3 Αυγ 2013

Δημήτρης Πιατάς: «Στη χώρα μας ο κανιβαλισμός είναι εθνικό σπορ»...VIDEO...

Ο Δημήτρης Πιατάς πρωταγωνιστεί στο μοναδικό ακέραια σωζόμενο σατυρικό δράμα της αρχαιότητας ενσαρκώνοντας τον Κύκλωπα στην ομώνυμη παράσταση του Εθνικού, που ξεκινά την καλοκαιρινή της περιοδεία από την Επίδαυρο στις 2-3/8. Λίγο πριν από την πρεμιέρα μίλησε στη Μαρία Κρύου για μια σπάνια εμπειρία αλλά και για τους Κύκλωπες της εποχής μας…
Δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με το σατυρικό δράμα. Ακριβώς τι θα δούμε στη σκηνή;
Το θέμα του έργου είναι πολύ γνωστό και αφορά την τύφλωση του Πολύφημου από τον Οδυσσέα (Νίκος Καραθάνος), τον οποίο συνοδεύει ένας Χορός σατύρων με προεξάρχοντα τον Σιληνό (Νίκος Χατζόπουλος). Το σατυρικό δράμα δεν έχει το βάρος των αρχαίων τραγωδιών, αλλά ούτε ακριβώς κωμωδία είναι. Επίσης είναι πολύ πιο σύντομο σε διάρ­κεια, έχει γύρω στους 700-800 στίχους. Ο σκηνοθέτης Βασίλης ­Παπαβασιλείου μαζί με τον Σωτήρη Χαβιάρα έχουν αναλάβει τη διασκευή αλλά και την επιμήκυνσή του μέσω εμβόλιμων κειμένων.
Έχετε «πειράξει» το πρωτότυπο κείμενο του Ευριπίδη;
Κρατήσαμε το μύθο και είμαστε συνεπείς στο πνεύμα του έργου. Ωστόσο ο Βασίλης Παπαβασιλείου έχει κάνει μια δική του, καθόλου τυχαία προσέγγιση στο κείμενο: ο θίασος είναι μια ομάδα παλαιοπωλών στο Μοναστηράκι που προσπαθεί να ανεβάσει τον «Κύκλωπα». Πουλάμε παλιά πράγματα, στην πραγματικότητα όμως ξεπουλάμε την πραμάτεια της Ελλάδας, εκποιούμε το παρελθόν της χώρας μας – ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Μέσα στην ιστορία που παρουσιάζουμε ο μάστορας Οδυσσέας, γόνος παλιάς οικογενείας παλαιοπωλών, βρίσκει ανάμεσα στα αντικείμενα προς πώληση το κείμενο του «Κύκλωπα» μαζί με ακόμη κάποια κείμενα και μια τριλογία του Ευριπίδη. Έτσι αποφασίζουμε να παίξουμε το έργο. Το ερμηνευτικό ενδιαφέρον είναι ότι έχουμε την πρόθεση να παίξουμε τους ήρωες, δεν τους παίζουμε.
Με ποιον τρόπο ακουμπά η υπόθεση του έργου στο σήμερα;
Σήμερα περιβαλλόμαστε από Κύκλωπες, από τέρατα που σχετίζονται με την πολιτική, την οικονομία, την τέχνη… Κυκλοφορούν στους δρόμους, τους βλέπεις παντού. ­Γύρω μας υπάρχουν μονόφθαλμοι που βλέπουν τα πράγματα από μια οπτική γωνία, μονοδιάστατα, και θεωρούν ότι ο τσαμπουκάς είναι ιδεολογία και δύναμη. Το κυριότερο όμως από όλα είναι ότι αρέσκονται στο να κανιβαλίζουν, να γεύονται ανθρώπινο κρέας. Φοβάμαι ότι στη χώρα μας ο κανιβαλισμός έχει καταντήσει εθνικό σπορ.
Είναι η πρώτη σας συνεργασία με τον Βασίλη Παπαβασιλείου…
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου μαζί με κάποιους ακόμη αποτελούν ένα είδος δημιουργού που εκλείπει σιγά σιγά. Ξεκινήσαμε μαζί και είμαστε φίλοι από το 1974. Εγώ ήμουν στο Εθνικό Θέατρο κι εκείνος στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Είναι όμως η πρώτη φορά που συναντιόμαστε θεατρικά και είμαι πολύ χαρούμενος γιατί αυτή η συνεργασία γίνεται σε μια πολύ ευτυχή συγκυρία με ένα πολύ ιδιαίτερο έργο.
Σας είδαμε να βγαίνετε στους δρόμους της πόλης με όλο τον θίασο, πάνω σε ένα ανοιχτό λεωφορείο, για ένα πρωτότυπο δρώμενο με πολλή μουσική.
Στην παράσταση ξορκίζουμε το φόβο με το χιούμορ, το έργο ξεχειλίζει από ευφορία και θέλαμε να το δείξουμε αυτό. Επίσης η μουσική παίζει κεντρικό ρόλο. Ο Δημήτρης Καμαρωτός έχει κάνει μια ωραία χειροποίητη σύνθεση που αποδίδεται από τους ηθοποιούς και πήρε την τελική της μορφή κατά τη διάρ­κεια των προβών. Γενικότερα η παράσταση είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού. Επί τέσσερις μήνες κάναμε πρόβες για να μπορέσουμε να φέρουμε την παράσταση εκεί που θέλουμε. Πίσω από αυτό που θα δείτε υπάρχει πολλή δουλειά.

Ο «Κύκλωπας» του Ευριπίδη θα παιχτεί στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου στις 2-3/8.Πηγή : ΑΘΗΝΟΡΑΜΑ

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...