Στα 232 ευρώ την ημέρα διαμορφώνεται η μέση τιμή διανυκτέρευσης σε καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, με βάση τις μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένες κρατήσεις.
Ωστόσο οι πληρότητες δεν ξεπερνούν το 44% των συνολικά διαθέσιμων καταχωρίσεων για διαμονή σε τέτοιου τύπου καταλύματα στο Διαδίκτυο. Ακόμα και έτσι όμως, η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο ακριβή χώρα και εμφανίζει τη δεύτερη μεγαλύτερη πληρότητα καταλυμάτων τύπου Airbnb σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Δηλαδή καταλύματα στις Βαλεαρίδες Νήσους, οι οποίες είναι πρώτες σε πληρότητα, στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Κύπρο και στην Τουρκία. Τα επίπεδα αυτά των τιμών στην Ελλάδα επιβεβαιώνουν όχι μόνο ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν πλέον σημαντικό μέρος της αγοράς φιλοξενίας, αλλά και ότι μπορούν να τιμολογούν σε ευθέως ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με τα ξενοδοχεία.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που διέθεσε στην «Καθημερινή» η Key Data, πλατφόρμα δεδομένων της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων για επαγγελματίες διαχειριστές, τουριστικούς οργανισμούς και επενδυτικά κεφάλαια, η οποία παρέχει στοιχεία και εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για την αξιολόγηση αυτών των δεδομένων.
Με βάση λοιπόν αυτή την πλατφόρμα, στην Ελλάδα η προσφορά διαμερισμάτων και κατοικιών βραχυχρόνιας μίσθωσης τον τρέχοντα μήνα Ιούλιο ανέρχεται σε 153.785 καταλύματα. Αριθμός αυξημένος κατά 7% από τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Στην Ισπανία, το αντίστοιχο πλήθος ανέρχεται σε 611.149 καταλύματα που αντιστοιχεί σε αύξηση 9% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2022. Ομως στις Βαλεαρίδες που έχουν αρχίσει να επιβάλλονται περιορισμοί στη συγκεκριμένη αγορά, ο αριθμός των καταχωρίσεων έχει μειωθεί κατά 3%. Εκτόξευση της προσφοράς καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ωστόσο λαμβάνει χώρα στην Τουρκία, όπου από 81.000 καταχωρίσεις τον Ιούλιο του 2022 έφτασαν στις 115.000 σήμερα. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 42%, καθώς το φαινόμενο εξαπλώνεται στην Τουρκία.
Οι ακριβότερες τιμές μεταξύ του μεσογειακού ανταγωνισμού, που συγκροτούν Κύπρος, Ελλάδα, Βαλεαρίδες, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία, καταγράφονται στις Βαλεαρίδες και είναι σχεδόν διπλάσιες από αυτές στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η μέση τιμή διανυκτέρευσης στο νησιωτικό σύμπλεγμα της δυτικής Μεσογείου βρίσκεται στα 430 ευρώ έναντι 232 ευρώ στην Ελλάδα. Στην ηπειρωτική Ισπανία η αντίστοιχη τιμή είναι 218 ευρώ, ενώ στην Ιταλία 191 ευρώ και στην Κύπρο 198 ευρώ. Τιμές έντονα αυξημένες από τις μέσες του πρώτου εξαμήνου.
Η Key Data με βάση αυτές τις πληρότητες, το πλήθος των προσφερόμενων καταλυμάτων και τις τιμές, υπολογίζει πως το μέσο έσοδο ανά διατιθέμενο δωμάτιο (RevPAR) στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 34 ευρώ, και τον Ιούλιο και τον Αύγουστο με βάση τις μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένες κρατήσεις στα 101 ευρώ.
Ερχονται αλλαγές
Τους επόμενους μήνες η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το νέο πλαίσιο λειτουργίας των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι η μεγέθυνση της αγοράς αυτής υπό το ισχύον καθεστώς δημιουργεί αφενός αθέμιτο ανταγωνισμό στα ξενοδοχεία και αφετέρου υπερσυγκέντρωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας σε προορισμούς και περιοχές με αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον, εκτοπίζοντας τον τοπικό πληθυσμό και δημιουργώντας μεγάλη έλλειψη προσιτών ενοικιαζόμενων κατοικιών για άλλες ομάδες όπως φοιτητές, δημόσιους λειτουργούς αλλά και εργαζομένους.
Οπως έχει αποκαλύψει η «Καθημερινή», δύο βασικοί άξονες των σχεδιαζόμενων ρυθμίσεων θα είναι ο διαχωρισμός των ιδιοκτητών που νοικιάζουν ένα ή δύο ακίνητα, από τους επαγγελματίες διαχειριστές με μεγαλύτερο αριθμό ακινήτων και ο προσδιορισμός ανώτατων ορίων ημερών κατά τις οποίες θα μπορεί να διατίθεται ετησίως ένα ακίνητο προς τέτοια χρήση. Το πλαίσιο θα επιφυλάσσει και διαφορετική φορολογική μεταχείριση αλλά και νέους όρους και προϋποθέσεις.
Πηγή kathimerini.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου