22 Ιουλ 2023

Παραδομένη στις φλόγες η Ρόδος



Εκκενώσεις χωριών και εγκλωβισμός πυροσβεστών και μοναχών σε μοναστήρι στην Υψενή, κατά την πέμπτη ημέρα της φωτιάς στο νησί. Τρεις ξενοδοχειακές μονάδες στις φλόγες. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση του Λιμενικού για τον απεγκλωβισμό ατόμων από παραλίες των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος.


Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, εκκενώνονται οι οικισμοί Ασκληπιείου και Κιοταρίου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως έχουν εγκλωβιστεί στη Μονή Υψενής πυροσβέστες με τον διοικητή της Πυροσβεστικής, καθώς οι καλόγριες της Μονής αρνούνται να την εγκαταλείψουν. Στον ναό υπάρχει υπόγειο  καταφύγιο και εκεί βρήκαν προστασία μέχρι να περάσουν οι φλόγες.


Σημειώνεται, ότι στην περιοχή Κιοτάρι υπάρχουν και ξενοδοχειακές μονάδες, με τρεις από αυτές να παραδίδονται στις φλόγες αφού πρώτα εκκενώθηκαν. Σύμφωνα με την ΕΡΤ Ν. Αιγαίου πρόκειται για το Lindian Village, το Rhodos Village και το μπουτίκ ξενοδοχείο του Ομίλου Χατζηλαζάρου.


Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση του Λιμενικού για τον απεγκλωβισμό ατόμων από παραλίες των περιοχών Κιοτάρι και Λάρδος Ρόδου, εξαιτίας των πύρινων μετώπων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στην επιχείρηση συμμετέχουν 3 πλωτά σκάφη του Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό, πάνω από 20 ιδιωτικά σκάφη (ημερόπλοια και φουσκωτά), δύο σκάφη Σ.Ξ., ενώ σπεύδει στην περιοχή και πλοίο του πολεμικού ναυτικού.


Οι τουρίστες προσπαθούν να φύγουν με τα πόδια, χωρίς έστω να τους δώσουν κάποιες οδηγίες οι αρχές. Η βοήθεια δίνεται κυρίως από κατοίκους και εργαζόμενους, που τους κατευθύνουν προς την παραλία.Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν συγκεντρώνονται σε δύο σημεία στο σχολικό συγκρότημα Αρχαγγέλου (2ο Δημοτικό Σχολείο Αρχαγγέλου, Γυμνάσιο και Λύκειο) και στο Κλειστό Γυμναστήριο Καλλιθέας.


Νωρίτερα εκκενώθηκαν τα χωριά Λάρδος και Πυλώνας, καθώς λίγο μετά τις 11 το πρωί αναζωπυρώθηκε το μέτωπο των Λαέρμων.

Η Ρόδος μας βιώνει ακόμα μία νύχτα μεγάλης δοκιμασίας.

Βρισκόμαστε διαρκώς στο μέτωπο της φωτιάς και απόψε στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου στη Λάρδο, με τον Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, το Διοικητή της ΠΥΡ Νικήτα Βενιό, τον Υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Παππά, τους προέδρους των δημοτικών ενοτήτων Νότιας Ρόδου, Λινδίων, Αρχαγγέλου, αντιδημάρχους, εθελοντές πυροσβέστες και πολίτες, εκτιμούμε τις τρέχουσες συνθήκες και αποφασίζουμε για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, με στόχο την εναρμόνιση των δράσεων όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων και την κατάσβεση της φωτιάς όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Στη Ρόδο έχουν φτάσει ενισχύσεις από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και αναμένονται επιπλέον δυνάμεις τις επόμενες ώρες. Όλοι μαζί παλεύουμε με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τον πύρινο εφιάλτη, να προστατεύσουμε τις περιουσίες των συμπολιτών μας και πάνω απ' όλα τις ανθρώπινες ζωές.
Διακοπές ηλεκτροδότησης από τον ΔΕΔΔΗΕ


 

Σε διακοπές ηλεκτροδότησης στη Ρόδο προχωρά ο ΔΕΔΔΗΕ, εν μέσω της μεγάλης πυρκαγιάς που συνεχίζει να καίει στο νησί.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης και συνεχούς ενημέρωσης του κοινού, γνωστοποιεί ότι, εξαιτίας της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί κοντά στο Δίκτυο Υψηλής Τάσης, τέθηκε εκτός ο ΘΗΣ (Θερμοηλεκτρικός Σταθμός) Ν. Ρόδου και κρίθηκε αναγκαίο να προγραμματισθούν για σήμερα, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, έως το βράδυ, εκ περιτροπής διακοπές ηλεκτροδότησης περιορισμένης έκτασης και χρονικής διάρκειας έως 1 ώρα, με σκοπό την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του ηλεκτρικού συστήματος.


Στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας για την εύρυθμη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της Ρόδου, ο ΔΕΔΔΗΕ παρακαλεί θερμά τους καταναλωτές να περιορίσουν την άσκοπη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά για τις ώρες αιχμής 12:00 – 15:00 και 17:00 – 22:00.

 

Πηγή : https://posted.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...