25 Μαρ 2022

Προδιαγραφές και αντικείμενο του έργου του πρώτου βρεφονηπιακού σταθμού Σερίφου


Mε ευθύνη της ΜΟΔ Α.Ε., με την οποία ο Δήμος Σερίφου έχει συνάψει σχετική προγραμματική σύμβαση, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την εκπόνηση της μελέτης, που αφορά στην ανέγερση του πρώτου βρεφονηπιακού σταθμού στο νησί.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα έργο με εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου 130.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και αφορά ουσιαστικά στην ωρίμανση του σχετικού φακέλου του έργου, ώστε αυτό σε δεύτερη φάση να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί, προκειμένου τα παιδιά, αλλά και οι γονείς στη Σέριφο, να απολαμβάνουν έναν σύγχρονο χώρο δημιουργικής απασχόλησης των νηπίων.

Σημαντικό έργο προνοιακού χαρακτήρα

Το έργο αφορά στη μελέτη ανέγερσης δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού στον οικισμό Λιβάδι του Δήμου Σερίφου της νήσου Σερίφου, και περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων τεχνικών μελετών για τον ακριβή και λεπτομερή σχεδιασμό του βρεφονηπιακού σταθμού.

Όπως αναφέρεται και στη σχετική προμελέτη που εκπόνησε η ΜΟΔ Α.Ε., στη Σέριφο δεν λειτουργεί βρεφονηπιακός σταθμός, ενώ η ανάγκη φύλαξης νηπίων και βρεφών γίνεται μεγαλύτερη με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού και την αυξημένη απασχόληση του ντόπιου πληθυσμού με αυτή. Με την υλοποίηση του έργου της ανέγερσης του βρεφονηπιακού σταθμού, βασικό προαπαιτούμενο του οποίου είναι η ορθή και έντεχνη εκπόνηση της μελέτης, ο Δήμος Σερίφου θα είναι σε θέση να παρέχει υπηρεσίες προσχολικής αγωγής και ασφαλής διαμονής σε νήπια και βρέφη και να ικανοποιήσει τη σχετική ανάγκη του πληθυσμού του νησιού. Για τον σκοπό αυτόν, το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών για τους Δήμους «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» με τίτλο έργου «Μελέτες ωρίμανσης έργων του Δήμου Σερίφου».

Σύμφωνα με τα προαναφερόμενα, το προτεινόμενο έργο προνοιακού χαρακτήρα είναι καθοριστικής σημασίας για το Δήμο καθώς θα συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με την κοινωνική και οικονομική ζωή των κατοίκων στο νησί.

Το οικόπεδο, στο οποίο θα ανεγερθεί ο βρεφονηπιακός σταθμός, επιφάνειας 971,37 τ.μ., βρίσκεται στη νότια άκρη της παραλίας του οικισμού Λιβαδίου Σερίφου, στο ύψος του αλιευτικού καταφυγίου και έχει περιέλθει στο Δήμο Σερίφου μέσω δωρεάς. Εντός του οικοπέδου υφίσταται κτίριο ,διώροφο πλακοσκεπές κτίσμα. Ο Δήμος προτίθεται να το κατεδαφίσει ώστε να μείνει ελεύθερος χώρος για την ανέγερση του βρεφονηπιακού σταθμού. Η μελέτη κατεδάφισης και η σχετική άδεια αποτελούν ευθύνη του Δήμου και δέσμευσή του ότι θα πραγματοποιηθούν πριν από την άδεια ανέγερσης του βρεφονηπιακού σταθμού.

Προδιαγραφές και αντικείμενο του έργου

Αντικείμενο της σύμβασης με τον ανάδοχο που θα προκύψει μέσω του διαγωνισμού, είναι η μελέτη ανέγερσης ισόγειου κτιρίου στέγασης βρεφονηπιακού σταθμού επιφάνειας περίπου 300 τ.μ., μετά του περιβάλλοντος χώρου του, κατάλληλα διαμορφωμένου, σύμφωνα με τις σύγχρονες προδιαγραφές και τα πρότυπα για έναν υγιεινό και ασφαλή χώρο φύλαξης και διαμονής προσαρμοσμένο στις ανάγκες των βρεφών και νηπίων.

Προτείνεται δε από την Τεχνική Υπηρεσία της ΜΟΔ Α.Ε. να μελετηθεί ισόγειο κτίριο, ώστε να επιτευχθεί η εύκολη πρόσβαση και η ασφαλής χρήση από νήπια και βρέφη με τους συνοδούς τους.

Δεδομένου, ότι το οικόπεδο είναι επικλινές με κλίση περίπου 34%, η ΜΟΔ τονίζει, πως το κτίριο στο σύνολό του, καθώς και οι χώροι εκτόνωσης αυτού (ημιυπαίθριοι χώροι - αυλές) θα πρέπει να χωροθετηθούν σε μια στάθμη, κατά προτίμηση, και να αποφευχθούν οι έντονες κλίσεις του εδάφους στη διαμόρφωση των προσπελάσεων. Κατά αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλιστεί η ασφαλής κίνηση - παραμονή των παιδιών και η ομαλή λειτουργία του σταθμού.

Η πρόσβαση σε όλους τους χώρους, κλειστούς-ανοιχτούς, θα πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και επιπροσθέτως να μην υπάρχουν ανισοσταθμίες στους χώρους που θα είναι προσπελάσιμοι στα παιδιά.

Η είσοδος στον σταθμό θα πρέπει να είναι προσπελάσιμη από καρότσια, και όπου απαιτείται, θα τοποθετείται ράμπα πρόσβασης με προδιαγραφές ΑΜΕΑ μέγιστης κλίσης 6%.

Ο διαμορφωμένος για παιχνίδι και αυλισμό υπαίθριος χώρος (αυλή), θα πρέπει να διαχωρίζεται σε χώρο για τα μικρά και χώρο για τα μεγάλα παιδιά. Τμήμα του υπαίθριου χώρου θα πρέπει να σκιάζεται τους ζεστούς μήνες, Μπορεί να είναι και ημιυπαίθριο. Ο υπαίθριος ή/και υμιυπαίθριος χώρος θα πρέπει να προστατεύεται από δυνατούς ανέμους ή από τη δημιουργία ρευμάτων αέρα. Επίσης, η αυλή θα διαμορφωθεί με γωνιά παιδικής χαράς με πρόβλεψη για τον κατάλληλο εξοπλισμό και χώρο πρασίνου. Στη διαμόρφωση του υπαίθριου/ ημιυπαίθριου χώρου θα πρέπει να αποφεύγονται τα σκαλιά και να χρησιμοποιούνται κατά το δυνατόν ράμπες.

Οι εσωτερικοί χώροι

Σύμφωνα με το κτηριολογικό πρόγραμμα, θα στεγαστούν δύο τμήματα βρεφών και δύο τμήματα νηπίων. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται ένα τμήμα για βρέφη από 2 μηνών έως 1,5 έτους, ένα τμήμα για βρέφη από 1,5 έως 2,5 ετών, καθώς επίσης ένα τμήμα για νήπια από 2,5 έως 3,5 ετών και ένα τμήμα για νήπια 3,5 ετών έως την εγγραφή τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Στους χώρους που θα διαμορφωθούν στο εσωτερικό του κτηρίου, προβλέπεται χώρος εισόδου – αναμονής, γραφείο διεύθυνσης, γραφείο πολλαπλών χρήσεων, χώροι υγιεινής προσωπικού και κοινού, αλλά και ιδιαίτερος χώρος, 3 τ.μ. για καροτσάκια. Επίσης, αίθουσα ύπνου βρεφών, αίθουσα απασχόλησης βρεφών, χώρος αλλαγών και λουτρού βρεφών, καθώς και χώρος παρασκευής γάλακτος. Όσον αφορά στα νήπια, προβλέπεται αίθουσα ύπνου νηπίων, αίθουσα απασχόλησης νηπίων και τραπεζαρία, χώρος WC/λουτρού.

Στους βοηθητικούς χώρους, περιλαμβάνονται κουζίνα, πλυντήριο, γενική αποθήκη λεβητοστάσιο, κλπ.

Απαιτούμενες μελέτες και χρονοδιάγραμμα

Η μελέτη που πρόκειται να ανατεθεί, θα περιλαμβάνει το σύνολο των απαιτούμενων μελετών ανέγερσης του κτιρίου και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου. Οι βασικές μελέτες (αρχιτεκτονική μελέτη – στατική μελέτη – Η/Μ μελέτη) θα εκπονηθούν σε στάδιο οριστικής μελέτης και μελέτης εφαρμογής. Η μελέτη περιβάλλοντος χώρου , μελέτη ενεργειακής απόδοσης καθώς και η μελέτη ΣΑΥ ΦΑΥ θα εκπονηθούν στην φάση της οριστικής μελέτης των βασικών μελετών προκειμένου να εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια ανέγερσης του κτιρίου.

Αναλυτικότερα, στο 1ο στάδιο μελετών θα εκπονηθούν:

  1. Γεωτεχνική έρευνα – μελέτη θεμελίωσης: ένας (1) μήνας από την υπογραφή της σύμβασης.
  2. Επικαιροποίηση τοπογραφικού διαγράμματος : δύο (2) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
  3. Αρχιτεκτονική μελέτη - Οριστική: τέσσερεις (4) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Θα συμπεριλαμβάνει τη μελέτη παθητικής πυροπροστασίας
  4. Μελέτη περιβάλλοντος χώρου - Οριστική : τέσσερεις (4) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
  5. Στατική μελέτη - Οριστική: τέσσερεις (4) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
  6. Η/Μ μελέτη - Οριστική: τέσσερεις (4) μήνες από την υπογραφή της σύμβασης. Θα συμπεριλαμβάνει τη μελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας.
  7. Μελέτη ενεργειακής απόδοσης (Μ.Ε.Α.): ταυτόχρονα με την υποβολή των μελετών στο στάδιο της οριστικής μελέτης (αρχιτεκτονικής-περιβάλλοντος χώρου – στατικής - Η/Μ), προκειμένου να συνταχθεί ο φάκελος οικοδομικής άδειας.
  8. ΣΑΥ - ΦΑΥ: ταυτόχρονα με την υποβολή των μελετών στο στάδιο της οριστικής μελέτης (αρχιτεκτονικής-περιβάλλοντος χώρου – στατικής - Η/Μ), προκειμένου να συνταχθεί ο φάκελος οικοδομικής άδειας.

Αντιστοίχως, στο δεύτερο στάδιο των μελετών, θα παραδοθούν:

  • Αρχιτεκτονική μελέτη - Μελέτη εφαρμογής: δύο (2) μήνες από την υποβολή της οριστικής μελέτης (αρχιτεκτονικής- περιβάλλοντος χώρου- στατικής-Η/Μ).
  • Στατική μελέτη- Μελέτη εφαρμογής: δύο (2) μήνες από την υποβολή της οριστικής μελέτης (αρχιτεκτονικής- στατικής-Η/Μ).
  • Η/Μ μελέτη - Μελέτη εφαρμογής: δύο (2) μήνες από την υποβολή της οριστικής μελέτης (αρχιτεκτονικής- στατικής-Η/Μ).
  • Τεύχη Δημοπράτησης: ένας (1) μήνας από την έγκριση των μελετών στο στάδιο μελέτης εφαρμογής (αρχιτεκτονικής- στατικής-Η/Μ).

Ο χρόνος εκπόνησης του αμιγώς μελετητικού αντικειμένου (συνολική προθεσμία) της σύμβασης εκτιμάται σε επτά μήνες από την υπογραφή του Συμφωνητικού. Ο συνολικός χρόνος εκπόνησης της μελέτης, συμπεριλαμβανομένων και των χρόνων έγκρισης από την Δ.Υ. της ΜΟΔ ΑΕ, εκτιμάται σε εννέα μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...