11 Οκτ 2016

Παρέμβαση χωρίς ουσία(;)

Τα «πυροτέχνημα», χωρίς ουσία, κάνει λόγο το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σχετικά με τις επιστολές της ΚΕΔΕ, για το θέμα της παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων στις Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων.
Παρεμβάσεις, που στερούνται ουσίας, κρίνονται από πηγές, εντός του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, οι επιστολές του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου να παρατείνει τις συμβάσεις των εργαζομένων στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ α’ βαθμού, έως και την τελευταία ημέρα του 2017, δεδομένου, ότι, ακόμη και με το ελαστικότερο πλαίσιο, δεν είναι δυνατή η πρόσληψη συμβασιούχων.
Αξίζει να σημειωθεί, πως με την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας και άλλες διατάξεις», προβλέπεται ότι:
«Οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις και όσες έχουν λήξει εξήντα (60) ημέρες πριν την ισχύ του Νόμου αυτού, για την καθαριότητα κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών … και των ΟΤΑ, όπως επίσης για κάθε είδους υπηρεσίες των ΟΤΑ, αρμόδιες για την καθαριότητα, καθώς και την εξυπηρέτηση των αναγκών καθαριότητας σε άλλες υπηρεσίες ΟΤΑ, παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017, λαμβανομένων  υπόψη των εγγεγραμμένων διαθέσιμων πιστώσεων στους οικείους προϋπολογισμούς κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης…Από την παράταση αυτή εξαιρούνται μόνο οι δίμηνες συμβάσεις, καθώς και όσες λήγουν την 31η Δεκεμβρίου 2016 μετά από προηγούμενη παράταση».
Παραμένει ίδιο το κόστος για τους Δήμους
Από την πρώτη στιγμή, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, αντέδρασε έντονα, με επιστολή του προέδρου της προς τον αν. υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γεράσιμο Βερναρδάκη, στην οποία επισημαίνεται από την πλευρά της Ένωσης, πως η φράση «λαμβανομένων υπόψη των εγγεγραμμένων διαθέσιμων πιστώσεων…» κ.λ.π. δημιουργεί σοβαρές επιπλοκές, καθώς η πλειονότητα των δήμων δεν έχει «διαθέσιμες πιστώσεις» και για το λόγο αυτό, «απαιτούμε για την ανανέωση των συμβάσεων να υπάρξει άμεση οικονομική ενίσχυση των δήμων προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και όχι από τα δημοτικά τέλη».
Όπως επισημαίνεται από στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών, το αίτημα της ΚΕΔΕ, για την αντικατάσταση της φράσης «λαμβανομένων υπόψη των εγγεγραμμένων πιστώσεων στους οικείους προϋπολογισμούς», με τη φράση «μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και βεβαίωση ύπαρξης των αντίστοιχων πιστώσεων από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου», ουσιαστικά αφορά στην ίδια ακριβώς διαδικασία, με μόνη διαφορά τον τρόπο διατύπωσής της, εξηγώντας, πως στην περίπτωση που ο Δήμος αδυνατεί να επωμιστεί το μισθολογικό κόστος, έχει τη δυνατότητα να μην παρατείνει κάποιες, ή ακόμη και όλες τις συμβάσεις, είτε με τη μία διατύπωση, είτε με την άλλη.
Σε συνέχεια των παραπάνω, τα στελέχη του Υπουργείου τονίζουν, πως η παράταση των συμβάσεων, αφορά στις ίδιες συμβάσεις, τις οποίες είχαν συνάψει οι Δήμοι, από το 2015 έως και φέτος, μέσω του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες του τομέα καθαριότητας, με το κόστος, να καλύπτεται από τα ανταποδοτικά τέλη, ως είθισται. Παράλληλα, οι πηγές του ΥΠΕΣΔΑ συμπληρώνουν, ότι αφενός το μισθολογικό κόστος για το 2016 έχει ήδη καλυφθεί, ενώ και για το 2017 θα παραμείνει το ίδιο με αυτό του τρέχοντος έτους. Όπως υποστηρίζουν, στην περίπτωση που το Υπουργείο δεν προχωρούσε στην παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων, οι πρωτοβάθμιοι ΟΤΑ θα ήταν αναγκασμένοι να αιτηθούν προσλήψεις με το ίδιο κόστος, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους στις υπηρεσίες καθαριότητας.
Πιέσεις μέσω υπόνοιας για αύξηση τελών
Επιπλέον της πρώτης επιστολής προς τον κ. Βερναρδάκη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, απέστειλε την αμέσως επόμενη ημέρα, νέο έγγραφο, αυτή τη φορά, με κύριο αποδέκτη τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, με το οποίο, κοινοποιείται στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου η πρόταση της Ένωσης.
Ωστόσο, στο δελτίο Τύπου, το οποίο συνοδεύει τη δημοσιοποίηση, από την ΚΕΔΕ, της συγκεκριμένης επιστολής του κ. Πατούλη προς τον ΥΠΕΣΔΑ, υπονοείται σαφώς, πως λόγω της οικονομικής κατάστασης των Δήμων, η παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων, οδηγήσει σε αύξηση των Δημοτικών τελών, σε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης προς το Υπουργείο, προκειμένου να αναλάβει το μισθολογικό βάρος. Όπως αναφέρεται, «λόγω της δεδομένης οικονομικής δυσπραγίας των δήμων και της αδυναμίας των πολιτών να ανταπεξέλθουν σε περεταίρω επιβάρυνση μέσω των δημοτικών τελών, η ΚΕΔΕ επιμένει στο αίτημά της για επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο του κόστους των συμβάσεων που ανανεώνονται».
Οι πηγές του Υπουργείου, φάνηκαν να διερωτώνται, όσον αφορά αφενός στη σκοπιμότητα των δύο επιστολών, ενώ αφετέρου και στη σκοπιμότητα της υπόνοιας περί αύξησης δημοτικών τελών, δεδομένου, ότι το κόστος για τους Δήμους, παραμένει στα ίδια επίπεδα.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...