Υποστέλλουν τη γαλανόλευκη τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη ενώ άλλα παροπλίζονται. Η αρχή του τέλους για τον ελληνικό θαλάσσιο τουρισμό...
...διαφαίνεται στο γκρίζο ορίζοντα αφού η αναβλητικότητα του κράτους και η έλλειψη θέλησης οδήγησε τελικά σε αδιέξοδο.
Χαρακτηριστικότερο και μάλιστα πρόσφατο παράδειγμα είναι η περίπτωση του Mega Yaght, «Varity Voyager» της εταιρείας Variaty Cruises συμφερόντων του Λάκη Βενετόπουλου.
Ο Έλληνας επιχειρηματίας, ο οποίος διαθέτει στόλο με 12 υπερ-σκάφη αναγκάστηκε, λόγω της γραφειοκρατίας, για πρώτη φορά στην επαγγελματική του πορεία, να υποστείλει τη γαλανόλευκη από το νεότευκτο yaght το οποίο ναυπήγησε εξ ολοκλήρου στο Πέραμα δίνοντας δουλειά σε ελληνικά χέρια. Είναι το πρώτο Mega Yaght που κατασκευάζεται στην Ελλάδα από το πρώτο καρφί μέχρι τη σαμπάνια της ονοματοδοσίας.
Το πλοίο όταν κτιζόταν είχε ελληνική σημαία καθώς και όταν καθελκύστηκε. Όμως όταν έπρεπε να επανδρωθεί, η ελληνική γραφειοκρατία και το μη ανταγωνιστικό πλαίσιο οδήγησε τον πλοιοκτήτη στην αλλαγή σημαίας υψώνοντας εκείνη της Μάλτας και μάλιστα μέσα σε μόλις δύο ημέρες.
«Η ατελείωτη γραφειοκρατία και η παράνοια της οργανικής σύνθεσης με οδήγησε σε αυτή την απόφαση. Αν βάλω σημαία ΗΠΑ απαιτείται οργανική σύνθεση πληρώματος 11 ατόμων, με σημαία Μάλτας 9 και με ελληνική 21 άτομα πλήρωμα, χωρίς να υπολογίσει κανείς το ξενοδοχειακό προσωπικό. Το κόστος είναι μεγάλο» επισημαίνει στο «Πρώτο ΘΕΜΑ» ο Λάκης Βενετόπουλος και προσθέτει:
«Παρά το γεγονός ότι ύψωσα την σημαία της Μάλτας, όλοι οι Αξιωματικοί που ναυτολόγησα είναι κατ’ επιλογή μου Έλληνες. Γέφυρα, μηχανοστάσιο και κουβέρτα» και προσέθεσε:
«Είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο στην Ελλάδα στο
Πέραμα και αποδεικνύει τις ικανότητες και την ποιότητα των ελληνικών συνεργείων. Αν ποτέ βάλουμε μυαλό ως χώρα σίγουρα το Πέραμα θα γίνει Via Retzzio, το πιο εκλεκτό λιμάνι της Ιταλίας για κότερα.
Είναι το 14ο σκάφος που κτίζουμε στο Πέραμα. Ξέρω πολύ καλά ότι τα ελληνικά συνεργεία μπορούν να παραδώσουν έργο πολύ ποιοτικό».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, Αντώνης Στελλιάτος τόνισε:
«Μετά από 2 ½ χρόνια και έξι υπουργούς ναυτιλίας το νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισμό δεν πέρασε και αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε σημαία. Θα είναι η αρχή αλλαγής σημαίας όλων των επαγγελματικών τουριστικών σκαφών» και προσέθεσε:
«Από το 2009 έχει αρχίσει μία πτώση των ναυλώσεων στο ελληνικό yachting που κανείς δεν γνωρίζει που θα σταματήσει.
Το ερώτημα είναι για τα επανδρωμένα επαγγελματικά τουριστικά πλοία όχι τι πτώση έχουν στις ναυλώσεις τους αλλά πόσα θα παροπλιστούν. Με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό (ανεργία ναυτικών, ανεργία ζώνη Περάματος κ.λ.π.). Ως και τα ιστιοπλοϊκά επαγγελματικά, που κατά κανόνα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα υπόλοιπα, παρουσιάζουν μία πτώση της τάξης των 40% στις ναυλώσεις τους». Σύμφωνα με τον Αντώνη Στελλιάτο οι λόγοι που συναινούν ώστε να φτάσει αυτή η εναλλακτική μορφή τουρισμού στα πρόθυρα του αφανισμού:
1) Παγκόσμια οικονομική κρίση.
2) Έλλειψη διαφήμισης, στοχευμένης διαφήμισης και προβολής του μοναδικού προορισμού στον κόσμο για yachting, της χώρας μας με τα τόσα νησιά και μοναδικό πολιτισμό, κλίμα και καταγάλανες θάλασσες και φιλοξενία που μόνο οι Έλληνες μπορούν να προσφέρουν.
3) Το δυσφημιστικό όνομα της Ελλάδος στο εξωτερικό εξακολουθεί να είναι πρώτο θέμα στα ΜΜΕ. Καμιά προσπάθεια από τα αρμόδια Υπουργεία και την Κυβέρνηση δεν έγινε ώστε να ανατραπεί αυτή η δυσφήμιση και να εμπεδώσουν οι ξένοι τουρίστες ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής, όχι πτωχευμένη και έτοιμη για τη φιλοξενία των ξένων τουριστών οι οποίοι θα την επισκεφθούν.
4) Υπουργείο Ναυτιλίας. Στα δυόμιση χρόνια Κυβέρνησης άλλαξαν έξι Υπουργοί στο Υπουργείο Ναυτιλίας που έχει αλλάξει τρία ονόματα. Σε δυόμισι χρόνια κατετέθη στην Βουλή δύο φορές το σχέδιο Νόμου για το θαλάσσιο τουρισμό και όμως ακόμη βρίσκεται σε κάποιο γραφείο Υπουργικού Συμβουλίου χωρίς να ψηφιστεί. Αποτέλεσμα, το Νεόκτιστο στα Ναυπηγεία Περάματος E/T Variety Voyager της εταιρείας Variety Cruises, μόλις μία εβδομάδα πριν αναγκάστηκε να αλλάξει την Ελληνική σημαία που είχε σε σημαία Μάλτας για να μπορέσει να πραγματοποιήσει τα ταξίδια του.
Μήπως είναι η αρχή αλλαγής σημαίας στα επαγγελματικά ελληνικά τουριστικά πλοία; Όποια Κυβέρνηση και να προκύψει θα πρέπει να έχει σαν προτεραιότητα την επανασύσταση του Αυτόνομου Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ώστε να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου ποιος κάνει τι.
Κλείνοντας, ο πρόεδρος της ΕΠΕΣΤΤ αναφέρθηκε στο παγκόσμιο συνέδριο για το Yachting, το 11th Charter Yacht Show στον Πόρο που έληξε πριν ίγε ςημέρες.
«84 επαγγελματικά πλοία έλαβαν μέρος και 34 γραφεία Yacht Brokers από το εξωτερικό.
Η επιτυχία ήταν πάρα πολύ μεγάλη.
Η Επιτροπή που αποτελείται από την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού και από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών ξεπέρασε με την προσπάθεια της τα ανθρώπινα limit. Ο Δήμαρχος του Πόρου κ. Δημήτρης Στρατηγός βοήθησε για μια ακόμη χρονιά όσο ήταν δυνατό παρά τις αξεπέραστες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι της χώρας.
Την επόμενη χρονιά πιστεύουμε θα πάμε καλύτερα».
Το Mega Yaght, «Varity Voyager» έχει δυνατότητα να μεταφέρει 70 επιβάτες σε 38 καμπίνες και έχει 30 μέλη πλήρωμα. Απευθύνεται προς επιβάτες που αναζητούν ανέσεις 5 αστέρων στοχεύοντας σε Αμερικανούς τουρίστες. Έχει μήκος 68 μέτρα με 15,5 πλάτος, 5 καταστρώματα και αναπτύσσει υπηρεσιακή 14-16 κόμβους. Διαθέτει, μεταξύ άλλων, γυμναστήριο, σάουνα και μασάζ,
Πραγματοποιεί ταξίδια σε Γαλλία-Ιταλία-Κροατία.
Πήρε δύο χρόνια για να κατασκευαστεί.
Όλα τα ταξίδια του είναι προγραμματισμένα για το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα τη νότια Ευρώπη, Γαλλία, Ιταλία και από τις δύο πλευρές, Σικελία, Κροατία, ενώ την χειμερινή περίοδο εξετάζεται η προοπτική να περάσει τον Ατλαντικό.
Σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής θαλάσσιας τουριστικής βιομηχανίας «η τουριστική αγορά είναι αβέβαιη και κατ΄ εξοχήν εκείνη του θαλάσσιου τουρισμού ο οποίος στηρίζεται κατά μεγάλο ποσοστό στις ΗΠΑ».
Για φέτος έχει μειωθεί η επιβατική κίνηση. Η μείωση υπολογίζεται λίαν επιεικώς στο 40%. Τα στοιχεία αφορούν την Ανατολική Μεσόγειος.
Όσο αφορά το μέλλον η αναστροφή του κλίματος της αγοράς θα εξαρτηθεί από την αλλαγή της διεθνούς οικονομίας και της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα που έχει επηρεάσει απόλυτα τον κλάδο.
«Έχουμε δημιουργήσει ανασφάλεια στους ξένους που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα και βλέπουν στην τηλεόραση άσχημες εικόνες με κλειστή Ακρόπολη και φωτιές στο Σύνταγμα. Εικόνες που στα μάτια τους παίρνουν υπερβολικές διαστάσεις.
κυκλαδες news
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου