Στην Ελλάδα, μια χώρα όπου ο τουρισμός θεωρείται η βαριά της βιομηχανία, απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε μορφή οργανωμένου τουρισμού για άτομα με αναπηρία. Πέραν αυτού, ξενοδοχεία, αρχαιολογικοί χώροι, μέσα μαζικής μεταφοράς δεν διευκολύνουν ιδιαίτερα τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αλλά και τους ξένους επισκέπτες με ειδικές ανάγκες που επιθυμούν να επισκεφθούν συγκεκριμένους προορισμούς, καθώς τα προβλήματα προσβασιμότητας είναι πολλά και μεγάλα.
Μια προσπάθεια να αποκτήσει το λιμάνι της Σερίφου μια ειδική ράμπα που θα βοηθά άτομα με ειδικές ανάγκες να κάνουν το μπάνιο τους χωρίς την βοήθεια κανενός Την προσπάθεια αυτή του συμπολίτη μας Παναγιώτη . Μποφίλιου ο οποίος απευθυνόμενος στον Δήμαρχο Σερίφου κύριο Αντωνάκη αναφέρει τα εξής
Έχω ήδη επικοινωνήσει με το Πανεπιστήμιο της Πάτρας για να μάθω λεπτομέρειες...Το μόνο που χρειαζόμαστε από εσάς είναι να κάνετε αίτηση στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σαν δήμαρχος, προκειμένου να έχουμε το αντίγραφο, και ύστερα με την σειρά μου να απευθυνθώ στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών για να ολοκληρώσουμε την διαδικασία τοποθέτησης της ράμπας...
Ευχαριστούμε εκ' των προτέρων... Π. Μποφίλιος
ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΥΝΟΔΟΥ
Πραγματικότητα η πρόσβαση στη θάλασσα σε ΑμεΑ
Μια πρωτοποριακή συσκευή δίνει τη δυνατότητα σε όσους είναι «καθηλωμένοι» σε αναπηρικά καροτσάκια, να μπορούν πλέον να μπαίνουν στη θάλασσα, χωρίς τη βοήθεια συνοδού.
Πραγματικότητα η πρόσβαση στη θάλασσα σε ΑμεΑ
Πέρασε τη μισή ζωή του σε αναπηρικό καροτσάκι, ο Λευτέρης Θεοφίλου, και νιώθει σαν όνειρο την πρώτη φορά που μια ηλεκτρική καρέκλα του επέτρεψε να κολυμπήσει μόνος του στην ελληνική θάλασσα.
«Ήταν εξωπραγματικό» δήλωσε ο 52χρονος Θεοφίλου, ένας γεροδεμένος μηχανικός με γκρίζα μαλλιά, καθώς σηκώθηκε από το αναπηρικό του καροτσάκι ένα ζεστό καλοκαιρινό απόγευμα, κάθισε στην καρέκλα και με το πάτημα ενός κουμπιού οδήγησε, χωρίς καμιά βοήθεια, 20 μέτρα μέχρι την ακτή και μπήκε στο νερό.
«Σε κάνει να νιώθεις ελεύθερος και ικανός να κάνεις πράγματα που ούτε φανταζόσουν ποτέ ότι μπορούσες» δήλωσε.
Πραγματικότητα η πρόσβαση στη θάλασσα σε ΑμεΑ
Η συγκεκριμένη καρέκλα που ονομάζεται Seatrac, κατασκευάστηκε από μια ομάδα Ελλήνων επιστημόνων το 2008, έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και επιτρέπει στα άτομα με ειδικές ανάγκες, να εισέλθουν από την παραλία μέσα στη θάλασσα, χωρίς να χρειάζεται η βοήθεια συνοδών. Το σύστημα αποτελείται από μία ράμπα και ένα καροτσάκι, που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια και εγκαθίσταται στην παραλία, επιτρέποντας στα ΑμεΑ να εισέλθουν μόνα τους μέσα στη θάλασσα, με τη χρήση ενός χειριστηρίου, και μετά να επιστρέψουν στην παραλία.
Στην Ελλάδα, με μια από τις μεγαλύτερες ακτογραμμές στον κόσμο και χιλιάδες νησιά, πρόκειται για μια ευπρόσδεκτη ανακούφιση για πολλούς Έλληνες. Μέχρι στιγμής λειτουργούν 11 τέτοιες συσκευές στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν σχέδια για επέκταση του δικτύου.
Οι ιδρυτές του Seatrac, έχουν επωφεληθεί από το κλίμα της Ελλάδας – βουτηγμένη στον ήλιο σχεδόν όλο το χρόνο – που σημαίνει ότι οι συσκευές αυτές μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα σε παραλίες και να απομακρύνονται στο τέλος της καλοκαιρινής περιόδου, χωρίς να βλάπτουν το περιβάλλον.
Η ομάδα ελπίζει ότι η συσκευή θα μπορέσει να ενισχύσει τον τουρισμό, τη μεγαλύτερη βιομηχανία της μεσογειακής χώρας, αλλά προκαλεί θρήνο η έλλειψη υποστήριξης από τις τοπικές αρχές, που αγόρασαν τη συσκευή για 30.000 ευρώ την καθεμία και είναι υπεύθυνοι για τη συντήρησή τους μετά το πρώτο έτος.
Σε μια πολυσύχναστη παραλία στην παραθαλάσσια πόλη του Αλεποχωρίου κοντά στην Αθήνα, οι βανδαλισμοί και οι κλοπές των ηλιακών πάνελ είναι συνηθισμένα. Αν κάτι σπάσει, ο δήμος θα χρειαστεί αρκετές ημέρες για να το επισκευάσει. Πολύ συχνά οι γονείς, παρακολουθούν τα παιδιά τους να χρησιμοποιούν τη συσκευή ως βατήρα.
Ο κύριος Μηνάς Γεωργάκης, που η σύζυγός του Ματούλα Καστριώτη υποφέρει από σκλήρυνση και είναι καθηλωμένη σε αναπηρικό καροτσάκι, είπε ότι έπρεπε να πάρει τα πράγματα στα χέρια του γιατί η βοήθεια από την τοπική αυτοδιοίκηση «απλά δεν υπάρχει».
Με ξύλινες σανίδες, έφτιαξε μια πρόσθετη ράμπα για να επιτρέψει την πρόσβαση στο Seatrac διότι τα αναπηρικά καροτσάκια βυθίζονται μέσα στην άμμο και δεν μπορούν να προσεγγίσουν τη συσκευή.
Ακόμα κι έτσι όμως, το μονοπάτι που οδηγεί στη συσκευή συχνά δεν είναι προσβάσιμο, από τις μοτοσυκλέτες και τα σκουπίδια που πετούν περαστικοί.
Απροθυμία εισέπραξε ο συμπατριώτης μας κύριος Παναγιώτης Μποφίλιος από τον δήμαρχο ο οποίος επικαλέσθηκε ότι το κόστος είναι υψηλό Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον κύριο Δήμαρχο
ότι τα περιθώρια ανάπτυξης αυτής της μορφής τουρισμού είναι πολλά και υπόσχονται μεγάλα έσοδα, δεδομένου του σημαντικού αριθμού υποψηφίων επισκεπτών, τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) Γιάννης Βαρδακαστάνης. Αφορμή, άλλωστε, για μια τέτοια διαπίστωση είναι η πρόσφατη επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη αντιπροσωπείας αυτοδιοικητικών παραγόντων από τη Γερμανία, οι οποίοι υλοποιούν πρόγραμμα με θέμα τον τουρισμό για άτομα με ειδικές ανάγκες.
δείτε τον σύνδεσμο http://promahi-nea.blogspot.gr/2013/08/seatrac.html
Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε από μια περιοχή που φιλοξενούσε πάντα αρκετές κλινικές θεραπείας αλλά και ιαματικές πηγές ενώ κάποια στιγμή διαπίστωσε ότι μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της άρχισε να γερνάει. Στο ομοσπονδιακό, λοιπόν κρατίδιο του Μέκλενμπουργκ Βοπρόμερν, οι 15 του δήμοι αποφάσισαν να κάνουν μια ριζική κίνηση για να ενισχύσουν τις υποδομές τους. Με μια αρχική οικονομική συμβολή του Ομοσπονδιακού κρατιδίου, δημιουργήθηκαν οργανωμένες υποδομές. Στη συνέχεια διαμορφώθηκαν αυστηροί αλλά και σαφείς όροι μάρκετινγκ, ποιότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες και διαχείρισης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν.
Ο τουρισμός για ΑΜΕΑ στο Μέκλενμπουργκ Βοπρόμερν έφτασε σε τέτοια επίπεδα ώστε έγινε σήμα κατατεθέν της περιοχής και απέκτησε φήμη σε ολόκληρη τη Γερμανία. Μέσα σε λίγα χρόνια, τα έσοδα από τις οικογένειες των ανθρώπων με αναπηρία δημιούργησαν μεγάλο πλούτο στους δήμους που τα εισπράττουν και εκείνοι με τη σειρά τους επένδυσαν σε νέες υποδομές που ικανοποιούν σήμερα τα υψηλότερα στάνταρτ στον τομέα αυτό.
«Βρεθήκαμε στη Θεσσαλονίκη πρόθυμοι να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία μας στην Ελλάδα» εξήγησε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο Γουίλφριντ Στάινμιουλερ (Wilfried Steinmuller) τουριστικός σύνδεσμος του Μέκλενμπουργκ Βοπρόμερν και διευθυντής του σχετικού προγράμματος. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάθε τι έχει εξεταστεί προσεκτικά ώστε να πληροί τις ειδικές προδιαγραφές που ισχύουν για τα άτομα με αναπηρία ενώ κεντρικό ρόλο παίζει η ποιότητα των υπηρεσιών.
Παράλληλα οι μελέτες μάρκετινκγ και οι εκτιμήσεις κέρδους που είχαν γίνει αρχικά πρόβλεψαν σε μεγάλο βαθμό το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει για τουριστικές δραστηριότητες των ΑΜΕΑ σε μια περιοχή με μεγάλη φυσική ομορφιά καθώς διαθέτει 1900 χιλιόμετρα ακτών και παραλιών, πολλές λίμνες και ποτάμια, παραδοσιακά χωριά, παραθαλάσσια θέρετρα και Μεσαιωνικά κάστρα.
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Αν και η τουριστική βιομηχανία θεωρείται η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, η ίδια είναι βαριά απούσα» σχολιάζει ο κ. Βαρδακαστάνης και τονίζει ότι θα μπορούσαν να δημιουργηθούν και εδώ οι κατάλληλες υποδομές ώστε να προσφέρεται φιλοξενία σε ΑΜΕΑ σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.
«Η χώρα μας διαθέτει αυτό το πλεονέκτημα και πρέπει να το αξιοποιήσει» σημειώνει και αναφέρει ότι η Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει κάνει επανειλημμένες προτάσεις στις τελευταίες κυβερνήσεις για μια τουριστική πολιτική για όλους που να παράγει προσβάσιμο αποτέλεσμα σους χώρους διαμονής, εστίασης και διασκέδασης.
«Μελέτες έχουν δείξει ότι το εισόδημα που θα προκύψει είναι πολύ σοβαρό δεδομένου του σημαντικού αριθμού υποψηφίων επισκεπτών» τονίζει και επισημαίνει ότι μετά από παρέμβαση της Συνομοσπονδίας δημιουργήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου ομάδα εργασίας στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού που πρόκειται να επεξεργαστεί σχετική πρόταση για τα ζητήματα της αναπηρίας.
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου