22 Ιουλ 2012

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»,

 Ψηφιακή αναπαράσταση του μηχανισμού

Η διεθνής συμπαραγωγή της ΕΡΤ «Ο ΠΡΩΤΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ», θα προβάλλεται στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών «Το ναυάγιο των Αντικυθήρων, το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός» Το ντοκιμαντέρ του Mike Beckham, μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ με το ARTE, την NHK, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και με τη χορηγία του ΟΠΑΠ, Πρόκειται για μια ιστορική και επιστημονική έρευνα, που περιγράφει την κατασκευή του πρώτου υπολογιστή πριν από 2.000 χρόνια από τους αρχαίους Έλληνες.

 Με φόντο το σκηνικό της κλασικής Ελλάδος, η ταινία αφηγείται το πώς οι αρχαίοι είχαν τη γνώση και τη δημιουργικότητα για να κατασκευάσουν μια τέτοια μηχανή. Παρουσιάζει τον ιδιοφυή εφευρέτη που κρύβεται πίσω από αυτό, ενώ παράλληλα περιγράφει τη λειτουργία αυτού του υπολογιστή. Εστιάζοντας στο έργο ενός άλλου επιστήμονα, η ταινία ακολουθεί μια διεθνή ερευνητική ομάδα, που τελικά κατάφερε να συνθέσει το «παζλ» του Μηχανισμού των Αντικυθήρων. 

Η περιοδική έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, χορηγός επικοινωνίας της οποίας είναι η ΕΡΤ, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό, το σύνολο σχεδόν των αρχαιοτήτων από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, την Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (Ε.Μ.Α.Ε.Τ.). Τον γενικό συντονισμό έχει ο Διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου δρ Νικόλαος Καλτσάς 
www.tovima.g

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...