16 Απρ 2015

Γάμος… νησιωτικότητας και τουρισμού

Προετοιμασία του προέδρου της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ και δημάρχου Μήλου, Γ. Δαμουλάκη για το ετήσιο τακτικό συνέδριο των Δήμων

Ακτοπλοϊκό, ΦΠΑ και τουριστική προβολή μερικά από τα θέματα της εισήγησης

Τα σοβαρά θέματα του ΦΠΑ και της ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών θα θίξει ανάμεσα σε άλλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Μήλου, Γεράσιμος Δαμουλάκης, στην εισήγησή του στο ετήσιο συνέδριο του συλλογικού οργάνου των Δήμων, που θα πραγματοποιηθεί 7 -9 Μαΐου, στη Σιθωνία Χαλκιδικής.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου γνωστοποιήθηκε ήδη, ενώ σχετική πρόσκληση έχει αποσταλεί στο σύνολο των Δήμων και των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων, αλλά και σε κάθε αιρετό πανελλαδικά, με τον κ. Δαμουλάκη να προετοιμάζεται πυρετωδώς για το σοβαρό ζήτημα του Τουρισμού και της τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο και θα αναπτύξει.
Ο ίδιος, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” παρουσίασε τις γενικές κατευθύνσεις επάνω στις οποίες θα κινηθεί το περιεχόμενο της εισήγησής του, με το θέμα της νησιωτικότητας να βρίσκεται στο επίκεντρο, μέσω της προσέγγισης ζητημάτων που συνδέονται με αυτό.
Η δύναμη στους Δήμους
Αξίζει να υπενθυμιστεί, ότι κατά το προηγούμενο διάστημα, αναπτύχθηκε εκτενής και στοχευμένος διάλογος με το σύνολο των δυνάμεων της Αυτοδιοίκησης, σε προσυνεδριακού χαρακτήρα συγκεντρώσεις που έλαβαν χώρα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Προκειμένου να αναπτυχθεί διάλογος επί των εισηγήσεων που θα παρουσιασθούν, η ΚΕΔΕ προσκαλεί το σύνολο των αιρετών, ώστε να κατατεθούν προτάσεις και να εμπλουτιστούν οι δράσεις που σχεδιάζει το ανώτατο όργανο των Δήμων, σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης του Α΄ Βαθμού σε όλα τα επίπεδα. Γενικός στόχος, όπως τόνισε ο κ. Δαμουλάκης είναι “να αναλάβουμε σημαντικές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες”. Πρόσθεσε μάλιστα, πως, φέτος το ετήσιο τακτικό συνέδριο, θα χαρακτηρίζεται από το πλεονέκτημα των πρώτων συμπερασμάτων από τις προσυνεδριακές συγκεντρώσεις. “Αυτό που αλλάζει φέτος είναι οι προσυνεδριακές συναντήσεις που γίνονται, στο πλαίσιο των οποίων δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους αιρετούς να τοποθετηθούν” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως, “μετά από όλες τις προτάσεις, θα μπορέσουμε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Είμαστε γνώστες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιστεύουμε στην αποκέντρωση και το δείχνουμε στην πράξη”.
Σχεδιασμός για την τουριστική προβολή
Δεδομένου του χαρακτήρα της Επιτροπής που προεδρεύει ο δήμαρχος Μήλου, το περιεχόμενο της τοποθέτησής του, δεν μπορεί παρά να αφορά γενικότερα την τουριστική προβολή της χώρας. “Ο Τουρισμός συνδέεται με όλα. Είναι μία πολύ σημαντική θεματική ενότητα και θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας σχετικά με το πώς πρέπει να προωθηθεί η προβολή της χώρας την επόμενη πενταετία” ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Δαμουλάκης, εξηγώντας επιπρόσθετα, πως, “Θα εξαγγείλουμε μία δέσμη μέτρων, τα οποία πιστεύω ότι βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση”. Διευκρίνισε δε, πως η εισήγησή του θα έχει καθολικό χαρακτήρα και θα αγγίζει συνολικά όλες τις περιοχές της χώρας, καθώς ο Τουρισμός, “είναι συλλογική υπόθεση”.
Κατηγορηματικά υποστήριξε, ότι, “Δεν μπορείς να πετύχεις πράγματα χωρίς να υπάρχουν συνεργασίες”, πεποίθηση, που όπως εξήγησε, έχει μετουσιωθεί σε πράξη από την πλευρά της ΚΕΔΕ και ειδικότερα της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, με τον ίδιο να έχει έρθει σε επικοινωνία “με το σύνολο των επαγγελματικών φορέων, συλλόγων και των θεσμικών εταίρων”. “Είμαστε συνομιλητές με όλους πλέον. Μιλάμε με τους καθ΄ ύλην αποδέκτες της τουριστικής προβολής” πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως, “τελικός στόχος είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες ευημερίας στον κάθε τόπο”.
Ο Γεράσιμος Δαμουλάκης, επανέλαβε αρκετές φορές, πως, “Ο μόνος μοχλός οικονομικής ανάπτυξης της χώρας είναι ο Τουρισμός που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, χωρίς όμως αποσπασματικές κινήσεις”. Σε αυτό το μήκος κύματος, ανέφερε επιγραμματικά πως, θα τοποθετηθεί και για το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. “Θα μιλήσω για τον Τουρισμό των δώδεκα μηνών. Αυτό πρέπει να το επιτύχουμε με πράξεις. Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο στα λόγια” πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
“Ζήτημα εθνικής κυριαρχίας ο ΦΠΑ στα νησιά”
Κληθείς να απαντήσει αν το πολυσυζητημένο θέμα του ΦΠΑ θα τεθεί επί τάπητος, ο ίδιος δήλωσε, “Και ο ΦΠΑ θα τεθεί στο τραπέζι από την πλευρά μου καθώς, ούτως ή άλλως αν υπάρξει ζήτημα έως τις 20 του μήνα, τότε θα προβούμε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο, τον κ. Πατούλη”.
Αναφορικά δε, με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό, αλλά και με τις κινητοποιήσεις που έλαβαν χώρα πρόσφατα στην Αθήνα από τις δυνάμεις του Νοτίου Αιγαίου, ο δήμαρχος Μήλου, συμπλήρωσε, “Η επιχειρούμενη διάσπαση των νησιών σε τόπους πολλών ταχυτήτων είναι αισχρή συμπεριφορά και χρησιμοποιώ ακριβώς αυτόν τον χαρακτηρισμό. Προσπαθούν να διασπάσουν τα νησιά ενώ το θέμα είναι πως, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο αν ο ΦΠΑ θα αυξηθεί σε ένα νησί, αυτή η απόφαση θα ισχύσει σε όλα τα άλλα”.
Εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή του, σε ένα τέτοιο σενάριο, συμπλήρωσε πως, “αν χάσουμε αυτό το καθεστώς ανακύπτει ζήτημα εθνικής κυριαρχίας. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι το πρόβλημα του ενός είναι πρόβλημα όλων”.
Επί τάπητος ακτοπλοϊκό και υποδομές
Δεδομένου ότι ο Τουρισμός στα νησιά προϋποθέτει την ομαλή και επαρκή πρόσβαση σε αυτά, τόσο των τουριστών, όσο και των μόνιμων κατοίκων, το ακτοπλοϊκό ζήτημα θα αποτελέσει αναμφίβολα μέρος της τοποθέτησης του κ. Δαμουλάκη. “Συναντήσαμε με τον πρόεδρο, τον κ. Σταθάκη. Τονίσαμε πως ο Τουρισμός είναι ο μοχλός που μπορεί να λύσει το πρόβλημα της Ελλάδας. Όμως αν δεν υπάρχει ακτοπλοΐα, δεν μπορεί να λυθεί αυτό το θέμα. Κι αν δεν υπάρχουν υποδομές, λιμάνια και αεροδρόμια, όσα συζητάμε στο πεδίο του Τουρισμού, δεν μπορούν να υπάρξουν” σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας τέλος πως, “θα τεθεί και αυτό το θέμα”.
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ενόψει του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ κι επιθυμώντας να δώσει το στίγμα του, αναφορικά με το οποίο σχεδιάζει τα βήματα των Δήμων στο πεδίο του Τουρισμού, τόνισε πως, “Αν και το αντικείμενό μου στον Τουρισμό έχει σύνορα γιατί δουλεύω μέσα στην Ελλάδα, για όλη την Ελλάδα, οι ορίζοντες είναι ανοικτοί καθώς αγγίζουν όλη τη γη”.
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...