Mε φόντο την κρίσιμη ψηφοφορία για την μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ) του Σεπτεμβρίου, ο συνασπισμός του Ocean 2012 και το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ"...
...ως συντονιστής φορέας για την Ελλάδα και την Κύπρο, ετοιμάζονται για την τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας.
Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, βρέθηκε στις αρχές Μαρτίου ξανά στις Βρυξέλλες με σκοπό να συμμετέχει σε ομάδα εργασίας και συναντήσεις οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από καταιγισμό ιδεών μεταξύ των συντονιστών – φορέων του Δικτύου Ocean 2012.
Η συνάντηση περιελάμβανε αντιπροσώπους από τις χώρες: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ην.Βασίλειο, Ιρλανδία, Σουηδία, Ολλανδία, Πολωνία και Γερμανία. Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη βελγική πρωτεύουσα, στελέχη του Αρχιπελάγους συναντήθηκαν με τους ιθύνοντες ευρωβουλευτές και μετέφεραν την αναγκαιότητα και τη σημασία που ενέχει η μεταρρύθμιση της ΚαλΠ, η οποία θα επιτρέψει στα αλιεύματα να επανέλθουν σε υγιή πληθυσμιακά επίπεδα.
Πολλά αλιεύματα έχουν υποστεί κακή διαχείριση και βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης. Οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ολοένα και λιγότερων ψαριών και οι μη-βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές, θα είναι τραγικές. Όσο τα αποθέματα ψαριών μειώνονται, τόσο μειώνονται και οι θέσεις εργασίας στη θάλασσα.
Υπάρχει όμως τρόπος για βιώσιμη αλιεία.
Αν οι πληθυσμοί ψαριών είναι υγιείς, τα μεγέθη των αλιευμάτων θα αυξηθούν, ενώ το ποσοστό ενέργειας που απαιτείται για να αλιευθούν, θα μειωθεί. Το New Economics Foundation εκτιμά ότι αν ανακάμψουν οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί ψαριών μόνο κατά 30%, τότε αυτό θα σημάνει 3.530.000 επιπλέον τόνους στις εκφορτώσεις. Αν διαχειριστούμε την αλιεία σωστά και επιτρέψουμε στους πληθυσμούς τους να επανέλθουν και να αλιευτούν σύμφωνα με τους ρυθμούς αναπαραγωγής τους, τότε η αλιεία μπορεί να γίνει βιώσιμη και να συνεχιστεί για τις επόμενες γενιές. Αν δεν πράξουμε απολύτως τίποτα και συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε τους αλιευτικούς πόρους με μη-βιώσιμο τρόπο, τα ψάρια θα εξαφανιστούν όπως επίσης και η εμπορευματοποίηση της αλιείας. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμα και στη δική μας γενιά.
KYKLADES NEWS
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου