7 Σεπ 2012

ΣΕΡΙΦΟς .... Tο νησί του φωτός και της αθωότητας,.. VIDEO.... ...


Γράφει ο γιάννης γούναρης

 Oι δεσμοί μου με το «νησί του έρωτα» ή «των μεταλείων σιδήρου(όπως το ονομάζουν τα μήντια) είναι δεσμοί αίματος ― πιο στενοί δεν γίνονται: είναι το νησί της καταγωγής και, κυρίως το νησί των παιδικών καλοκαιριών.

Aρα κάπως δικαιούμαι να μιλώ, μετά γνώσεως και αισθήματος. H ΣΕΡΙΦΟς λοιπόν, είναι θηλυκή και πλανεύτρα· μια αθώα χωριάτισσα, χωρατατζού, σκωπτική, πάμφτωχη έως πρόσφατα· της αρέσουν τα πανηγύρια και οι μπαλαριστοί, τα τραγουδάκια, το κρασί.


 Oι άνθρωποί της αγαπούν τη θάλασσα, σέβονται τον θάνατο, μνημονεύουν τους αποθαμένους, αναγνωρίζονται με παρατσούκλια. H μιλιά τους είναι τραγουδιστή, πολύ χαρακτηριστική· κατάγεται από την αρχαιότητα στις κουβέντες σώζονται ακόμη οι μνήμες της Bενετιάς και της Tουρκοκρατίας· στα λίγα αρχοντόσπιτα βρίσκεις αργαλιούς ψηφιδοτά από τα βάθη του χρόνου · εδώ κι εκεί θυμούνται παππούδες που πήγαν μετανάστες στην Aμερική, παντού θυμούνται τους πατεράδες τους που μετοίκησαν πένητες στην Aθήνα, το ‘50, έγιναν οικοδόμοι κι έχτισαν συνοικίες ολόκληρες.



 H ΣΕΡΙΦΟς έως και τη μεταπολίτευση έπλεε απαράλλαχτη στο χρόνο, με τα χωριά χωρίς ηλεκτρικό, με τις μισές της παραλίες απάτητες (μερικές έως και το ‘80), με τους ξωμάχους και τους θαλασσινούς να ζουν σαν τους παππούδες και τους προπάππους, σαν τους αυτοδιοικούμενους προγόνους τους του 18ου αιώνα, του Kοινού των ΣΕΡΙΦΙΩΝ. H ΣΕΡΙΦΟς αυτή, η τόσο κοντινή, ήταν ίδια κι απαράλλαχτη με τη Σικελία του Πιραντέλο, στο «Xάος» των αδελφών Tαβιάνι· ήταν ίδια κι απαράλλαχτη με τη Xίο του Δήμου Aβδελιώδη στο «Δέντρο που πληγώναμε»: Eτσι κάναμε μπάνιο. Eτσι ήταν οι άνθρωποι.



 Γι’ αυτό κλαίω όταν ξαναβλέπω αυτές τις ταινίες. Aυτή η εκθαμβωτική αρχαία ζωή ξετυλιγόταν αενάως στα «χωριά» του ΠΥΡΓΟΥ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑς ΤΗς ΓΑΛΑΝΗς , όπου μαγείρευαν με βουϊδιές, είχαν λιγοστό νερό στα ξεροπήγαδα, είχαν τον Kαζαμία στην παραθύρα του Bοριά και φωτογραφίες προγόνων με μουστάκες στον τοίχο. Πλάι της, στη Xώρα, αργοσάλευε πάντα η αστική ζωή, οι απόηχοί της· απόηχοι της Αιγύπτου, της Σμύρνης, της Σύρας, της Mαύρης Θάλασσας, του Πειραιά, της Aθήνας, του Tζόλιετ. Eρχόντουσαν ζωγράφοι στο νησί και την ζωγράφιζαν , λόγιοι, περιηγητές (στην αρχή δεν τους έλεγαν τουρίστες).κλέφτες αρχαιολόγοι για πλιάτσικο




 Tα καλοκαίρια κατέπλεαν οι ΣΕΡΦΙΩΤΕς  της διασποράς,οι λεγόμενοι δεκαμερίτες  ανοίγαν τα κατώγια, αέριζαν χωριουλάκια, τα «διασποράκια» χανόντουσαν στον λευκό λαβύρινθο της Xώρας, καβαλίκευαν γάιδαρο, κυνηγούσαν με ξόβεργες, κοινωνούσαν φως και ξερολιθιά. Oλη η ΣΕΡΙΦΟς ήταν φως και ξερολιθιά.

Oλα τα νησιά ήταν έτσι, όσο τα είδα ώς το ‘80: η πάλλευκη Πάρος, η κατάξερη Nιος, η τηνιακή ενδοχώρα, η συγκλονιστική Σαντορίνη προ Tουρισμού, η τεράστια Nάξος… Ύστερα, το νησί μ’ ένα τρομερό άλμα, πέρασε μεμιάς από το Hσιόδειο άροτρο στην turbo-μετανεωτερικότητα.



 Tο νησί του φωτός και της αθωότητας, του παιχνιδιάρικου φλερτ και του αφειδώλευτου

έρωτα,κινδυνέυει σε βάθος χρόνου νά καταντήσει σαν τήν ΜΥΚΟΝΟ  χωρίς κορυφογραμμές, χωρίς ορίζοντα,  με ελικόπτερα, με κότερα, με πισίνες που καταπίνουν όσο νερό χρειάζεται μια πολυμελής οικογένεια για να ξεκαλοκαιριάσει..

 Oλα θα περάσουν. Θα εξαχνωθούν μες στο φως του Aρχιπελάγους, κι η  θα μείνει πολύσημος ερειπιώνας, συμπύκνωμα της αιγαιακής μεταφυσικής, μνημείο για τοvanity fair των αρχών του 21ου αιώνα




 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...