Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ
Τις πρακτικές που μεταχειρίζονται και τις πιέσεις που ασκούν οι πρεσβείες του Καναδά σε χώρες όπου δραστηριοποιούνται καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες καταγγέλλει σε έκθεσή του το Καναδικό Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (Mining Watch Canada). Στις περιπτώσεις χωρών στις οποίες εξετάζει τη στάση των καναδικών πρεσβειών, περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, με σχολιασμό της επίσκεψης του πρέσβη του Καναδά στη χώρα μας Ρόμπερτ Πεκ, στην Αλεξανδρούπολη, και τη συνάντησή του με το δήμαρχο της πόλης Βαγγέλη Λαμπάκη, τον περασμένο Μάρτιο.
Οπως αναφέρεται στην έκθεση, ο πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα συναντάται με το δήμαρχο Αλεξανδρούπολης ώστε να τον πιέσει να δεχθεί το εξορυκτικό σχέδιο της «Eldorado Gold», που έχει έρθει σε κραυγαλέα αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες, απειλώντας το δάσος και αειφόρες δραστηριότητες διαβίωσης.
Ο κ. Πεκ, αναφέρει το Καναδικό Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, διαβεβαίωσε ότι η «καναδική κυβέρνηση εγγυάται τη σοβαρότητα, υπευθυνότητα και περιβαλλοντική ευαισθησία της “Eldorado Gold Corporation”» και υποστήριξε ότι «υπάρχουν 350 ορυχεία που λειτουργούν δίπλα και μέσα στις πόλεις μας (σ.σ. του Καναδά) χωρίς κανένα πρόβλημα».
Το στατιστικό αυτό στοιχείο μάλλον χρειάζεται διερεύνηση, αναφέρεται στην έκθεση, καθώς στον Καναδά λειτουργούν λιγότερα από 100 ορυχεία. «Ο κ. Πεκ αγνοεί, επίσης, πως ακόμα και κάποιες παραδοσιακά μεταλλευτικές κοινότητες στον Καναδά είναι ανάστατες και αντιτίθενται στις νέες εξελίξεις που αφορούν εξορύξεις κοντά σε κατοικημένες περιοχές», σημειώνεται. Καταγράφεται επίσης η αντίδραση του Β. Λαμπάκη, ο οποίος «ζήτησε από τις καναδικές αρχές να αφήσουν ήσυχους του κατοίκους της περιοχής, ώστε να μπορέσουν να αναπτύξουν τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τον τουρισμό, τα δάση».
Σύμφωνα με το Καναδικό Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, οι καναδικές πρεσβείες, συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση, προβαίνουν σε ενέργειες διασφάλισης και προστασίας των συμφερόντων καναδικών εξορυκτικών εταιρειών. «Αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιπτώσεις που οι τοπικές κοινωνίες αντιστέκονται σθεναρά στα εξορυκτικά σχέδια και σε περιπτώσεις όπου έχουν γίνει σκανδαλώδεις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιβαλλοντικών κανονισμών», τονίζεται. Επισημαίνεται ακόμη ότι οι παρεμβάσεις «επιδεικνύουν συστηματική περιφρόνηση για τις προοπτικές εναλλακτικής ανάπτυξης και τα συμφέροντα των κοινωνιών που επηρεάζονται».
Αναφέρονται ακόμη:
Γουατεμάλα – Skye Resources (Φεβρουάριος 2007)
Ο Καναδός πρέσβης στη Γουατεμάλα κρίθηκε ένοχος για συκοφάντηση δημιουργών ντοκιμαντέρ που αναδείκνυε τις πρακτικές καναδικής εξορυκτικής εταιρείας στη χώρα. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε η βίαιη έξωση των αγροτών από τα σπίτια τους κατ’ εντολή της «Skye Resources» και σε μία από τις σκηνές εμφανιζόταν μια γυναίκα που διαμαρτυρόταν έντονα.
Ο πρέσβης ισχυρίστηκε ότι η γυναίκα είχε πληρωθεί από τους δημιουργούς και ότι οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν ήταν στημένες. Το δικαστήριο έκρινε ότι οι δηλώσεις του πρέσβη ήταν ψευδείς και δυσφημηστικές και ότι ενήργησε πέρα από τις αρμοδιότητές του.
Επίσης ότι είναι επικίνδυνος ο τρόπος που ο Καναδάς σπεύδει να συκοφαντήσει ανθρώπους που αντιτίθενται και πλήττονται από τις δραστηριότητες καναδικών εξορυκτικών εταιρειών. Η εταιρεία είναι σήμερα υπόδικη για βιασμό 11 γυναικών κατά τη διάρκεια των αναγκαστικών εξώσεων, για πυροβολισμό και πρόκληση αναπηρίας και για φόνο ενός ακτιβιστή.
Τσιάπας, Μεξικό – Blackfire Exploration (2007-2010)
Εγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Εμπορίου (DFATD) αποδεικνύουν ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των συγκρούσεων για τις εξορυκτικές δραστηριότητες της «Blackfire Exploration» -που κατέληξαν στη δολοφονία ακτιβιστή και σε έρευνα της καναδικής αστυνομίας για διαφθορά – η καναδική πρεσβεία στο Μεξικό πρόσφερε καθοριστική, παράλογη και σχεδόν άνευ όρων στήριξη παρά την απαράδεκτη συμπεριφορά της εταιρείας και την κοινωνική ένταση σχετικά με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στην περιοχή. Τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι ακόμη και μετά τη δολοφονία, την αναστολή εργασιών στο ορυχείο και τις καταγγελίες περί διαφθοράς, η πρεσβεία συνέχισε να υπερασπίζεται την εταιρεία και να προσφέρει πληροφορίες και συμβουλές για το πώς να μηνύσει η μεξικανική κυβέρνηση την επαρχία της Τσιάπας για το κλείσιμο του ορυχείου στο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).
Γαλικία, Ισπανία – Edgewater Resources (Ιούλιος 2013)
Τον Ιούλιο του 2013, η αυτόνομη διοίκηση της Γαλικίας αποφάσισε την αναστολή των έργων της καναδικής εξορυκτικής εταιρείας «Edgewater Resources». Πέντε ημέρες μετά, ο Καναδός πρέσβης στην Ισπανία συναντήθηκε με τον πρόεδρο Αλμπέρτο Νούνεζ και, σύμφωνα με την «El Pais», οι άνθρωποι που αντετίθεντο στην εξόρυξη έκαναν λόγο για απροκάλυπτη «εμπορική στάση» της πρεσβείας.
Σάντα Ρόζα, Γουατεμάλα – Tahoe Resources (Απρίλιος 2013)
Ο Καναδός πρέσβης Ουγκ Ρουσό διαμεσολαβεί για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της καναδικής εξορυκτικής εταιρείας «Tahoe Resources» για την αύξηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων. Σε 12 δημοψηφίσματα οι κάτοικοι ψήφισαν, με συντριπτική πλειοψηφία, κατά του σχεδίου. Η επιμονή των αρχών της Γουατεμάλας και του Καναδά στην προώθηση του έργου προκάλεσε αυξανόμενη κοινωνική ένταση και αστάθεια. Δύο ημέρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, 6 άνδρες πυροβολήθηκαν από την ιδιωτική ασφάλεια του ορυχείου αργύρου στο Εσκομπάλ, καθώς περπατούσαν δίπλα σε ιδιοκτησία της εταιρείας.
Μορέλος, Μεξικό – Esperanza Resources (Μάρτιος 2013)
Ο Καναδός πρέσβης παρεμβαίνει υπέρ της καναδικής εξορυκτικής εταιρείας «Esperanza Resources», της οποίας το σχέδιο εξόρυξης χρυσού και αργύρου συναντά την έντονη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Το έργο χωροθετείται σε απόσταση 1 χλμ. από αρχαιολογικό χώρο.
Ονδούρα: μεταρρύθμιση του νόμου περί εξορύξεων, 2010-2012
Από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι τον Ιανουάριο του 2013, εκπρόσωποι του Καναδά εργάστηκαν σκληρά για έναν ευνοϊκό νόμο προς τα συμφέροντα των καναδικών εταιρειών. Η καναδική πρεσβεία οργάνωσε και συντόνισε συναντήσεις μεταξύ στελεχών των καναδικών εταιρειών, κυβερνητικών αξιωματούχων και ΜΚΟ υπό τη σημαία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης. Στις συναντήσεις αυτές ο πρέσβης τόνισε με νόημα ότι οι καλές διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σχετίζονται άμεσα με την προώθηση των καναδικών συμφερόντων στην Ονδούρα. Ο νόμος ψηφίστηκε παρά την πλήρη αντίθεση της κοινωνίας.
Φιλιππίνες – TVI Pacific (2011-2012)
Το 2011, το επαρχιακό συμβούλιο της Ζαμποάνγκα ντελ Νόρτε απαγόρευσε όλες τις νέες επιφανειακές εξορύξεις και έδωσε χρονικό περιθώριο ενός έτους για την περάτωση των έργων. Η καναδική εταιρεία επιστράτευσε τον τότε Καναδό πρέσβη Κρίστοφερ Θόρνλεϊ, ο οποίος δήλωσε ότι είναι αποθαρρυντικό οι καναδικές επενδύσεις εξορύξεων να παρενοχλούνται από αρχές που δεν έχουν την αντίστοιχη δικαιοδοσία και επιβεβαίωσε ότι η καναδική πρεσβεία έχει διαβουλεύσεις με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων των Φιλιππίνων.
: Ελευθεροτυπία
inprecor
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου