5 Φεβ 2018

Σαμαράς, Πικραμμένος και οκτώ πρώην υπουργοί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο σκάνδαλο Novartis

Δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Παναγιώτης Πικραμμένος, και οκτώ πρώην υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εμπλέκονται στο μεγάλο σκάνδαλο της Novartis, όπως προκύπτει από την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση. 

 Η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη και οι επίκουροι εισαγγελείς Ντζούρας και Μανώλης παρέδωσαν μέρος της δικογραφίας στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προκειμένου να διαβιβαστεί στη Βουλή και να κινηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ειδικότερα για τα αδικήματα της δωροδοκίας και της απιστίας. 

Η επίμαχη δικογραφία έχει επίσης διαβιβασθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για πρώην υπουργούς Υγείας, Οικονομίας και Ανάπτυξης και αφορά την περίοδο από το 2006 έως τις αρχές του 2015. Παράλληλα, ασκήθηκε ποινική δίωξη μόνο σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της NOVARTIS για δωροδοκία ενώ εκδόθηκε και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα. 

 Πηγές αναφέρουν ότι οι υπουργοί που εμπλέκονται στην υπόθεση είναι: οι Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αδωνις Γεωργιάδης, Ευαγγελος Βενιζελος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης. 

 Η παράλληλη δικαστική έρευνα διενεργήθηκε σε Ελλάδα και ΗΠΑ με τη συνδρομή whistleblowers, προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίοι κατείχαν νευραλγικές θέσεις στον πολυεθνικό κολοσσό. 

Οι αποκαλυπτικές μαρτυρίες καίνε την εταιρεία, φέρνοντας στο φως τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδο στην αγορά κάθε χώρας, όπως στην Ελλάδα, και να πολλαπλασιάσει την τιμή πώλησης ορισμένων ακριβών φαρμάκων. Η Novartis, με τη βοήθεια πολιτικών, είχε στήσει έναν δαιδαλώδη μηχανισμό στον οποίον συμμετείχαν διοικήσεις νοσοκομείων και γιατροί -προκειμένου να εξασφαλίζει την προτίμησή τους για τα φαρμακευτικά της σκευάσματα- επιχειρηματίες, αλλά και εκδότες ώστε να ασκούνται οι «απαραίτητες» πιέσεις σε «μη συνεργαζόμενους» κρατικούς αξιωματούχους. 

 Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής και αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος θα έχουν απόψε το βράδυ σύσκεψη στο Μέγαρο μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να τον ενημερώσουν για τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή. 

Πηγή : http://tvxs.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...