26 Μαρ 2022

Συμμετοχή του Δήμου Σίφνου στην έκδοση φωτογραφικού λευκώματος με θέμα το νερό


Τη συμμετοχή του Δήμου Σίφνου, στην πρωτοβουλία του φωτογράφου κ. Παύλου Λάζου, για τη δημιουργία φωτογραφικού λευκώματος, σχετικά με το νερό, αλλά και τη λειψυδρία, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου.

 Στη σχετική επιστολή του κ. Λάζου προς το Δήμο, η οποία κοινοποιήθηκε στους δημοτικούς συμβούλους, ο φωτογράφος επισημαίνει, πως «είναι κοινός τόπος για όσους έχουν μεγαλώσει στη Σίφνο, ότι πάντα μετρούσαμε το νερό σταγόνα - σταγόνα. Από την εποχή που πηγαίναμε με τον πάππου μας να φέρουμε νερό από το πηγάδι, μετρούσαμε πόσην ώρα θα ποτίσουμε, ζωντανά και φυτά, πόσην ώρα θα κάνουμε μπάνιο. 

Μετρούσαμε τις στέρνες όταν έβρεχε και βρίσκαμε ένα σωρό πατέντες για να μαζέψουμε νερό. Οι αφαλατώσεις έδωσαν μια ανάσα, προσωρινή όμως, καθώς οι επισκέπτες του νησιού αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό, όπως και οι νέες κατοικίες. 

Και όλο αυτό ενώ είμαστε περιτριγυρισμένοι από νερό που όμως δεν πίνεται. Τα τελευταία χρόνια το ισοζύγιο νερού είναι αρνητικό, ξοδεύουμε περισσότερο από όσο μαζεύουμε, καθώς μεγάλες περίοδοι ανομβρίας άλλα και η αύξηση των επισκεπτών μεγαλώνουν το πρόβλημα». 

 Ο ίδιος σημειώνει, πως «εξερευνώ φωτογραφικά το θέμα αυτό από το 2019, και καθώς έχει συγκεντρωθεί πολύ υλικό, τόσο για τις πηγές όσο και για τις χρήσεις του. Η σκέψη για τη δημιουργία ενός φωτογραφικού λευκώματος, αναφορικά με το θέμα είναι αφενός εφικτή, αφετέρου χρήσιμη καθώς δεν θα πρέπει να σταματάμε να υπενθυμίζουμε με οποιοδήποτε τρόπο ότι πρέπει να κάνουμε οικονομία στο νερό, ότι πρέπει να το διαχειριζόμαστε καλύτερα. Είναι άλλωστε το μόνο στοιχείο του περιοδικού πίνακα που δεν μπορεί να αναπαραχθεί στο εργαστήριο. Οι επιστήμονες λένε ότι στο μέλλον οι περίοδοι ανομβρίας θα είναι μεγαλύτερες.

 Επειδή ο Δήμος Σίφνου έχει δείξει την ευαισθησία του σε αυτά τα θέματα θα ήθελα να προτείνω τη χρηματοδότηση του φωτογραφικού λευκώματος, το οποίο έχει εκτιμώμενο κόστος 9.500 ευρώ για παραγωγή 400- 450 αντιτύπων. Προτείνω ως αντίδωρο ο Δήμος να πάρει το 10% της συνολικής ποσότητας, για να τη διαθέσει όπως εκείνος νομίζει».

 Επιπλέον, ο κ. Λάζος ενημέρωσε, πως πέραν των αντιτύπων που θα δοθούν στον Δήμο Σίφνου, βιβλία θα σταλούν δωρεάν σε μουσεία και βιβλιοθήκες παγκοσμίως, ενώ το υπόλοιπο των αντιτύπων θα διατίθενται προς πώληση, προκειμένου να καλύψουν τα κόστη της έκδοσης. Κατά τη συζήτηση του θέματος, διατυπώθηκε η άποψη από τον Αντιδήμαρχο κ. Γεωργούλη, πως αν και η πρόταση είναι ενδιαφέρουσα, το κόστος ενδεχομένως να είναι απαγορευτικό για τα οικονομικά του Δήμου. 

 Τελικώς, το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά πλειοψηφία, αποφάσισε να εγκρίνει τη συμμετοχή του Δήμου στην έκδοση φωτογραφικού λευκώματος με θέμα το νερό με το ποσό των 9.500€. Ο Δήμος θα πάρει ως αντίδωρο το 15% της συνολικής ποσότητας των αντιτύπων και θα διερευνήσει τη δυνατότητα προσέλκυσης επιχειρήσεων να παρέχουν χορηγίες.
Η φωτογραφία, του Παύλου Λάζου
 
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...