31 Μαρ 2022

Συζήτηση με θέμα "Νέοι στα Νησιά: Ευκαιρίες, Προκλήσεις, Προσδοκίες" διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα VIDEO


Με αφορμή το φετινό Ευρωπαϊκό Έτος το οποίο είναι αφιερωμένο στη νεολαία, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα διοργάνωσε την Τετάρτη 30 Μαρτίου, διαδικτυακή συζήτηση με θέμα "Νέοι στα Νησιά: Ευκαιρίες, Προκλήσεις, Προσδοκίες".

Στη συζήτηση θα συμμετάσχουν η ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής Ανάπτυξης  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Κώστας Αρβανίτης, ο ευρωβουλευτής και μέλος της επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας τροφίμων, Πέτρος Κόκκαλης, και η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα.

Τη συζήτηση, συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Πομώνης.

Προηγήθηκαν παράλληλες συναντήσεις εκπροσώπων ευρωπαϊκών κέντρων πληροφόρησης, φοιτητών, μαθητών, πολιτών και εθελοντών στα νησιά της πρωτοβουλίας Μαζί.eu πάνω στις ακόλουθες θεματικές:

  • Νέοι και απασχόληση: πρόσβαση στην εργασία, συνθήκες εργασίας, πρόσβαση σε προγράμματα εργασίας και επιμόρφωσης, γεφύρωση του γενεαλογικού χάσματος στην εργασία.
  • Νέοι και δημοκρατία: Συμμετοχή των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, συμμετοχή στα κοινά (εκλέγειν και εκλέγεσθαι), παραπληροφόρηση, ριζοσπαστικοποίηση, εθνικισμός.
  • Νέοι, εκπαίδευση και ψηφιακή μετάβαση: Επάρκεια ευκαιριών και τεχνολογικό χάσμα, εκπαίδευση-επιμόρφωση, προοπτικές για επαγγελματική και προσωπική ανάπτυξη, η ψηφιακή μετάβαση ως γέφυρα με τη μητροπολιτική χώρα και τον κόσμο.
  • Νέοι και περιβάλλον: Κλιματική αλλαγή, ανακύκλωση, καταστροφή των ακτών, αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος ως παράγοντα ανάπτυξης.

«Η νησιωτικότητα συνισταμένη της ελληνικής ταυτότητας»

Κατά τον χαιρετισμό του στη διαδικτυακή ημερίδα, ο επικεφαλής του Γραφείου του Ε.Κ. στην Ελλάδα, κ. Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης τόνισε πως οι νέοι σήμερα αντιμετωπίζουν μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα απ’ αυτή των προηγούμενων γενεών, στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να συντονιστεί και να ανταποκριθεί, επαναπροσδιορίζοντας την αποστολή της.  

«Το θέμα της σημερινής ημερίδας, αφορά σε μία ιδιαίτερη διάσταση που αφορά τη χώρα μας. Η νησιωτικότητα είναι μία συνισταμένη της ελληνικής ταυτότητας, πολύ καίρια και σημαντική. Άρα, ο συνδυασμός νέοι και νησιωτικότητα, θεωρώ ότι είναι κάτι που αξίζει να εξετάσουμε, ώστε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι και τα αιτήματά μας σε αυτό το πλαίσιο, επίσης», υπογράμμισε ο κ. Τσουτσοπλίδης, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι οι τομείς του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης ανάπτυξης, βάζουν σε νέα και τελείως διαφορετική βάση τα δεδομένα της ζωής σε μόνιμη βάση σε ένα νησί.

Εργασία και απασχόληση

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας, κατά την οποία οι εκπρόσωποι των νησιωτικών περιοχών της χώρας συζήτησαν για την εργασία και την απασχόληση, το διάλογο συντόνισε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και πρώην ευρωβουλευτής, κ. Ρόδη Κράτσα.

Η κ. Κράτσα υποστήριξε, πως βασικό στόχος, είναι η εμπλοκή της νεολαίας στην αποφασιστική διαδικασία, με τη δημιουργία ευκαιριών, ώστε οι νέοι να συμμετέχουν σε όλα τα ευρωπαϊκά όργανα και όχι μόνο στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτό έφερε ως παράδειγμα την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την ίδρυση περιφερειακού συμβουλίου νέων, το οποίο φέρνει κοντά τους νέους ανθρώπους ώστε να συζητήσουν για το κοινό τους μέλλον.

Όσον αφορά στην απασχόληση στις νησιωτικές περιοχές και με δεδομένο ότι αφορά σε ένα τεράστιο ποσοστό την ενασχόληση με τον τουρισμό, όπου βασίζονται οι νησιωτικές κοινωνίες, βασική προϋπόθεση σύμφωνα με την ίδια είναι η απεμπόληση της στερεοτυπικής νοοτροπίας, πως η απασχόληση στον τουρισμό αφορά μία περιστασιακή καλοκαιρινή ευκαιρία και η ανάδειξη, μέσω στοχευμένων πολιτικών, των επαγγελμάτων του τουριστικού τομέα, σε επαγγέλματα καριέρας, αλλά και σε πολιτικές που ευνοούν τη δημιουργία νέων τουριστικών επιχειρήσεων κάθε είδους από νέους ανθρώπους.

Νέοι και δημοκρατία

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας για την δημοκρατία στην Ευρώπη, τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος ανέφερε, πως τα σημεία στα οποία στάθηκαν οι νησιώτες νέοι, δεν ήταν άλλα από αυτά που απασχολούν τη σημερινή κοινωνία, όπως το θέμα της προσβασιμότητας στην πληροφορία, τα fake news και η παραπληροφόρηση, η συμμετοχική διαδικασία, τα όρια, το όραμα.

Ο κ. Αρβανίτης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ανάγκης συμμετοχής των νέων στην διαδικασία της λήψης των αποφάσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε υπερτοπικό επίπεδο. «Αυτό που είπα στους νέους, είναι ότι πρέπει να συμμετέχετε στην κοινότητα. Αν δεν συμμετέχεις στην κοινότητα και εναποθέτεις τις ελπίδες σου στον οποιονδήποτε άλλον, αυτό είναι λάθος», υποστήριξε.

Επιπλέον, μίλησε για τις σημαντικές ακόμη ελλείψεις στο κράτος δικαίου, ακόμη και εντός της Ε.Ε. φέροντας ως παράδειγμα κράτη – μέλη, όπως η Πολωνία ή η Ουγγαρία, όπου έχει παρατηρηθεί μείωση των δικαιωμάτων της αυτοδιάθεσης του σώματος για παράδειγμα.

Παράλληλα, ο κ. Αρβανίτης αναφέρθηκε και στη θεματική της απασχόλησης και της εργασίας, τονίζοντας, ότι αν κάτι μας έδειξε η πανδημία, αυτό ήταν ότι θα πρέπει να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, τόσο της Ευρώπης, όσο και της χώρας μας και όχι να επαφίεται στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Μάλιστα, ο ίδιος έδωσε έμφαση στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, συνδέοντας την αναγκαιότητα αυτή και με την απειλή της επισιτιστικής κρίσης, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων στη Ρωσία. Όπως είπε ο ίδιος, αποτελεί σημείο προβληματισμού το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ιδιαίτερες δυνατότητες σε αυτό τον τομέα – αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα την πατάτα Νάξου – χωρίς όμως να υπάρχουν οι ανάλογες πολιτικές που θα δώσουν κίνητρα για την εφαρμογή πρακτικών καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης πάνω στον πρωτογενή τομέα.

«Για να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης, θα πρέπει να ξαναδούμε την παραγωγική διαδικασία της χώρας, λαμβάνοντας υπόψιν την ομορφιά της νησιωτικότητας», κατέληξε, αναφέροντας πως θα πρέπει να διατηρηθεί ένας σοβαρός, εξειδικευμένος και ουσιαστικός τουρισμός, αλλά θα πρέπει να αναπτυχθούν και οι υπόλοιποι τομείς, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους νέους.

Νέοι και περιβάλλον

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής κ. Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος συντόνισε τη συζήτηση στη θεματική ενότητα του περιβάλλοντος, επίσης υπογράμμισε την αναγκαιότητα αλλαγής παραδείγματος, για την προσέλκυση των νέων στο δημόσιο διάλογο και την αποφασιστική διαδικασία, καθώς οι νέοι απέχουν από την πολιτική.

Ωστόσο, η συζήτηση κατέληξε στο γεγονός, ότι οι νέοι θα πρέπει να συμμετέχουν σε συλλογικά όργανα, τα οποία μέσω του διαλόγου και της ενεργοποίησης, θα οδηγήσουν στο αποτέλεσμα που επιθυμούν για την αλλαγή της ζωής τους. Η συλλογική δράση και η λειτουργία των νέων ως ενεργοί πολίτες, που ζητούν πληροφορίες και βάσει αυτών προτείνουν λύσεις, είναι μείζονος σημασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και δη για τις νησιωτικές κοινωνίες, οι οποίες πλήττονται περισσότερο βάναυσα από αυτές.

«Πόσοι άνθρωποι θα θέλουν να έρθουν εδώ να κάνουν τις διακοπές τους με τον καύσωνα; Πόσο ρεύμα θα χρειαστεί να καταναλώνουμε για τη λειτουργία των air condition; Πώς θα μπορέσουν νησιά όπως η Σαντορίνη, η Κέρκυρα, η Ρόδος, να αντέξουν και με τι πόρους θα διαχειριστούν τα εκατομμύρια των επισκεπτών που δέχονται; Με τι νερό σε καθεστώς λειψυδρίας; Με ποια ενέργεια;», επεσήμανε, τονίζοντας, ότι αυτά τα ζητήματα «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με δράσεις προσαρμογής», οι οποίες θα πρέπει να σχεδιαστούν απαραιτήτως με τη συμμετοχή των νέων, καθώς θα αφορούν σε πολιτικές που θα επηρεάσουν τη δική τους ζωή.

«Τα νησιά έχουν την ιδιότητα να είναι κλειστά συστήματα. Συστήματα στα οποία γνωρίζουμε τις εκροές των πόρων. Το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας μας, είναι ακριβώς η χριστή διαχείριση των πόρων, η κυκλικότητα της οικονομίας. Τα νησιά μας έχουν τέτοια παραδείγματα προσαρμογής στην κυκλική οικονομία. Για να προσεγγίσουμε λοιπόν τους νέους, θα πρέπει να τους δείξουμε, ότι είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε άμεσα ριζοσπαστικά μέσα για την προστασία του μέλλοντός τους», κατέληξε.

Ψηφιακός μετασχηματισμός, αλλά με υποδομές

Στη θεματική ενότητα της ψηφιακής μετάβασης, το συντονισμό είχε η κ. Φιλία Παπασάββα, Europe Direct για τον τομέα του Νότιου Αιγαίου.

Σύμφωνα με την ίδια, μαθητές, εθελοντές και επαγγελματίες, «όλοι συμφώνησαν στο εξής: ως πολίτες της νησιωτικής Ελλάδας και ευρωπαίοι πολίτες, ότι η νησιωτικότητα αποτελεί ευκαιρία αλλά αποτελεί και πρόκληση. Ότι η ψηφιακή μετάβαση για τους περισσότερους εκλαμβάνεται απόλυτα θετικά», ωστόσο, πως «δεν έχει νόημα να μιλάμε για ψηφιακή μετάβαση, αν δεν υπάρχουν πρώτα οι απαραίτητες υποδομές».

Στο πλαίσιο της συζήτησης αναδείχθηκαν τα άλματα που έχει κάνει η χώρα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης σε δημόσια διοίκηση και υγεία, ενώ αναδείχθηκαν από την άλλη πλευρά οι παγίδες της τηλεργασίας, όπως αυτή της έλλειψης του δικαιώματος στην αποσύνδεση.

Επίσης, η κ. Παπασάββα τόνισε την ανάγκη συμμετοχής των νέων στην αποφασιστική διαδικασία, για την διαμόρφωση πολιτικών που θα τους βοηθήσουν στη χάραξη χρήσιμων και επωφελών πολιτικών.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...