Η μαγειρική είναι σταυροδρόμι Πολιτισμών και γεύσεων. Ο Βασίλης Παπικινός είναι σεφ υψηλού βεληνεκούς. Τα πιάτα του ιδιαίτερα, κουβαλάνε ιστορία και παράδοση και ταυτόχρονα έχουν μια πιο ευρωπαϊκή οπτική
Ο ίδιος είναι μόνιμος κάτοικος της Μήλου και τα τελευταία χρόνια έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα να κρατήσει ζωντανές τις γαστρονομικές παραδόσεις όχι μόνο του νησιού του αλλά όλων των Κυκλάδων.
Στη μαγειρική του φαίνεται έκδηλη η αγωνία του αυτή και γι’ αυτό ξεχωρίζει. Άλλωστε οι μυρωδιές της κουζίνας της γιαγιάς του, ρίζωσαν στην καρδιά του και αυτός μαθημένος σε μια κουλτούρα που είχαν οι παλιότεροι, προσφέρει πιάτα πασπαλισμένα με ευτυχία.
Ο χαρακτήρας του αποτυπώνεται σε αυτό που προσφέρει, ωστόσο οι ιταλικές του ρίζες έπαιξαν ρόλο καθώς συνδύασε γεύσεις συγγενικές, ιταλικές και κυκλαδίτικες και το αποτέλεσμα απογειώνει τους ουρανίσκους.
Από πότε ασχολείσαι με τη μαγειρική;
«Επαγγελματικά από το 1996, ερασιτεχνικά από τα 11 μου χρόνια δηλαδή το 1986».
Τι σε τράβηξε σε αυτή;
«Από τα 11 παρακολουθώντας την γιαγιά μου στην κουζίνα της. Με τράβηξε η αγάπη με την οποία μαγείρευε η γιαγιά μου για τα παιδιά και τα εγγόνια της».
Τι μαγείρευε η γιαγιά σου; Ποια ήταν τα αγαπημένα σου φαγητά από εκείνη;
«Πάρα πολλές από αυτές ναι, δυστυχώς τότε δεν είχα και εγώ την έμπνευση να την ρωτήσω κάποια πράγματα και το έχω μετανιώσει πολύ. Ευτυχώς που έχω κάνει καταγραφή από κάποιες άλλες που έζησαν ή ζουν ακόμη για τα νόστιμα μυστικά της Μηλεΐκης κουζίνας».
Εσύ έκανες σπουδές μαγειρικής στην Ιταλία; Εκεί θεωρείς ότι εξελίχθηκες;
«Όχι, το ιταλικό στοιχείο το έχω επίκτητο θεωρώ μέσα μου. Η οικογένεια του ενός παππού μου έχει καταβολές από Σικελία, από εκεί προκύπτει και το επώνυμο Παπικινός. Ένα σπάνιο επώνυμο στην Ελλάδα που μόνο στην Κέρκυρα μπορεί να το βρει κάποιος και ελάχιστα στην Αθήνα, εγώ εδώ στη Μήλο και ένα ακόμη μέλος της οικογένειας Παπικινός στα Χανιά.
«Νομίζω ακριβώς αυτά που αγαπάω περισσότερο, δηλαδή πιάτα με λαχανικά, κρέας, πάστα και όσπρια. Θεωρώ ότι την μαγειρική δεν την κατέχεις ποτέ σε πολύ μεγάλο βαθμό, απλά κάθε μέρα μαθαίνεις όλο και περισσότερο και γίνεσαι “σοφότερος” σε παρασκευές και πιάτα».
Αν σε ένα πιάτο σου έλεγαν να χωρέσεις τις Κυκλάδες και έναν τόνο Ιταλίας τι θα περιείχε;
«Πάστα, όσπρια μυρωδικά, ντομάτα και ελαιόλαδο».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου