6 Ιουλ 2023

Οι ιστορίες των Κυκλάδων θα ακουστούν στο Istorima


Οι ιστορίες των Κυκλάδων ετοιμάζονται να αποτυπωθούν μέσα από το Istorima και για αυτό το λόγο, η αστική - μη κερδοσκοπική εταιρεία, αναζητά συνεργάτες σε 11 νησιά των Κυκλάδων. Σκοπός της εταιρίας είναι η δημιουργία ενός εκτενούς Αρχείου Προφορικών Ιστοριών της Ελλάδας. Η δράση άρχισε από τον Απρίλιο του 2019, με ιδρυτική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του για την Ενίσχυση και Επανεκκίνηση των Νέων και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το τμήμα ελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου του Καναδά, Simon Fraser.

Τι είναι το Istorima

Το istorima είναι ο τόπος που μας συνδέει με την ιστορία μας. Εδώ μπορείς να ακούσεις τις ιστορίες των άλλων και να πεις κι εσύ την δική σου ιστορία. Είναι ο τόπος όπου οι άνθρωποι μοιράζονται ιστορίες. Ιστορίες δύσκολες, ιστορίες αγάπης, ιστορίες που μας άλλαξαν ή μας προσδιόρισαν, ιστορίες σύγχρονες ή παλιές που μας βοηθούν να γνωριστούμε, να συνδεθούμε συναισθηματικά ο ένας με τον άλλον, αλλά και με την κοινή μας Ιστορία. Στην ιστοσελίδα του διασώζονται οι σημαντικές ιστορίες ανθρώπων που οι ζωές κι εμπειρίες τους δεν καταγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας.

Στόχος του Istorima

Στόχος του εγχειρήματος είναι να καταγράψει πάνω από 50.000 ιστορίες, οι οποίες θα συλλέγονται θα φυλάσσονται, θα αρχειοθετούνται και θα είναι προσβάσιμες στους ερευνητές και στο ευρύ κοινό. Επιλεγμένες ιστορίες θα προβάλλονται στον διαδικτυακό τόπο www.istorima.org
(link is external)
. Το Istorima θα απασχολήσει προσωρινά και θα εκπαιδεύσει 1.500 νέους ερευνητές από 18-35 ετών από όλη τη χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, συλλέγοντας προφορικές ιστορίες από τον τόπο καταγωγής τους. Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται στους συμμετέχοντες η ευκαιρία απασχόλησης στον τόπο τους και η ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ήδη, απασχολούνται 160 νέοι ερευνητές σε αρκετούς νομούς της Ελλάδας.

Οι εμπνευστές του Istorima

Εμπνευστές της πρωτοβουλίας είναι η δημοσιογράφος, Σοφία Παπαϊωάννου, και η ιστορικός, Katherine Fleming. Οι δυο γυναίκες στη διάρκεια μίας συνέντευξης ανακάλυψαν την κοινή τους αγάπη για την Ελλάδα και τις ιστορίες της και ένιωσαν την ανάγκη να τις διασώσουν.

«Ποτέ στην ιστορία δεν έχουν συνεργαστεί 1500 νέοι από κάθε πόλη, χωριό και νησί για να συγκεντρώσουν και να διαφυλάξουν όλες τις ιστορίες των Ελλήνων. Ένα μεγάλο έργο, που θέλουμε να γίνει κτήμα όλων, να μας ενώνει και να μας εμπνέει μέσα από το άκουσμα ιστοριών σήμερα και για πάντα», επισημαίνει η κα. Σοφία Παπαϊωάννου.

Με τη σειρά της, η Katherine Fleming, απευθυνόμενη σε νέους ερευνητές συμπληρώνει: «Ο καθένας που βοηθά στην οικοδόμηση του Istorima είναι μέρος του. Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε το πάθος και το όραμα με το οποίο ιδρύσαμε το Istorima. Σας προσκαλούμε όλους να γίνετε μέρος του, και να το κάνετε δικό σας. Istorima είναι οι ιστορίες που το απαρτίζουν και οι άνθρωποι που τις συγκεντρώνουν, γράφοντας με τη σειρά του τη δική του ιστορία».

Ο ρόλος του ερευνητή

Ο κάθε Ερευνητής καταγράφει προφορικές ιστορίες και διηγήσεις στον τόπο διαμονής του, παλιές και σύγχρονες, πάνω σε θέματα ιστορικά, τοπικά, από ένα εύρος θεμάτων (archive.istorima.org). Κάποιες συνεντεύξεις θα ορίζονται θεματικά από το Ιstorima, ενώ κάποιες θα είναι προσωπική σας επιλογή. Η διαδικασία περιλαμβάνει, εύρεση αφηγητή και ιστορίας, ηχητική καταγραφή της ιστορίας μέσω του εξοπλισμού που παρέχεται, εισαγωγή στοιχείων της ιστορίας σε ηλεκτρονική φόρμα, περίληψη και απομαγνητοφώνηση της ιστορίας, συλλογή 30 προφορικών ιστοριών στο διάστημα των 6 μηνών και συμμετοχή σε εκπαιδευτικές ημερίδες.

Τα προσόντα που απαιτούνται

Ο ερευνητής οφείλει να μην παρέχει υπηρεσίες με σχέση μισθωτής εργασίας, να μην έχει αναλάβει για λογαριασμό τρίτου, εκτέλεση έργου και να μην ασκεί ελεύθερο επάγγελμα, ούτε να είναι επιτηδευματίας. Η ηλικία να είναι 18-35 ετών, να έχει δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στην Ελλάδα και τόπος κατοικίας του να είναι, ένα από τα ακόλουθα κυκλαδονήσια: Άνδρος, Φολέγανδρος, Μήλος, Σίκινος, Κύθνος, Σαντορίνη, Μύκονος, Ίος, Ανάφη, Ηρακλειά, Κουφονήσια.

Εκπαίδευση, προσόντα

Απολυτήριο Λυκείου ή Πτυχίο Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι απαιτούμενα, ενώ πτυχίο Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα είναι προτιμητέο. Αναγκαία είναι η άπταιστη γνώση Ελληνικής γλώσσας, στον προφορικό και γραπτό λόγο, καθώς και εξοικείωση με τη χρήση μέσων και εφαρμογών τεχνολογίας και ψηφιακού εξοπλισμού

Ο ερευνητής θα πρέπει να έχει αγάπη για τον τόπο και τους ανθρώπους του, επικοινωνιακές δεξιότητες, ενεργητική ακρόαση, συνέπεια και αξιοπιστία, δυνατότητα να εργαστεί αυτόνομα και δυνατότητα να χτίζει διαπροσωπικές σχέσεις. Τα πλεονεκτήματα που θα αποκτήσει κάποιος αν εργαστεί ως ερευνητής, είναι η απόκτηση σημαντικής προϋπηρεσίας και δεξιοτήτων, ευέλικτο ωράριο εργασίας και ικανοποιητική αμοιβή.

Οι Ερευνητές

Οι Ερευνητές είναι νέοι από όλη την Ελλάδα, που αγαπούν τις ιστορίες του τόπου τους και θέλουν να τις διασώσουν. Εκπαιδεύονται από το Istorima κι εργάζονται, για έξι μήνες στον τόπο τους, για αυτό το μεγάλο έργο, βοηθώντας αφηγητές να διηγηθούν τη δική τους ιστορία. Θα ακολουθήσουν προσκλήσεις για όλους τους νομούς της Ελλάδας. Ιδρυτικός Δωρητής είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΙΣΝ για την Ενίσχυση κι Επανεκκίνηση των Νέων.


Οι Αφηγητές

Αφηγητές είσαστε όλοι εσείς κι η μοναδική σας ιστορία. Όλοι είμαστε κομμάτι της μεγαλύτερης Ιστορίας, είμαστε η Ιστορία αυτού του τόπου κι η ιστορία του καθενός είναι σημαντική και πρέπει να διασωθεί. Το Istorima θα συλλέξει 20.000 προφορικές ιστορίες.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...