26 Μαρ 2022

Αύξηση κρουσμάτων στα σχολεία των Κυκλάδων


Τα σχολεία των Κυκλάδων δεν έχουν ξεφύγει από τη γενικότερη έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα ο αριθμός των κρουσμάτων να παρουσιάζεται αυξημένος, καθ΄ όλη τη διάρκεια του τελευταίου διαστήματος, όπως άλλωστε γενικότερα δείχνουν τα στοιχεία για τον νησιωτικό νομό, αλλά και πανελλαδικά.

Αν και ο αριθμός των θετικών μαθητών κι εκπαιδευτικών στον κορωνοϊό μεταβάλλεται καθημερινά, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει κλείσει κανένα τμήμα, αφού σύμφωνα με τα πρωτόκολλα που ισχύουν πλέον, θα πρέπει για να υπάρξει απόφαση προσωρινής αναστολής, να νοσεί το 50%+1 της σχολικής τάξης.

Παρόλα αυτά, τα μέτρα πρόληψης ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού εφαρμόζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γίνονται απολυμάνσεις και μάλιστα, μικροί Δήμοι, ανακοίνωσαν μονοήμερο ή διήμερο κλείσιμο σχολείων προ ημερών, για την εκτέλεση των σχετικών εργασιών, υπό την έντονη σκιά της έξαρσης αυτό το διάστημα.

Το πρόβλημα όμως, εντοπίζεται στις σχολικές καθαρίστριες που νοσούν, με τις Διευθύνσεις των σχολείων σε συνεργασία με τις Σχολικές και Δημοτικές Επιτροπές Παιδείας να μετακινούν συνεχώς προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών καθαριότητας στα σχολεία.

Αναφορικά με τα παραπάνω ρωτήθηκε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, η οποία εν συνεχεία έδωσε απαντήσεις και για τις αναφορές συνδικαλιστικών πλευρών των εκπαιδευτικών του νομού, σχετικά με κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που μικρό διάστημα πριν το Πάσχα, ανέρχονται στα 80.

Μέχρι στιγμής σε λειτουργία τα τμήματα στις Κυκλάδες

Σχετικά με την ομαλή λειτουργία των σχολείων ρωτήθηκε η κα Παραμυθιώτου, η οποία επιβεβαίωσε πως ως τώρα, δεν έχει κλείσει κανένα τμήμα, γνωστοποιώντας όμως πως η κατάσταση των κρουσμάτων δεν είναι θετική, καθώς ο αριθμός τους, ακολουθεί την έξαρση που καταγράφεται σε κάθε νησί.

“Δεν έχουμε αναστολές τμημάτων σύμφωνα με το πρωτόκολλο και την πρόβλεψη για 50%+1. Υπάρχει αύξηση στα κρούσματα σε κάποια νησιά, αλλά δεν μπορούμε να πάμε σε αναστολή. Τηρούνται τα πρωτόκολλα, αλλά ναι, έχουμε μία αύξηση. Αυτή είναι η εικόνα μέχρι στιγμής” σχολίασε η Περιφερειακή Διευθύντρια, εξηγώντας πως, πως σε κάποια νησιά η κατάσταση είναι λίγο πιο κρίσιμη. “Κάποια νησιά είναι λίγο περισσότερο επιβαρυμένα όπως η Νάξος και η Αμοργός” ανέφερε για τις σχολικές μονάδες, τονίζοντας όμως πως, “καθημερινά μεταβάλλεται ο αριθμός των κρουσμάτων”.

Σχετικά με την εικόνα στην κοινότητα δασκάλων και καθηγητών, η ίδια πρόσθεσε τα εξής: “Έχουμε κρούσματα και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Βέβαια ελέγχεται η κατάσταση”. Στην ερώτηση αν αυτά τα κενά που προκαλούνται, καλύπτονται, η ίδια απάντησε καταφατικά.

“Τα κενά αυτά είναι για πέντε ημέρες, αν κάποιοι βγουν θετικοί είναι για έξι με επτά ημέρες. Όλα αυτά ρυθμίζονται όμως μέσα από τα σχολεία με αλλαγές του ωρολογίου προγράμματος και κάπως τακτοποιείται η κατάσταση” σημείωσε, αναφερόμενη παρακάτω και στους αναπληρωτές Covid.

Ήπια ανάσα από αναπληρωτές Covid-19

Δεδομένης της αναφοράς του Υπουργείου Παιδείας για την κάλυψη κενών μέσα από προσλήψεις αναπληρωτών Covid-19, η κα Παραμυθιώτου εξήγησε τα δεδομένα για τον νησιωτικό νομό.

“Είχαμε πάρει και αναπληρωτές Covid. Βέβαια οι Κυκλάδες έχουν μία δυσκολία διότι δεν μπορείς εύκολα να μετακινήσεις προσωπικό. Αλλά εντός του κάθε νησιού καλύπτονται κενά με μετακινήσεις” ανέφερε, τονίζοντας παράλληλα πως, “Πλέον, περιμένουμε κι άλλες προσλήψεις, εντός των προσεχών ημερών για να καλύπτουμε”.

Η ίδια πρόσθεσε μάλιστα πως από το Υπουργείο Παιδείας “πανελλαδικά κάνουν λόγο για 700 αναπληρωτές”, διευκρινίζοντας όμως πως, “Οι Κυκλάδες δεν έχουν μεγάλο αριθμό”.

Στην ερώτηση αν με αυτές τις προσλήψεις θα καλυφθεί η σχολική χρονιά ώστε τα σχολεία να λειτουργούν απρόσκοπτα ανεξαρτήτως κρουσμάτων, απάντησε τα εξής: “Αν προσληφθούν τώρα και για τρίμηνο ναι. Εξάλλου δίνεται η δυνατότητα παράτασης. Μπορεί για τις ανάγκες που υπάρχουν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης να δώσει παράταση μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς”.

Ωστόσο, επανέλαβε πως, “Το θέμα είναι αυτοί που ζητάμε, αν θα έρθουν. Αυτό είναι το πρόβλημά μας”.

Απολυμάνσεις και μειωμένες δυνάμεις σε σχολικές καθαρίστριες

Αρκετοί είναι οι Δήμοι και κυρίως οι μικροί Δήμοι που προχωρούν σε μονοήμερο ή και διήμερο κλείσιμο των σχολείων τους, ώστε να εκτελέσουν εργασίες απολύμανσης συνολικά τόσο των εσωτερικών, όσο και των εξωτερικών χώρων.

Ενδεικτικά αναφέρεται παρακάτω η ανακοίνωση του Δήμου Φολεγάνδρου. “Λόγω των αυξημένων κρουσμάτων με κορωνοϊό στο νησί, ενημερώνουμε ότι ο Δήμος πραγματοποιεί απολυμάνσεις στα Σχολεία (Γυμνάσιο -Λύκειο), στο Δημαρχείο, στο Λιμεναρχείο και όπου αλλού απαιτηθεί. Με απόφαση της Δημάρχου το Δημοτικό Σχολείο θα παραμείνει κλειστό αύριο (σ.σ. προχθές) 21 και μεθαύριο (σ.σ. χθες) 22 Μαρτίου, για να απολυμανθούν οι αίθουσες στη Χώρα και στην Άνω Μεριά. Εφιστούμε την προσοχή όλων στα βασικά μέτρα προστασίας που όλοι πια γνωρίζουμε, αρκεί και να τα εφαρμόζουμε” ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της η Δήμαρχος του νησιού, Ευθαλία Παπαδοπούλου.

Επιπλέον, για τις “απώλειες” σε χέρια σχολικών καθαριστριών εξαιτίας νόσησής τους, μίλησε η πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και εντεταλμένη για θέματα Παιδείας, Ειρήνη Δράκου.

“Πέρα από τις τακτικές απολυμάνσεις που φροντίζουμε να γίνονται Σαββατοκύριακα, ή αρχή χρονιάς, και σε διαστήματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, είναι στην ευχέρεια του κάθε Διευθυντή να χειριστεί το θέμα, αναλόγως των περιστατικών και των κρουσμάτων. Αν δηλαδή κρίνει ότι είναι επιβεβλημένο και απαραίτητο, ενημερώνει και προχωρά” ανέφερε η ίδια, σημειώνοντας πως μέχρι τώρα για τη Σύρο “δεν είχαμε κάποια ενόχληση που να αναφέρει πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων”.

Επαναλαμβάνοντας όμως πως, “Οι καθαρίστριες που είναι στα σχολεία συνεχώς απολυμαίνουν”, εξήγησε πως, υπάρχουν άτομα που έχουν νοσήσει, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη των σχολείων.

“Ωστόσο, έχουμε άλλο πρόβλημα. Επειδή δεν περισσεύουν σχολικές καθαρίστριες, αλλά έχουμε έναν αριθμό που φθάνει συνολικά για τα σχολεία μας και δυστυχώς έχουμε και σε αυτά τα πρόσωπα κρούσματα, γίνεται πραγματικά μεγάλη προσπάθεια ώστε να καλύπτονται τα σχολεία. Μετακινείται συνέχεια κόσμος ώστε να μην υπάρξει σχολείο που δεν θα έχει προσωπικό.

Όταν δεν υπάρχει ούτε ένα άτομο παραπάνω, ακόμη και μία σχολική καθαρίστρια να αρρωστήσει, υπάρχει θέμα. Αυτή τη στιγμή υπέγραψα χθες για τρία άτομα” ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως ο Δήμος καλύπτει και το κομμάτι των απαιτούμενων προμηθειών για καθαριστικά.

“Τα υλικά υπάρχουν και τα απαραίτητα είδη για την καθαριότητα των αιθουσών και όλων των χώρων και ό,τι ζητηθεί, το παρέχουμε. Είναι έτσι η κατάσταση που πρέπει και το κάνουμε, να παρακολουθούμε καθημερινά και συνεχώς τα δεδομένα και τι προκύπτει” πρόσθεσε η πρόεδρος, κλείνοντας τις δηλώσεις της.

Έξαρση κρουσμάτων

Προς επιβεβαίωση της κατάστασης που περιγράφεται ανωτέρω, αξίζει να αναφερθούν στοιχεία βάσει του ΕΟΔΥ για τα αυξημένα κρούσματα των νησιών, όλο το τελευταίο διάστημα.

Ενδεικτικά, στις 21/3 η Άνδρος είχε 19, η Θήρα 70, η Περιφερειακή Ενότητα Κέας – Κύθνου 2, η Μήλος 16, η Μύκονος 21, η Νάξος 88, η Πάρος 57, η Σύρος 71 και η Τήνος 26.

Επίσης, στις 18/3 η Άνδρος είχε 38 κρούσματα, η Θήρα 46, τα νησιά Κέα – Κύθνος 10, η Μήλος 14, η Μύκονος 7, η Νάξος 86, η Πάρος 58, η Σύρος 87 και η Τήνος 48.

Κυκλάδες: 80 κενά σε Γυμνάσια και Λύκεια

Με ανακοίνωσή τους, η ΕΛΜΕ Α΄ Κυκλάδων, η ΕΛΜΕ Θήρας καθώς και η ΕΛΜΕ Πάρου και Αντιπάρου στηλιτεύουν την σημερινή κατάσταση στα σχολεία των Κυκλάδων, σχετικά με τα 80 κενά εκπαιδευτικών σε Γυμνάσια και Λύκεια.

Αυτούσια η κοινή ανακοίνωσή τους, έχει ως εξής: “Τέλη Μάρτη και λίγες βδομάδες πριν το Πάσχα από τα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Κυκλάδες λείπουν περίπου 80 καθηγητές. Υπάρχουν πολλά κενά σε μαθήματα γενικής εκπαίδευσης και ειδικά μαθήματα πανελλαδικών εξετάσεων, μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που έχουν γνωμάτευση για παράλληλη στήριξη δεν έχουν καμία βοήθεια και τα τμήματα ένταξης και υποδοχής είναι στη μεγάλη τους πλειοψηφία κενά... Παράλληλα εκατοντάδες μαθητές στα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων δεν διδάσκονται εδώ και χρόνια καλλιτεχνικά μαθήματα, Γυμναστική και ξένες γλώσσες…

Την ίδια στιγμή ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Κόπτσης, στέλνει «φιρμάνια» με τα οποία καλεί με κάθε τρόπο τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς να βρουν τρόπο και να καλύψουν την διδακτέα ύλη, χωρίς να γίνεται ούτε λόγος για τις ελλείψεις των εκπαιδευτικών, τη νόσηση πολλών συναδέλφων και μαθητών από τον covid-19, τις χαμένες διδακτικές ώρες λόγω κακοκαιρίας…
Το Υπουργείο Παιδείας, εντείνει την υποβάθμιση και απαξίωση του δημόσιου σχολείου και του ρόλου των εκπαιδευτικών, λειτουργώντας με τη λογική του «Αποφασίζομεν και Διατάσσομεν»…

Ταυτόχρονα Υπουργός Παιδείας και κυβέρνηση προωθούν την «αυτονομία» και την κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων μέσω της «Εσωτερικής Αξιολόγησης» στα σχολεία, η οποία αναμένεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο Δημόσιο σχολείο.

Για άλλη μια χρονιά αποδεικνύεται ότι η Παιδεία δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης ενώ η υποβάθμιση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών και ο εξοβελισμός των καλλιτεχνικών μαθημάτων και των κοινωνικών επιστημών από το σχολείο έχουν ως αποτέλεσμα την αντίστοιχη συνεχή υποβάθμιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης του δημόσιου σχολείου.

Τα χιλιάδες εκπαιδευτικά κενά και οι σοβαρές ελλείψεις στην εκπαίδευση μπορούν να λυθούν μόνο με ένα τρόπο: Με μόνιμους, μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών.

Οι εκπαιδευτικές ανάγκες όμως δεν υπολογίζονται με βάση τις ανάγκες και τις συνθήκες της αγοράς ούτε με το διαθέσιμο εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά με βάση τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, του δημόσιου σχολείου και των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.

Απέναντι σε όλους τους σχεδιασμούς για ένα “φτηνό” και υποβαθμισμένο δημόσιο σχολείο εμείς συνεχίζουμε στο δρόμο της αντίστασης. Ο κόσμος της εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι και οι γονείς θα υπερασπιστούν το δημόσιο σχολείο. Θα ακυρώσουμε στην πράξη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, κάθε πολιτικό σχεδιασμό που υπονομεύει το μέλλον της νέας γενιάς. Απαιτούμε: Κάλυψη από την αρχή της χρονιάς όλων των κενών και των εκπαιδευτικών αναγκών των παιδιών μας. Άμεσα μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών σε Γενική και Ειδική Αγωγή.

Μ. Παραμυθιώτου: Κενά εξαιτίας μη αποδοχής τοποθετήσεων

Αναφορικά με τα κενά σήμερα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια των Κυκλάδων ρωτήθηκε η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης. Η ίδια αναγνώρισε το θέμα που θίγουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, διευκρινίζοντας όμως τους λόγους που οδηγούν στη σημερινή εικόνα.

“Τα κενά αυτά που αναφέρουν οι ΕΛΜΕ Κυκλάδων, Θήρας και Πάρου και Αντιπάρου ναι, υπάρχουν. Τα περισσότερα από αυτά όμως δεν προκύπτουν επειδή δεν δηλώθηκαν ή δεν δόθηκαν σαν στοιχεία, αλλά προέρχονται από μη αποδοχές. Αυτό προκαλεί ένα πρόβλημα στα νησιά μας όλα αυτά τα χρόνια. Δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να το διαχειριστούμε. Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κοιτάζει και στο μεγαλύτερο βαθμό το έχει καταφέρει, να μην έχουμε κενά σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό” ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας ακόμη πως, “Ζητήματα που αφορούν άλλες ειδικότητες ή Ειδικής Αγωγής, παράλληλης στήριξης, ζητούνται τα κενά. Ξανά και ξανά. Από τη στιγμή που δεν δέχονται κάποιοι να αναλάβουν, μέχρι να γίνει αυτή η διαδικασία της επαναπροκήρυξης της θέσης κλπ, αυτό είναι ένα δύσκολο κομμάτι που το Υπουργείο Παιδείας, όποια ηγεσία, πρέπει να το δει”.

Σύμφωνα με την ίδια, ο ρυθμός κάλυψης των κενών καθώς και ο αποτελεσματικός τρόπος για τα νησιά θα πρέπει να απασχολήσει την κεντρική διοίκηση.

“Πρέπει να γίνονται πιο άμεσα οι διαδικασίες. Άλλωστε οι πιστώσεις υπάρχουν. Δεν είναι ότι χρήματα δεν υπάρχουν. Θα μπορούσε ειδικά για τα μέρη μας, τα νησιά, να υπήρχε μία διαδικασία πιο σύντομη, ώστε να αναπληρώνεται πιο γρήγορα το κενό. Στη Δευτεροβάθμια αυτά είναι τα θέματα που έχουμε από τη μη αποδοχή” πρόσθεσε, λέγοντας τέλος πως, “Από την πλευρά μας διαχειριζόμαστε την κατάσταση όσο καλύτερα μπορούμε, με όλες τις δυσκολίες που έχουν οι δύο τελευταίες χρονιές και με ό,τι σημαίνει αυτό”.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...