18 Ιουλ 2012

ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ



Άσπρος Πύργος

 Ο σημαντικότερος αρχαιολογικός χώρος είναι η σημερινή πρωτεύουσα του νησιού, η Χώρα, που αποτελούσε ίσως και τη θέση της αρχαίας πόλης Σερίφου, με επίνειο το Λιβάδι. Ο οικισμός έχει οχυρωματική μορφή με αμυντικό χαρακτήρα, όπως φαίνεται από τα σωζόμενα τμήματα του μεσαιωνικού ενετικού Κάστρου, στο οποίο είναι εντοιχισμένο αρχαίο οικοδομικό υλικό.



Αρχαίος επισκέψιμος οικισμός εντοπίστηκε επίσης στη θέση Μεγάλο Χωριό (ίσως εδώ να τοποθετείται η αρχαία πόλη), κοντά στον οποίο βρίσκεται ο ελληνιστικός, κυκλικός πύργος με το όνομα Ασπρόπυργος. Ακολουθώντας το δρόμο από τον Κουταλά για Χώρα, λίγο μετά τη διασταύρωση για Μεγάλο Λιβάδι, θα δείτε δεξιά σας τον Άσπρο Πύργο. Εκεί φτάνετε ακολουθώντας ένα μικρό μονοπάτι για 5 λεπτά. Το εκκλησάκι δίπλα στον Άσπρο Πύργο είναι αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο.




Στην κορυφή του ακρωτηρίου Κύκλωπας βρίσκεται ακόμη ένας κυκλικός πύργος, ο Ψαρόπυργος, που επόπτευε την εύρυθμη λειτουργία των μεταλλείων, αλλά και το λιμάνι του Μεγάλου Λιβαδιού. Στη νότια ακτή, στο λόφο του όρμου Κουταλάς, εντοπίστηκαν οχύρωση στη θέση Κάστρο της Γριάς και σπήλαιο με σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο του παρεκκλησίου της Αγ. Ειρήνης Κουταλά σώζονται λείψανα παλαιοχριστιανικής βασιλικής. Όλες αυτές οι θέσεις είναι επισκέψιμες από το κύριο οδικό ασφαλτοστρωμένο δίκτυο του νησιού, εκτός από τα υψώματα των πύργων, όπου φθάνει κανείς μέσω βατών χωματόδρομων.

 https://www.google.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...