31 Μαρ 2022

Αλεξάνδρα Σδούκου – ΥΠΕΝ: Ερχονται προγράμματα «Εξοικονομώ» ειδικά για τα νησιά


Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια ειδικά για τα νησιά, επιτάχυνση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων, «πρασίνισμα» της παραγωγής ενέργειας στα νησιά που θα παραμείνουν μη διασυνδεδεμένα και επέκταση της πρωτοβουλίας «Greco islands» για δράσεις αειφορίας στα νησιά, περιλαμβάνονται στις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν με χρηματοδότηση από το ταμείο απανθρακοποίησης των νησιών.

 Αυτό ανέφερε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας χθες σε εκδήλωση με θέμα «Κόστος Πράσινης Μετάβασης και Απανθρακοποίηση Νήσων» που διοργάνωσαν η Ελληνική Εταιρία Ενεργειακής Οικονομίας (HAEE) και η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ). 

 Το Ταμείο, στο οποίο θα εισρεύσουν πόροι από την δημοπράτηση αδιάθετων δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, εκτιμάται ότι – ανάλογα με την τιμή των δικαιωμάτων – μπορεί να συγκεντρώσει ποσά ύψους 1-2 δισεκ. ευρώ τα οποία με τη μόχλευση συμπληρωματικών πόρων μπορούν να διπλασιαστούν.

 Όπως τόνισε η κα Σδούκου, η εφαρμογή προγραμμάτων αειφορίας στα νησιά μπορεί να λειτουργήσει και ως πόλος προσέλκυσης τουριστών ενώ κάλεσε τις ιδιωτικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης να συμβάλουν στη χρηματοδότηση των επενδύσεων αυτών. 

 Ο Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος του Συμβουλίου Ενέργειας & Φορολογικής Μεταρρύθμισης, της ΕΛΛΕΤ Χάρης Δούκας, υπογράμμισε την ανάγκη να σχεδιαστεί από κοινού με την τοπική αυτοδιοίκηση το ενεργειακό σύστημα των νησιών. «Σε ένα μη διασυνδεδεμένο νησί δεν έχει νόημα η στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα, όταν η ηλεκτρική ενέργεια παράγεται από πετρέλαιο. Το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι, πόσες ανανεώσιμες πηγές θα εγκατασταθούν στα νησιά και με ποια αντισταθμιστικά», πρόσθεσε. Αναφέρθηκε επίσης αναφέρθηκε στο πρώτο ελληνικό εν λειτουργία έργο παραγωγής και αυτοδιαχείρισης ενέργειας από ΑΠΕ στο νησί της Τήλου, τονίζοντας ότι ως χώρα, τόσο σε επιστημονικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο διαθέτουμε και πρωτοπορούμε σε τεχνολογικές λύσεις. 

 Στην ίδια εκδήλωση ο Κώστας Ανδριοσόπουλος, Καθηγητής στο Audencia Business School υπογράμμισε ότι πριν την ενεργειακή κρίση το κόστος της μεγαβατώρας στα νησιά (το οποίο επιμερίζεται σε όλους τους καταναλωτές μέσω των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) έφθανε ήδη και στα 400 – 500 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι επιτακτική ανάγκη και θα έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο να μειωθεί το κόστος με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών. 

Πηγή : Ημερησία

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...