πολιτιστική μας κληρονομιά. Να διεκδικήσουμε τώρα τη σωτηρία του περιβάλλοντος. Με σεβασμό. Με δράση και επιστημονική γνώση και όχι με όρους συγκαλυμμένης ή απροκάλυπτης οικονομικής εκμετάλλευσης, τύπου…fast track.
κυκλαδες news gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...