Tην έντονη αγανάκτησή τους αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα διαβίωσης των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στα νησιά των Κυκλάδων και δη στους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς εξέφρασαν οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί προς τη Δημοτική Αρχή Μυκόνου, στο πλαίσιο παράστασης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Δευτέρας στο Δημαρχείο.
Η έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκει τους ίδιους μέσα στη δίνη της προσπάθειας αναζήτησης στέγης προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διαμονή τους σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπου τα ενοίκια για ένα απλό σπίτι κυμαίνονται από 350 έως και 700 ευρώ.
Το σοβαρό θέμα που έχει αποσπάσει εύλογα μερίδιο της ειδησεογραφικής πανελλαδικής επικαιρότητας καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου χρονικού διαστήματος, συνεχίζει να προβληματίζει έντονα τους άμεσα ενδιαφερόμενους καθώς όμως και γενικότερα τις νησιώτικες τοπικές κοινωνίες και συνολικά τη σχολική – μαθητική κοινότητα, αφού η ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία προϋποθέτει την ύπαρξη εκπαιδευτικών που θα πρέπει να ζουν πρωτίστως με αξιοπρέπεια.
Όσον αφορά την περίπτωση της Μυκόνου πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής πως σε παράσταση διαμαρτυρίας κάλεσε τα μέλη του ο ίδιος ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου ώστε να υποστηρίξει την προσπάθεια ανάδειξης των κρίσιμων θεμάτων σίτισης και στέγασης, καθώς όμως και να ασκήσει πίεση προς πάσα κατεύθυνση με σκοπό να αναληφθούν πρωτοβουλίες για τη δρομολόγηση λύσεων.
Στις δηλώσεις που κλήθηκε να προβεί ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου, Γιώργος Καλημερίδης επεσήμανε πως την παρούσα περίοδο έχει γνώση σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τουλάχιστον δέκα εκπαιδευτικοί στο νησί της Μυκόνου.
“Στην πραγματικότητα υπάρχει άρνηση να τους ενοικιαστούν σπίτια”
Εστιάζοντας αρχικά στη ρίζα του προβλήματος που “καταδικάζει” τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στις συνεχείς μετακινήσεις, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου, Τήνου και Μυκόνου επισημαίνει πως, “Το Υπουργείο εδώ και μία οκταετία δεν έχει κάνει κανέναν διορισμό στην εκπαίδευση” κι ως εκ τούτου, “Το αποτέλεσμα είναι ότι συνολικά μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών αναγκών καλύπτεται από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι οποίοι κάθε χρόνο είναι υποχρεωμένοι να αλλάζουν νησιά, να αλλάζουν τόπους”.
Σύμφωνα με όσα εξηγεί ο κ. Καλημερίδης, πρόκειται για ένα “ιδιαιτέρως σημαντικό πρόβλημα”, καθώς όπως προσθέτει, αυτό αποδεικνύει πως “δεν υπάρχει καμία μέριμνα σε σχέση με τον τόπο διαμονής τους και το κόστος ζωής τους, το οποίο είναι πάρα πολύ υψηλό γενικά στη νησιωτική Ελλάδα” όπου και αποτυπώνεται μάλιστα πιο έντονα και στα τουριστικά νησιά “και ειδικότερα στη Μύκονο και στη Σαντορίνη λόγω της μεγάλης τουριστικής κίνησης που γνωρίζουν”.
Με φόντο τις αναφορές και τα πολλά περιστατικά υψηλών τιμών στα ενοίκια που συναντούν οι ίδιοι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, ο Γιώργος Καλημερίδης σημειώνει πως,
“Στην πραγματικότητα υπάρχει άρνηση να τους ενοικιαστούν σπίτια, ή όταν βρίσκουν στέγη το κόστος διαμονής τους είναι πάρα πολύ μεγάλο”, υπογραμμίζοντας ενδεικτικά πως, “Για παράδειγμα για ένα πολύ μικρό διαμέρισμα μπορεί να ξεκινούν τα ενοίκια από 350 ευρώ και να φθάνουν έως τα 600 – 700 ευρώ”. Όπως ο ίδιος μάλιστα διευκρίνισε αυτό το πρόβλημα υπήρχε ανέκαθεν, αλλά “οξύνθηκε ιδιαίτερα φέτος”.
“Η νομοθετική ρύθμιση, “πουκάμισο αδειανό””
Ως πρόεδρος του Συλλόγου επιρρίπτει ευθύνες και στις αρμόδιες Δημοτικές Αρχές κι εν προκειμένω στη Δημοτική Αρχή Μυκόνου, αφού με φόντο τη νομοθετική ρύθμιση που υπάρχει βάσει του νόμου 4483/2017 σχετικά με την παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους ΟΤΑ ορεινών και νησιωτικών περιοχών, όπως ανάμεσα σε άλλους και σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, βάσει των όσων υποστηρίζει, δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες κινήσεις και προσπάθειες.
“Οι Δημοτικές Αρχές και στα δύο νησιά δεν έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν μολονότι γνωρίζουν το οξυμένο πρόβλημα.
Υπάρχει μία σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία όπως φαίνεται είναι “πουκάμισο αδειανό” και για την κυβέρνηση και για την τοπική αυτοδιοίκηση και τελικά υπάρχει μία αντιπαράθεση μεταξύ των δύο, όπου ο ένας ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον” δηλώνει σε κατηγορηματικό τόνο ο κ. Καλημερίδης, επισημαίνοντας πως, η ουσία εντοπίζεται στο γεγονός πως, τέλος “αυτοί που την πληρώνουν είναι οι εκπαιδευτικοί αναπληρωτές”.
Θέτει μάλιστα ρητορικά το ερώτημα, “Με ποιούς όρους θα πάνε να κάνουν μάθημα οι συγκεκριμένοι άνθρωποι που δεν έχουν στέγη, δεν μπορούν να “βγουν” οικονομικά και την ίδια στιγμή θα πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο και να κάνουν αυτό για το οποίο έχουν προσληφθεί, δηλαδή να κάνουν μάθημα στα παιδιά και να υπερασπίζουν το δημόσιο σχολείο;”.
“Όταν πάρει διάσταση ένα θέμα, τότε όλοι προσπαθούν να βρουν τρόπους να καλύψουν ό,τι δεν έχουν κάνει”
Πέραν των ανωτέρω ο κ. Καλημερίδης ρωτήθηκε προκειμένου να σχολιάσει τις δηλώσεις και τις δημόσιες αναφορές των δύο δημάρχων Μυκόνου και Θήρας, οι οποίοι υποστήριξαν πως καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια και προτείνουν την “υιοθεσία” εκπαιδευτικών, αντιστοίχως.
“Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Σαντορίνης εμάς τουλάχιστον μας προσβάλλουν ως εκπαιδευτικούς αυτές οι δηλώσεις” σημείωσε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Συλλόγου, προσθέτοντας μάλιστα πως, “η λογική που λέει ότι ένας αναπληρωτής πρέπει να “υιοθετηθεί” δεν τιμά κανέναν, πόσο μάλλον τον κόσμο της εκπαίδευσης.
Οι εκπαιδευτικοί πρέπει να μπορούν να ζουν με τον μισθό τους, να ζουν με αξιοπρέπεια για να μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά στο σχολείο”.
Ερωτηθείς ειδικότερα και για το νησί της Μυκόνου, για τους εκπαιδευτικούς δηλαδή που έχει αρμοδιότητα ο Σύλλογος, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, “Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον δέκα συνάδελφοί μου στη Μύκονο που έχουν έντονο πρόβλημα στέγασης. Δεν μπορούν να βρουν στέγη”.
Ο ίδιος μάλιστα θέλησε να προσθέσει πως, το πρόβλημα της αναζήτησης στέγης δεν καταγράφεται μόνον στην έναρξη της σχολικής περιόδου, αλλά και στο τέλος της, οπότε και ξεκινά ή έχει ξεκινήσει η τουριστική σεζόν στα τουριστικά νησιά. “
Πρέπει να γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνον στην αρχή της χρονιάς, αλλά είναι και στο τέλος της χρονιάς όπου πολλοί εκπαιδευτικοί αναγκάζονται να φύγουν από το σπίτι αρχές Ιουνίου ενώ η σχολική χρονιά τελειώνει στις 20 Ιουνίου” ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Πολλές φορές οι εκπαιδευτικοί μένουν στα σχολεία”. Αναφορικά με την περίπτωση της Μυκόνου και τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Κουκά, σχολίασε δε πως, “Θα τα γνωρίζει ενδεχομένως, δεν νομίζω ότι έχει κάνει αυτά που θα έπρεπε να έχει κάνει. Αλλά δεν είναι ο μοναδικός ή αποκλειστικός υπεύθυνος, όμως έχει την ευθύνη που του αναλογεί”.
Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο Γιώργος Καλημερίδης θέλησε να στηλιτεύσει πως, “Όταν παίρνει διάσταση το θέμα, τότε όλοι προσπαθούν να βρουν τρόπο για να καλύψουν αυτά που δεν είχαν κάνει”, καταλήγοντας στην ενημέρωσή του, με την απόφαση πραγματοποίησης παράστασης διαμαρτυρίας, απόφαση την οποία και πήρε ο Σύλλογος κατόπιν πρότασης και βούλησης και των ίδιων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών της Μυκόνου.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου