8 Μαρ 2022

Συνεχίζει να απασχολεί το ζήτημα του νερού τη Μήλο


Το μείζον ζήτημα των ενεργειών που έχουν υλοποιηθεί αλλά και προγραμματιστεί, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των απωλειών στο δίκτυο ύδρευσης, καθώς επίσης και η φημολογία περί αιτήματος αύξησης στην τιμή του νερού από τον εργολάβο της αφαλάτωσης, συζητήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Μήλου.

Στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μήλου, τέθηκε το ζήτημα των απωλειών, που αγγίζουν το 30% ετησίως, από το δίκτυο ύδρευσης. Τόσο ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Μανόλης Μικέλης, όσο και ο Αντιδήμαρχος Μήλου, κ. Φραγκίσκος Ζούλιας, έδωσαν διευκρινήσεις όσον αφορά στο θέμα, ενώ αναφορά έγινε επίσης και επί του φημολογούμενου αιτήματος του εργολάβου της αφαλάτωσης, προκειμένου να αυξηθεί η τιμή, με την οποία πωλείται το νερό στο Δήμο Μήλου.

Η ενεργειακή κρίση φέρνει αυξήσεις(;)

Σε ερώτηση εκ μέρους του δημοτικού συμβούλου, κ. Νίκου Μάλλη, προς το Δήμαρχο, ως προς το αν ισχύουν οι πρώτες πληροφορίες που θέλουν τον εργολάβο της αφαλάτωσης της Μήλου να ζητά να αυξηθεί η τιμή πώλησης του νερού προς το Δήμο Μήλου, απάντησε ο Δήμαρχος.

Όπως είπε ο ίδιος επιβεβαιώνοντας τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, «λόγω της αύξησης της τιμής του ρεύματος έχει κάνει μία πρώτη συζήτηση, σχετικά με την αύξηση της τιμής του νερού, αυτό είναι αλήθεια. Αυξήσεις έχουν υπάρξει παντού, κι εκείνος ως εργολάβος, ως παραγωγός νερού, θα ζητήσει την αύξηση. Βέβαια οτιδήποτε γίνει και οποιοδήποτε επίσημο αίτημα υπάρξει θα μπει ως θέμα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο και οι αποφάσεις θα βγουν συνολικά από το Σώμα».

Στη συνέχεια και με αφορμή τη δέσμευση του Δημάρχου να υπάρξει σχετική συζήτηση στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου, το μέλος του Δ.Σ. κ. Κούρτης Μανώλης, ζήτησε όταν τεθεί το θέμα, να έλθει σε γνώση του Σώματος η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του αναδόχου και του Δήμου, όπως αυτή έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προκειμένου να ενημερωθεί το Συμβούλιο και κατ’ επέκταση και οι κάτοικοι της Μήλου, αναφορικά με τους όρους της σύμβασης αυτής, καθώς και τις αλλαγές που έχουν προκύψει εντός των 15 περίπου ετών που ο Δήμος συνεργάζεται με τον ανάδοχο.

«Πονοκέφαλος» για εξεύρεση πόρων με στόχο την αντικατάσταση των δικτύων

Στο πλαίσιο της συζήτησης αναφορικά με την τροποποίηση της απόφασης του Δ.Σ. για την αναδιαμόρφωση των τελών ύδρευσης – αποχέτευσης, λόγω διαδικαστικών ζητημάτων, τέθηκε και το ζήτημα των απωλειών ύδατος.

Μάλιστα στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, ο Δήμαρχος σημείωσε πως έχουν αντικατασταθεί αρκετά σημεία του δικτύου ύδρευσης που εμφάνιζαν συχνές διαρροές την προηγούμενη χρονιά και φέτος θα μειωθεί αισθητά το ποσοστό των απωλειών ύδατος και κατά συνέπεια και το κόστος προμήθειας αυτού. Επιπλέον, πρότεινε τη χρησιμοποίηση των γεωτρήσεων του Δήμου στο Μαυρομούρι προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά στη ζήτηση νερού και να μειωθεί το ποσό από τον κωδικό Προμήθειας Ασφαλτωμένου Νερού.

Με αφορμή την αναφορά αυτή, παρέμβαση έκανε ο σύμβουλος, κ. Ετερίδης Νίκος, ο οποίος υπογράμμισε, ότι «υπάρχουν τόσες πολλές απώλειες νερού. Προσωπικά αυτό το ακούω αυτό εδώ και 20 χρόνια. Δηλαδή, έχουμε καταλήξει να θεωρούμε το γεγονός αυτό ως φυσικό, ως μία κανονικότητα. Θεωρώ πως αυτό είναι ένα σημείο “κλειδί” και σε αυτό θα πρέπει να στοχεύει κάθε δημοτική αρχή. [...] Πόσο είναι το ποσοστό των απωλειών; Διότι αν χάνεται το 30%, αυτό σημαίνει πως κάθε τέσσερα χρόνια χάνεται το νερό ενός έτους, το οποίο όμως το πληρώνουμε ως δημότες».

Απαντώντας, ο Αντιδήμαρχος, κ. Ζούλιας, τόνισε πως όντως κάθε δημοτική θα έπρεπε να βάζει το «λιθαράκι» της προκειμένου να περιορίζονται οι απώλειες, ωστόσο, όπως υποστήριξε, «αν διαβάζω σωστά τα συγγράμματα με τα στατιστικά, λέγεται πως δεν θα μπορέσουμε ποτέ να “πέσουμε” κάτω από 25% στις απώλειες. Άρα, αυτό που “κυνηγάμε” είναι ένα 5%. Για να γίνει ακόμη κι αυτό, θα πρέπει να “πέσει” πάρα πολύ χρήμα στην ατνικατάσταση των δικτύων. Το πρόβλημά μας το μεγάλο, κι αυτό που μας οδήγησε στην απόφαση περί αναμόρφωσης των δημοτικών τελών, είναι ότι τα χρήματα τα οποία έχουμε, που εισπράττουμε, δεν πηγαίνουν σε έργα για την αντικατάσταση των δικτύων, αλλά στην πληρωμή του νερού. Πηγαίνοντας αυτά τα χρήματα στην πληρωμή του νερού, τα δίκτυα, με τον αγώνα των υπαλλήλων, έχουν αυτά τα προβλήματα».

Όπως εξήγησε ο κ. Ζούλιας, δεδομένων των παραπάνω, η μόνη λύση είναι η εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων, ωστόσο και στην περίπτωση που βρισκόταν σήμερα ένα κατάλληλο πρόγραμμα χρηματοδότησης, από την υποβολή αιτήματος, έως την έγκριση, τη δημοπράτηση και τελικά την υλοποίηση του όποιου έργου, θα υπήρχε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, στο οποίο οι απώλειες θα συνεχίζονταν.

Ως μόνη λύση, ώστε να διαχειρίζεται ο Δήμος καλύτερα, τόσο τις χρηματοδοτήσεις για το νερό, όσο και το θέμα των απωλειών και των συνεπειών τους, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κούρτης, τόνισε πως ενδείκνυται ο Δήμος να αποκτήσει και να διαχειρίζεται το δικό του εργοστάσιο αφαλάτωσης.

 

Κλείνοντας τη συζήτηση του θέματος τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος, κ. Μικέλης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στην προσπάθεια της υφιστάμενης δημοτικής αρχής, σχετικά με την αναβάθμιση των δικτύων. «Όσον αφορά στο δίκτυο των Πολλωνίων, πέρσι αλλάχτηκαν 1.200 μέτρα αγωγού προς τον οικισμό, ενώ φέτος έχουμε ξεκινήσει, με στόχο τα 1.500 μέτρα. Αυτές είναι παρεμβάσεις στο δίκτυο, προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες. Έχουμε παρέμβει στα αντλιοστάσια, φτιάχνοντας τα μοτέρ και αντικαθιστώντας άλλα, είτε μόνοι μας, είτε σε συνεργασία με την IMERYS διότι ο Δήμος διαθέτει πολύ συγκεκριμένους ανθρώπους», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, «ο Δήμος αυτό που έχει να κάνει είναι να αντιμετωπίσει το 5-8% των απωλειών. Οι απώλειες είναι κοντά στο 30%. Ωστόσο αυτό το 5% θα ήταν πολύ μεγάλο κέρδος. Σχεδιάζουμε να αντικατασταθούν τα δίκτυα. Όταν όλα τα χρήματα μπαίνουν για την αγορά του νερού, δεν γίνεται ο Δήμος να προμηθευτεί ή να προχωρήσει σε διαγωνισμούς, προκειμένου να παρέμβει».

Αναφέρθηκε μάλιστα και στην τιμολόγηση του νερού από τον Δήμο. Σύμφωνα με το Δήμαρχο, «είναι άδικο να λέμε ότι πληρώνουμε πολύ ακριβά το νερό. Φέτος, η χρέωση γίνεται με κλίμακα. Έως 30κ.μ. ο πολίτης θα πληρώνει 1,20 ευρώ/κυβικό. Αυτό αφορά σε κατηγορίες ανθρώπων συνταξιούχων, ή μικρές οικογένειες. Μέχρι 50κ.μ. κατανάλωση θα τιμολογείται με 1,50 – 1,80 ευρώ το κυβικό έως και 70κ.μ. όπου σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και κάποιες μικρές επιχειρήσεις. Από κει και πέρα η χρέωση, αφορά σε κάποιες επιχειρήσεις που καταναλώνουν περισσότερο νερό και μάλιστα οι δαπάνες αυτές υπόκεινται και σε φοροελαφρύνσεις. Μάλιστα, αν κοιτάξετε σε άλλα νησιά, στην Πάρο, στη Σαντορίνη, σε διπλανά νησιά που έχουν τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης με τη Μήλο, θα δείτε ότι το νερό είναι στη διπλάσια τιμή ή ακόμη και 2,5 φορές πάνω σε κάποιες περιπτώσεις».

Ο ίδιος τόνισε κλείνοντας, πως «υποχρέωσή μας είναι να βελτιώσουμε μερικά πράγματα. Είναι ο Δήμος έτοιμος να εκμεταλλευτεί χρηματοδοτικά προγράμματα; Φυσικά και είναι. Έχουν εκπονηθεί οι μελέτες; Ναι, έχουμε κάνει μελέτες για τρία μεγάλα δίκτυα και περιμένουμε χρηματοδοτήσεις. Έχουμε κάνει πρόβλεψη για να δούμε πώς αλλιώς μπορεί να παρέχεται νερό στον πολίτη της Μήλου; Ναι, αυτό κάνουμε και σχεδιάζουμε. Δεν έχουμε μείνει με δεμένα χέρια».

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...