16 Ιουλ 2023

Σέριφος Το πείσμα του βιβλίου τι χαρά να έχεις ένα υπαίθριο βιβλιοπωλείο αυτό το καλοκαίρι στο λιμάνι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου

what a joy to have an open-air bookshop this summer at the Port #serifos - as told, it will be there till late September

φωτοSerifos - The Writer's Home & Guest-home

Τα βιβλία κυκλοφορούν με διάφορους τρόπους στα νησιά. Μια εποχή στη Σέριφο έβρισκες διάσπαρτα στις ταβέρνες τα άπαντα σχεδόν του Τομ Ρόμπινς, κι αλίμονό σου αν είχες ξεμείνει από προμήθειες και δεν είχες διάθεση να διαβάσεις τον «Τρυποκάρυδο» ή το «Και οι καουμπόισσες μελαγχολούν».

Μυθιστορήματα που μένουν πίσω από αφηρημένους ταξιδιώτες δίνουν ενίοτε έναν αέρα πνευματικότητας και στα πιο ταπεινά rooms to let, ενώ στα πρακτορεία εφημερίδων οι πιστοί των μπεστ-σέλερ όλο και κάποιον τίτλο θα βρουν για να βολευτούν. Υπάρχουν επίσης τα υπαίθρια παζάρια που πολλαπλασιάζονται τελευταία στα λιμάνια, «εκθέσεις» που στήνονται είτε από ντόπιους συλλόγους είτε από αθηναίους χονδρεμπόρους, σε μια προσπάθεια «να μπει το βιβλίο κάτω από τη μύτη του αναγνώστη, την ώρα που βολτάρει χαλαρός»,.

 Κι υπάρχουν -ευτυχώς!- κάποια βιβλιοπωλεία στις Κυκλάδες που ειναι ικανά να σταθούν επάξια πλάι στα καλύτερα της πρωτεύουσας,εμέις στο νησί δεν έχουμε ακόμα αποφασίσει σίγουρα θα βρεθεί καποιος παθιασμένος που θα το κανει πράξη .και η τύχη των οποίων δεν εξαρτάται από τους καλοκαιρινούς επισκέπτες αλλά από βιβλιοφάγους παντός καιρού αγάπη και ρίσκο για το βιβλίο λοιπον .
Σήμερα που τα πάντα προσμετρώνται και κρίνονται από τα χρήματα, παρατηρείται έλλειψη ταυτότητας σε πολλά βιβλιοπωλεία, μικρά ή μεγάλα. Αυτό κάνει το δρόμο του βιβλίου και των μικρών κυρίως βιβλιοπωλείων ιδιαίτερα δύσκολο και ανηφορικό. Ή θα δουλέψουν ως σούπερ μάρκετ ή θα κλείσουν. Ωστόσο υπάρχουν παραδείγματα και ιδέες που δίνουν μια διαφορετική νότα σήμερα και επιτρέπουν την ύπαρξη αισιοδοξίας.
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...