Η δικαίωση του Δήμου Κέας ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για το ζήτημα των πολυσύχναστων παραλιών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ
Δήμαρχος Κέας, κ. Ειρήνη Βελισσαροπούλου, έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, μιλώντας για τη δικαίωση του Δήμου ενώπιον του ΣτΕ στο θέμα των πολυσύχναστων παραλιών.
Έχοντας πολλές φορές κατά το τελευταίο διάστημα εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά της απέναντι στο νέο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον χαρακτηρισμό των πολυσύχναστων παραλιών αλλά και το συνεπακόλουθο ζήτημα της ναυαγοσωστικής κάλυψης, η διοίκηση της ΚΕΔΕ, έπειτα από τη δικαίωση του Δήμου Κέας από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), διαθέτει πλέον ένα ισχυρό «χαρτί» προκειμένου, αφενός να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες του ελλιπούς θεσμικού πλαισίου και αφετέρου να πιέσει την πολιτεία για εξορθολογισμό του.
«Ήμασταν σε ομηρία»
Ο λόγος δόθηκε στη Δήμαρχο Κέας, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με την ίδια να δίνει ένα ιστορικό σχετικά με την υπόθεση.
Σύμφωνα με την κ. Βελισσαροπούλου, «στις 30 Οκτωβρίου 2020 η τριμελής, τότε, επιτροπή είχε αποφασίσει ότι έχουμε έξι πολυσύχναστες παραλίες στο νησί. Εμείς έξι πολυσύχναστες παραλίες δεν έχουμε, απλώς κάποια Σαββατοκύριακα του Ιουλίου και 15 μέρες του Αυγούστου έχουμε περισσότερο κόσμο απ’ όσο έχουμε τον υπόλοιπο καιρό».
Υπενθύμισε δε, πως «στις επιτροπές τότε, είχε αλλάξει η σύνθεση. Αντί να έχουμε έναν εκπρόσωπο από τη Λιμενική Αρχή, έναν εκπρόσωπο του Α’ βαθμού αυτοδιοίκησης και έναν εκπρόσωπο του Β’ βαθμού, είχε γίνει αλλαγή και στη θέση του εκπροσώπου του Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, είχαμε έναν εκπρόσωπο από το Κέντρο Υγείας».
Όπως ανέφερε η Δήμαρχος Κέας, «μετά την απόφαση της τριμελούς για έξι πολυσύχναστες παραλίες, εμείς προσφύγαμε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στηρίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι αβάσιμη, καθώς δεν υπάρχουν τα νόμιμα στοιχεία τα οποία θα έπρεπε να συνοδεύουν την απόφαση. Το πρωτοδικείο δεν αποφάσισε, παρέπεμψε το θέμα στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Πήγαμε στο ΣτΕ, εκδικάστηκε η υπόθεση δικαιώνοντάς μας. Συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται: Δεν προκύπτει ότι πριν από τη σύνταξη του προσβαλλόμενου πρακτικού της Επιτροπής, είχε διενεργηθεί αυτοψία στις εν λόγω παραλίες. Λαμβανομένου υπόψιν και του χρόνου συγκρότησης της Επιτροπής, για την πρώτη εφαρμογή των διατάξεων του σχετικού Π.Δ. και διαμορφούσης της κρίσης, η Επιτροπή ανήχθη σε πρόσφορα στοιχεία, όπως δεδομένα σχετικά με τη μέση ημερήσια προσέλευση λουόμενων κατά τα τελευταία έτη και σχετικά με τα ατυχήματα που είχαν καταγραφεί σε παραλίες.
Το σκεπτικό, τελειώνει, λέγοντας, ότι: Συνεπώς, η προσβαλλόμενη πράξη δεν παρίσταται νομίμως αιτιολογημένη, δεδομένου ότι δεν προκύπτουν τα κριτήρια και τα στοιχεία, κατ’ εκτίμηση των οποίων η Επιτροπή προέβη στον χαρακτηρισμό των επίμαχων παραλιών ως πολυσύχναστων.
Για το λόγο αυτό, βασίμως προβαλλόμενο, η υπό κρίση αίτηση πρέπει να γίνει δεκτή και να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση, ενώ παρέλκει ως αλυσιτελής η εξέταση των λοιπών λόγων ακυρώσεως».
Επιπλέον, το ΣτΕ επέβαλε στο Δημόσιο την κάλυψη της δικαστικής δαπάνης του Δήμου Κέας για την υπόθεση.
Σχολιάζοντας, η κ. Βελισσαροπούλου τόνισε, ότι «είναι μία απόφαση, η οποία πραγματικά μας δικαιώνει, ότι η τότε απόφαση της Επιτροπής ήταν άδικη και αβάσιμη. Όπως είπα νωρίτερα, είναι άλλο να έχουμε λίγο κόσμο παραπάνω τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, και άλλο να θεωρήσουμε αυτές τις παραλίες πολυσύχναστες».
Όπως υπογράμμισε η ίδια, «ήταν πολύ δύσκολο για εμάς και μάλιστα χάσαμε τις Γαλάζιες Σημαίες εκείνη τη χρονιά, με κίνδυνο να τις χάσουμε και για την επόμενη, εφόσον η απόφαση του ΣτΕ βγήκε πολύ πρόσφατα. Επιβλήθηκε στο Δήμο ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό, ώστε να μπορέσουμε να αποκτήσουμε τον απαραίτητο εξοπλισμό και τους ναυαγοσώστες που προβλέπονται για πολυσύχναστες παραλίες. Κάναμε προσπάθειες να βρούμε ναυαγοσώστες, ωστόσο όπως και πολλοί άλλοι Δήμοι, δεν το καταφέραμε.
Εν ολίγοις, ήμασταν σε ομηρία την προηγούμενη χρονιά».
Κλείνοντας, η Δήμαρχος Κέας τόνισε, ότι «με αυτή την απόφαση του ΣτΕ, η οποία μας δικαιώνει, εύχομαι να βοηθήσουμε και άλλους Δήμους που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση. Η απόφαση βρίσκεται στην ΚΕΔΕ και όποιος επιθυμεί μπορεί να τη χρησιμοποιήσει».
«Ισχυρό χαρτί στα χέρια των Δημάρχων»
Κατόπιν της τοποθέτησης της Δημάρχου Κέας, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, υπογράμμισε, πως «για άλλη μία φορά αποδεικνύεται, ότι τελικά ενώ από την αρχή ειδοποιήσαμε ότι το νομοσχέδιο δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση και ενώ προσπαθήσαμε να καταθέσουμε βελτιώσεις τις οποίες δεν δέχτηκαν, ερχόμαστε εκ των υστέρων να δικαιωθούμε», ευχόμενος «να εισακουστούμε φέτος και να τελειώσουμε εδώ, ώστε να μην ξεκινήσει ένας νέος κύκλος προσφυγών για το αυτονόητο».
Αντιστοίχως, ο Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, κ. Ι. Καραγιάννης, ενημέρωσε πως η απόφαση αυτή, συνοδευόμενη από σημείωμα με τις νομικές παραμέτρους της, θα αποσταλεί στα μέλη του Δ.Σ., καθώς και σε όλους τους Δήμους οι οποίοι έχουν στην ευθύνη τους παραλίες.
«Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση η οποία δημιουργεί νομολογικά δεδομένα και βάζει μία από προϋποθέσεις για την αιτιολόγηση του χαρακτηρισμού μίας παραλίας ως πολυσύχναστης», ενώ υπογράμμισε, ότι αποτελεί ένα «πολύ ισχυρό χαρτί στα χέρια των Δημάρχων», με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ να συμπληρώνει, πως η απόφαση θα χρησιμοποιηθεί και ως μέσο πίεσης και προς την πολιτεία για την αλλαγή του πλαισίου.
«Καμία μάχη δεν είναι χαμένη»
Κλείνοντας τη συζήτηση, τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Μυκόνου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος διαβεβαίωσε, ότι «ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και όλη η Διοίκηση της Ένωσης ασχολούμαστε στενά με όλα τα θέματα των παραλιών και παρακολουθούμε όλες τις «κακοτοπιές» και τα λάθη, καθώς όντως είμαστε «ξένοι» στις παραλίες μας – και σας το λέω και ως Δήμαρχος Μυκόνου, οι παραλίες κοστίζουν κάτι παραπάνω.
Εμείς καλούμαστε να πληρώνουμε την αποκομιδή των απορριμμάτων, τη ναυαγοσωστική κάλυψη και χίλια δυο άλλα έξοδα, αλλά τα έσοδα τα μοιραζόμαστε».
Ο Δήμαρχος Μυκόνου κατέληξε, πως «ως δικηγόρος και ως Δήμαρχος, να συγχαρώ την αγαπητή γειτόνισσα συνάδελφο για αυτή τη σημαντική επιτυχία που κατάφερε, η οποία είναι παρακαταθήκη για το μέλλον της αυτοδιοίκησης στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτό δείχνει σε όλους μας, ότι καμία μάχη δεν είναι χαμένη, ακόμη και ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».
Πηγή : https://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου