22 Ιουλ 2012

Ριζικές ανατροπές στην Ευρωζώνη


Του Νικου Χρυσολωρα

 Αιφνιδιαστικές εξελίξεις καταγράφονται στους κόλπους του ΔΝΤ, ενός κρίσιμου παράγοντα στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Την Παρασκευή διέρρευσε επιστολή παραίτησης ενός εκ των επίλεκτων οικονομολόγων του, του Πίτερ Ντόιλ, στην οποία δήλωνε ότι «ντρέπεται» για τα 20 χρόνια που εργάστηκε σε αυτό. Εξηγώντας τους λόγους της παραίτησής του επέρριπτε στο ταμείο την κατηγορία ότι δεν προειδοποίησε εγκαίρως για τις επερχόμενες παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις και δεν επέμεινε αρκετά, με αποτέλεσμα πολλοί να υποφέρουν, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

 Επικρίνει, άλλωστε, για έλλειψη νομιμότητας τη διαδικασία επιλογής του εκάστοτε επικεφαλής του ταμείου και χαρακτηρίζει «μολυσμένο» ακόμα και τον διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ. Στο μεταξύ κοινή είναι η αίσθηση ότι το οικονομικό και πολιτικό μέλλον της Ελλάδας δεν εξαρτάται μόνο από την επιτυχία ή όχι του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και από τις γενικότερες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπως επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία Ελληνες αξιωματούχοι των Βρυξελλών, από τον δημόσιο διάλογο της χώρας μας απουσιάζει παντελώς η πανευρωπαϊκή διάσταση.

 Τα αλλεπάλληλα βήματα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της ενοποίησης που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, καθώς και εκείνα που έχουν δρομολογηθεί για το άμεσο μέλλον, μας οδηγούν σε ριζική αναδόμηση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος δεκαετίας και θα απαιτήσει αλλαγή των συνθηκών. Ηδη όμως, το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το Πακέτο για την Οικονομική Διακυβέρνηση, η τραπεζική ενοποίηση, καθώς και το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο συναποτελούν αποφάσεις που αγγίζουν τον στενό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας.

 Πολύ σύντομα, ενδέχεται η Κομισιόν να έχει την εξουσία να «επιστρέφει ως απαράδεκτους», στα κράτη-μέλη, τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς. Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι μολονότι η Ισπανία δεν βρίσκεται επισήμως σε δημοσιονομικό Μνημόνιο, η απόφαση που ελήφθη από το Eurogroup της Παρασκευής αναφέρει ρητά ότι οι επιδόσεις της χώρας στη μείωση του ελλείμματος θα «αξιολογούνται παράλληλα με την πρόοδο στην αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού τομέα».

 Εντός του έτους, αναμένεται να οριστικοποιηθεί και ο «οδικός χάρτης» που επιμελείται ο Χέρμαν βαν Ρομπέι, σε συνεργασία με τους κ. Ντράγκι, Γιουνκέρ και Μπαρόζο, για την εμβάθυνση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της Ευρωζώνης. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στις προγραμματισμένες Συνόδους Κορυφής του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου, αλλά και σε τρίτη έκτακτη σύνοδο, που σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αναμένεται να συγκληθεί φέτος.

Ακόμη και αν στο μεταξύ απαιτηθεί παρέμβαση της ΕΚΤ για την εκτόνωση των πιέσεων στις αγορές ομολόγων, όπως ζητούν επιμόνως οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ή αποφασιστεί η μεσοπρόθεσμη κοινοτικοποίηση μέρους των εθνικών χρεών, γεγονός παραμένει ότι βασικός πυλώνας της πορείας που χαράσσεται θα είναι η σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...