28 Μαρ 2022

Σέριφος ...Καλημέρα με άμπωτη


Ένα σπάνιο φυσικό φαινόμενο φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στΙς Κυκλάδες , καθώς έχει παρατηρηθεί ότι σε πολλές περιοχές η θάλασσα έχει “τραβηχτεί” προς τα μέσα, υποχωρώντας αρκετά μέτρα.Πρωτόγνωρες εικόνες «συνοδεύουν» το φαινόμενο της αμπώτης που έχει γίνει αισθητό και στην Σέριφο , όπου η θάλασσα υποχώρησε αρκετά μέτρα. 

Στο παραλιακό μέτωπο του λιμανιού της Σερίφου , η στάθμη έχει κατέβει σημαντικά όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες που κατέγραψε ο φακός H θάλασσα έχει τραβηχτεί προς το εσωτερικό για αρκετά μέτρα. 

 Το φαινόμενο πάντως φαίνεται πως αποδίδεται στη μετακίνηση θαλασσίων μαζών λόγω της έλξης των πλανητών και της θέσης του ήλιου. 



 Η άμπωτη, το αντίθετο της πλημμυρίδας, χαρακτηρίζεται από την κάθοδο των νερών της θάλασσας. Άμπωτη και πλημμυρίδα μαζί αποτελούν το φαινόμενο της παλίρροιας. Παλίρροια, στη κοινή ναυτική γλώσσα ονομάζεται το φυσικό φαινόμενο της περιοδικής ανόδου και καθόδου της στάθμης του νερού μίας μεγάλης λίμνης και κυρίως των θαλασσών.



 Η αλλαγή στην εικόνα της θάλασσας και της ακτής κατά την άμπωτη και την παλίρροια είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εντυπωσιακή. 


Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...