9 Ιουλ 2023

Ο Σύνδεσμος Σεριφίων αναπαριστά τα δρώμενα του παραδοσιακού γάμου στις 15/7 λοιπόν ...Παντρευόμαστε video

Γάμος στη Σέριφο, 
Copyright Pericles Alkidis
Ο παραδοσιακός γάμος στην  Σέριφο  αποτελεί μέχρι και σήμερα μια ημέρα γιορτής όπου συμμετέχουνε όχι μόνο οι συγγενείς και φίλοι του ζευγαριού αλλά και ολόκληρη η τοπική κοινωνία.

 Όσοι συμμετείχαν στον γάμο άσχετα με το πόσο καλά γνώριζαν τους μελλόνυμφους, πρόσφεραν το γαμήλιο δώρο τους αλλά και βοηθούσαν χρηματικά στα έξοδα του γάμου ανάλογα με την οικονομική δυνατότητά τους. Στα παλαιότερα χρόνια ο πατέρας και η μητέρα ήταν εκείνοι που επέλεγαν τον γαμπρό ή την νύφη για τα παιδιά τους.

 Παρόλα αυτά υπήρχαν και περιπτώσεις που ο έρωτας μεταξύ δυο νέων τους ανάγκαζε να … κλεφτούν για να μπορέσουν να παντρευτούν παρά την άρνηση των γονιών τους. Οι προετοιμασίες για το γάμο άρχιζαν μια εβδομάδα πριν. 

Καθάριζαν, ετοίμαζαν και στόλιζαν τον χώρο όπου θα γινόταν το γλέντι του γάμου,και προσκαλούσαν τον κόσμο προφορικά. Φρόντιζαν να υπάρχει άφθονο κρασί και σφαχτά και ετοίμαζαν τα παραδοσιακά ψωμιά και γλυκίσματα που θα πρόσφεραν στους καλεσμένους. Ο γάμος γινόταν συνήθως την Κυριακή. 

Την Πέμπτη η νύφη με τις φίλες της ετοίμαζε την προίκα της και έστρωνε το νυφικό κρεβάτι με ότι καλύτερο είχε. Την ίδια μέρα οι καλεσμένοι πήγαιναν για να δούν τα προικιά της νύφης και έραιναν το νυφικό κρεβάτι με ροδοπέταλα και νομίσματα δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ευχές τους για έναν καλορίζικο έγγαμο βίο. 

Την Κυριακή, ημέρα του γάμου ο γαμπρός μαζί με τους συγγενείς και φίλους και παραδοσιακά όργανα όπως βιολί, λαούτο. ξεκινούσαν από το σπίτι του γαμπρού, τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια και καθοδόν περνούσαν από τα σπίτια των καλεσμένων οι οποίοι τους ακολουθούσαν.Μεγάλη έμφαση δινόταν στον αμανέ που τον τραγουδούσε ο πατέρας της νύφης Καθώς και στα τραγουδια του γάμου 

 Σε παλαιότερους καιρούς ο  κουμπάρος καθ’ολη την διάρκεια της διαδρομής κρατούσε στα χέρια του ένα δίσκο μέσα στον οποίο υπήρχαν τα στέφανα περιτριγυρισμένα από κουφέτα. Όταν έφταναν στο πατρικό της νύφης το ζευγάρι μαζί πια ακολουθούσε τον δρόμο για την εκκλησία. 

Τα παράθυρα των σπιτιών ήταν ανοιχτά και οι περαστικοί πετούσαν κουφέτα και ροδοπέταλα σύμφωνα με το έθιμο. Μετα την στέψη κερνούσαν τους καλεσμένους το παραδοσιακό παστέλι του γάμου είτε στο προαύλιο της εκκλησίας είτε στο πατρικό του γαμπρού.

Γάμος στη Σέριφο, 
Copyright Pericles Alkidis


 Στην Σέριφο ο γαμπρός ειχε μαζέψει δεκάρες και τις πετούσε στο στενό καλντερίμι όπου ηταν μαζεμένοι οι πιτσιρικάδες και γινόταν χαμός μαζευαν τις δεκάρες και αγόραζαν  καραμέλες ζαχαρωτα και βλαχάκι  απο τα παντοπωλεία το έθιμο λεγόταν Τσούρι 

Ακολουθούσε το γαμήλιο τραπέζι το οποίο γινόταν μέσα σε ένα πολύ εορταστικό κλίμα υπό τους ήχους των παραδοσιακών οργάνων και με πολύ χορό τον οποίο άνοιγαν οι νεόνυμφοι. 

Στους επόμενους χορούς πρωτοχορεύτρια ήταν η νύφη έχοντας δίπλα της τα πεθερικά της, τους γονείς της, τους κουμπάρους της, τα αδέλφια της, τα ξαδέλφια της, τους φίλους της, και στο τέλος οι υπόλοιποι καλεσμένοι. Ο χορός σταματούσε εφόσον περνούσε από τον χορό και ο τελευταίος καλεσμένος. Εκει επικρατούσε το έθιμο τρία δύο ενα έθιμο που εβαζε σε ταξη το γλέντι και χορευαν όλοι με την σειρά τους Τα κεράσματα ηταν λουκουμι για τις γυναίκες και κρασί για τους ανδρες τα λουκούμια τα περισσότερα τα έτρωγαν οι πιτσιρικάδες που καραδοκούσαν στις καρέκλες του καφενείου 

Γάμος στη Σέριφο, 1989
Copyright Pericles Alkidis

Το γλέντι ήταν όμορφο και δυναμικό και δεν μπορούσε να μην λάβει μια θέση στην ιστορία και την υπόλοιπη ζωή του ζευγαριού. Μία ημέρα μετά γινόταν ο λεγόμενος αντίγαμος.Οταν ξυπνούσε το νιόπαντρο ζευγάρι μαζεύονταν όλοι μαζί εκείνοι που είχαν λάβει μέρος στο γάμο και συνέχιζαν το γλέντι με χορούς, τραγούδια και φαγητό το γλέντι του γάμου στην Σέριφο κρατούσε τρείς μέρες . 

Την επόμενη μέρα το γλέντι συνεχίζονταν πια μόνο με τους κοντινούς συγγενείς και τελείωνε με ευχές για μια ζωή ανθόσπαρτη και μια οικογένεια με παιδιά που θα συμπλήρωναν την ευτυχία και την χαρά του ζευγαριού. Κάπως έτσι γινόταν ο παραδοσιακός Σερφιώτικος  γάμος και πολλά ζευγάρια ακόμη και σήμερα έχουν την χαρά να μπορούν να πραγματοποιήσουν τον δικό τους γάμο στα νησιά των Κυκλάδων.



 Στις 15 του Ιούλη ο Σύνδεσμος Σεριφίων αναπαριστά τα δρώμενα του παραδοσιακού γάμου στην πλατεία της κάτω Χώρας οσοι παρευρεθείτε θα περάσετε υπέροχα 

Τα έθιμα δεν εφαρμόζονται πια κατά γράμμα, όμως κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως σε αυτό το νησι οι άνθρωποι συνεχίζουν να θεωρούν το γάμο μεγάλη γιορτή. Συμμετέχουν σχεδόν όλοι και χαίρονται με την χαρά των παιδιών που παντρεύονται
 
Και στα δικά σας..

 Υγ θέλω να ευχαριστήσω εκ των προτέρων τον υπέροχο φωτογράφο και Σερφιώτη πλέον

Pericles Alkidis

 Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...