15 Απρ 2015

Δημοσιογραφικό μίσος για τα σκυλιά με αφορμή τον θάνατο του εισαγγελέα από τσιμπούρι

Της Ελένης Ηλιοπούλου
Πλήθος δημοσιευμάτων τις τελευταίες μέρες με αφορμή τον θάνατο του εισαγγελέα Εφετών Σωτήρη Μπάγια, που απεβίωσε στις 5/4 σε ηλικία 58 ετών, προσπαθούν να μας πείσουν ότι για όλα τα κακά της μοίρα μας τελικά φταίνε τα σκυλιά… Μια ιστορία καθημερινής τρέλας που επαναλαμβάνεται με αφορμή την λύσσα ή το καλααζάρ (λεϊσμανίωση) κ.ο.κ.
Γραφιάδες, κονδυλοφόροι της κακιάς ώρα και λοιποί γραφικοί τύποι χωρίς ίχνος γνώσεων σχετικά με την ιατρική, την κτηνιατρική και τις ζωοανθρωπονόσους τονίζουν ότι για τον θάνατο του ανθρώπου από ερλιχίωση, μιας εξαιρετικά σπάνιας ασθένειας για το είδος μας που προκαλούν οι κότρωνες  (τα τσιμπούρια), ευθύνονται τελικά τα σκυλιά που ζουν στις πολυκατοικίες.
Στοχοποίηση των ζώων από δημοσιογράφους
Ελάχιστοι ήταν εκείνοι που έκαναν τον κόπο να επισημάνουν ότι ο Σωτήρης Μπάγιας ήταν ανοσοκατασταλμένος εξαιτίας ενός άλλου σημαντικού προβλήματος υγείας από το οποίο έπασχε. Οι περισσότεροι δεν έγραψαν ότι η ερλιχίωση στον άνθρωπο είναι σπανιότατη και δεν έχει καμιά σχέση με την αντίστοιχη (πολύ συνηθισμένη) του σκύλου και ότι δεν πρόκειται για ζωοανθρωπονόσο δηλαδή ασθένεια που κολλάει ο άνθρωπος από τα ζώα.
Δεν ανέφεραν ότι το τσιμπούρι που προκαλεί την συγκεκριμένη νόσο στον άνθρωπο δεν είναι το ίδιο με αυτό που προκαλεί αυτή την ασθένεια στον σκύλο, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα και με την λεϊσμανίαση αφού άλλη σκνίπα τσιμπάει τον άνθρωπο και άλλη τον σκύλο.
Αν όλοι αυτοί – πριν δημοσιεύουν αυτά τα τρομολαγνικά κείμενα για να κερδίζουν μερικά κλικ – έκαναν ρεπορτάζ (δηλαδή τη δουλειά τους) και ρωτούσαν κάποιον ειδικό επιστήμονα θα μάθαιναν ότι τα χρήσιμα τσιμπούρια υπάρχουν στη φύση, όπως και άλλα παράσιτα, και ζουν απομυζώντας αίμα από τα ζώα. Ο άνθρωπος υπάρχει πιθανότατα να μολυνθεί από αυτά σοβαρά ή όχι αναλόγως με την γενικότερη κατάσταση της υγείας του.
Τα τσιμπούρια από τους ανθρώπους αφαιρούνται όπως και από τα ζώα με την χρήση ειδικών υγρών ή με λαβίδα και συνήθως δεν προκαλούν προβλήματα. Η θεραπεία είναι απλή – δηλαδή χορήγηση αντιβίωσης – και με πολύ χαμηλό κόστος.
Επικίνδυνος για την δημόσια υγεία και την λογική ο Γιάννης Ντάσκας
Πρωταγωνιστής σε αυτό το πογκρόμ μίσους προς τα ζώα ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας που στην ιστοσελίδα www.ntokoumento.gr ξεδίπλωσε όλη την απέχθεια του για τα σκυλιά που – για όνομα του θεού – ζουν στις πολυκατοικίες!
Ο κ. Ντάσκας στο εμετικό κείμενο του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο απίστευτης αιτίας θάνατος του γνωστότατου και άριστου Εισαγγελέα Σωτήρη Μπάγια φέρνει στην επικαιρότητα τον ελληνικό “ωχαδερφισμό” σε ορισμένες περιπτώσεις ή τον ελληνικό “τσαμπουκά“ σε άλλες και μάλιστα πολλές περιπτώσεις.
Σε πόσες πολυκατοικίες δεν υπάρχουν σε διαμερίσματα σκυλιά χωρίς να τηρείται κανένας κανόνας υγιεινής; Σε πόσες πολυκατοικίες ένοικοι διατηρούν σκυλιά, με η χωρίς κανόνες υγιεινής παρά τις αντιδράσεις των άλλων διαμερισμάτων με το “επιχείρημα” ότι “στο διαμέρισμά μου κάνω ό,τι θέλω;”
Σε πόσες παιδικές χαρές δεν κυκλοφορούν σκυλιά που τα έχουν βγάλει βόλτα για να συνοδεύσουν η να ουρήσουν; Σε πόσα άλση δεν συμβαίνει το ίδιο, αν και προορίζονται για βόλτες και αναψυχή πολιτών;».
Χιλιάδες ζώα - κυρίως σκυλιά - στην Ελλάδα υποφέρουν και πεθαίνουν από τα τσιμπούρια όχι όμως οι άνθρωποι!
Ο κ. Ντάσκας επί της ουσίας ζητάει την εξαφάνιση των σκυλιών από κατοικίες, πάρκα, άλση και αλλού γιατί μολύνουν! Στο άθλιο κείμενο του αναφέρεται στο εξωτερικό ενώ παραγνωρίζει ότι στις χώρες με προωθημένη νομοθεσία στα θέματα προστασίας των ζώων και τα κατοικίδια – όπως και στην Ελλάδα – επιτρέπονται στις πολυκατοικίες και η συνύπαρξη ανθρώπων και ζώων στα πάρκα είναι δεδομένη αλλά και σε εστιατόρια κ.ά.
Αντιθέτως απαγορεύεται να κυκλοφορούν ζώα κακοποιημένα ως αδέσποτα ή αλυσοδεμένα για όλο τους τον βίο σε αυλές, ταράτσες μπαλκόνια, χωράφια κάτι που συστηματικά συμβαίνει εδώ.
Τελικά σκυλιά στα πάρκα στο Λονδίνο κυκλοφορούν ή όχι;
Ο κ. Ντάσκας διερωτάται στο άθλιο κείμενο του που είναι γεμάτο με ψεύδη: «-Πόσες ασθένειες στην Ελλάδα δεν προέρχονται από κατοικίδια ή αδέσποτα, των οποίων την ευθύνη έχουν ή είχαν κάποιοι; -Πόσοι θάνατοι επίσης προέρχονται από αυτή την αιτία;».
Αφού εκείνος γνωρίζει γιατί δεν μας δίνει τα στοιχεία των θανάτων να τα δημοσιεύουμε; Αν ο κ. Ντάσκας έψαχνε θα μάθαινε ότι στην χώρα μας οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν επειδή ζουν μαζί με τα ζώα. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα ασθενούν και πεθαίνουν από ασθένειες που σχετίζονται με την κακή διατροφή (υπερκατανάλωση κρέατος), την μόλυνση, την έλλειψη άσκησης, την απουσία – λόγω κρίσης – περίθαλψης και όχι επειδή συμβιώνουν με ζώα.
Στην Ελλάδα τα ζώα υποφέρουν εξαιτίας των ανθρώπων
Αντιθέτως χιλιάδες σκυλιά και γατιά και άλλα είδη ζώων χάνουν κάθε χρόνο την ζωή τους με φρικτό και μαρτυρικό τρόπο επειδή βασανίζονται ανηλεώς από τους κατοίκους αυτής της χώρας. Και γι’ αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης και οι δημοσιογράφοι, όπως ο κ. Ντάσκας, καθώς παρουσιάζουν αυτά τα πλάσματα ως φορείς μικροβίων και κίνδυνο για την δημόσια υγεία δίνοντας με τα ψεύδη τους άλλοθι στους εγκληματίες.
Ρεσιτάλ φαιδρότητας...
Ο κ. Ντάσκας και οι όμοιοι του συμβάλλουν τα μέγιστα ώστε η ελληνική κοινή γνώμη που διαθέτει ανύπαρκτη φιλοζωική κουλτούρα να βρει άλλο ένα εξιλαστήριο θύμα. Και για μια ακόμη φορά αυτό το θύμα είναι τα ζώα και ειδικά τα σκυλιά, που παρουσιάζονται ως κινούμενος κίνδυνος - θάνατος.
Ποτέ ευθύνες γι’ αυτούς δεν έχουν οι άνθρωποι. Για όλα φταίνε τα ζώα, που όμως δεν επιλέγουν και μόνο υφίστανται. Οι δημοσιογραφικές ενώσεις κάποια στιγμή θα πρέπει να κρίνουν τα μέλη τους όταν αρθρογραφούν και γι’ αυτά τα θέματα.
Η αντίδραση της Π.Φ.Π.Ο.
Το δημοσίευμα του κ. Ντάσκα προκάλεσε την αντίδραση της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και η Ρεγγίνα Αργυράκη καθηγήτρια στο Α.Π.Θ. και επιστημονική συντονίστρια των πανεπιστημιακών που στηρίζουν το έργο του φορέα επισημαίνει: «Με ένα απίστευτης εμπάθειας άρθρο ο κύριος Γ. Ντάσκας χρησιμοποίησε έναν πράγματι οδυνηρό θάνατο, για να καταφερθή εναντίον των σκύλων και μάλιστα όσων έχουν το απύθμενο θράσος να συγκατοικούν σε πολυκατοικίες με ανθρώπους.
Μέσα από μια σειρά παραδοχών που δεν γνωρίζουμε πόθεν τις αλίευσε, βάφτισε το τσιμπούρι, τσιμπούρι από σκύλο, ενώ θα μπορούσε να είναι από θάμνο, χορτάρι, πρόβατο κλπ.
Επιμελώς παρέλειψε το γεγονός της ανοσοκαταστολής του ατυχούς προσβληθέντος, ενώ δεν έλαβε τον κόπο να διερευνήσει το γεγονός πως αυτό είναι το δεύτερο θύμα ερλειχίωσης που καταγράφεται από τα μισά του προηγούμενου αιώνα μέχρι σήμερα, ούτε το ότι η ερλειχίωση δεν αποτελεί ζωοανθρωπονόσο, ήτοι δεν μεταδίδεται ευθέως από ζώο σε άνθρωπο και τούμπαλιν.
Απλώς εξέλαβε το ατυχές γεγονός ως εφαλτήριο για να διατρανώσει την αντιπάθειά του προς τα δυστυχή τετράποδα, αλλά και τους ιδιοκτήτες τους, παραβλέποντας την εξ ίσου ισχυρή πιθανότητα ο ασθενής να είχε προσβληθεί από τον κρότωνα, απλώς περπατώντας στις πρασινάδες των Δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων.
Ένας συνεπής δημοσιογράφος θα φρόντιζε τουλάχιστον να ενημερωθεί στοιχειωδώς από τους καθηγητές παρασιτολογίας και επιδημιολογίας της καθ’ ύλην αρμόδιας Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο κύριος Ντάσκας όμως απλώς εξετόξευσε και μεγέθυνε τις προκαταλήψεις του.
Άν παρουσιάζει τέτοια λογική ασυνέπεια μιλώντας για σκύλους, πόση λογική ασυνέπεια μπορεί να διαθέτη στις υποτίθεται έγκριτες πολιτικές αναλύσεις, στις οποίες σεμνύνεται πως ειδικεύεται;» καταλήγει η κα Αργυράκη.

www.zoosos.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...