23 Ιουλ 2012

Κομισιόν: «Πριν τον Σεπτέμβριο, δεν έχει χρήματα»



γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑΣ

Ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν αρνήθηκε τη Δευτέρα να σχολιάσει το δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ είναι απρόθυμο να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, ερωτώμενος, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή των δεσμεύσεων εκ μέρους της χώρας μας και απέκλεισε την εκταμίευση χρημάτων από τον μηχανισμό στήριξης πριν τον Σεπτέμβριο. 

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ερωτηθείς για το δημοσίευμα του Spiegel σχετικά με την απροθυμία του ΔΝΤ να συμμετάσχει σε παράταση του Προγράμματος Χρηματοδότησης της Ελλάδας, αρνήθηκε να διαψεύσει ή να σχολιάσει το σχετικό ρεπορτάζ και δήλωσε: «Η Τρόικα επισκέπτεται την Αθήνα αυτήν την εβδομάδα. Η απόφαση για περαιτέρω εκταμίευση δόσεων θα ληφθεί μόνο μετά από θετική αξιολόγηση της Τρόικας. 

Στο Πρόγραμμα διαπιστώνονται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις λόγω των διπλών εκλογών. Το ξέρουν οι ελληνικές αρχές και γνωρίζουν ότι είναι επείγον να επαναφέρουν το Πρόγραμμα εντός τροχιάς. Με δεδομένη την αποφασιστικότητα τους να το κάνουν είμαστε αισιόδοξοι ότι η επόμενη δόση θα εγκριθεί. Είναι όμως απίθανο αυτό να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο». Σε ερώτηση για τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν στις 20 Αυγούστου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής απάντησε ότι «οι βραχυπρόθρεσμες ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας είναι αντικείμενο συζήτησης με τις ελληνικές αρχές.

 Σας παραπέμπω στη δήλωση του κ. Γιουνκέρ μετά το Eurogroup της 9ης Ιουλίου. Θα βρεθεί μία λύση». Τέλος απέφυγε τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποχωρήσει από το Ελληνικό Πρόγραμμα: «Δεν σχολιάζουμε υποθετικά σενάρια, όπως το τι θα γίνει αν σταματήσει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Επισήμως, η θέση του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν έχει αλλάξει.

 Προς το παρόν, να αφήσουμε την Τρόικα να κάνει τη δουλειά της», υπογράμμισε. Σε τοποθέτησή του σχετικά με το δημοσίευμα του «Der Spiegel» τόνισε ότι «το ΔΝΤ στηρίζει την Ελλάδα να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες της. Μία απόστολή του ΔΝΤ θα ξεκινήσει συζητήσεις με τις αρχές της χώρας στις 24 Ιουλίου σχετικά με το πώς να επαναφέρουμε στη σωστή τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας».

 Στο μεταξύ, το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλείται τον εκπρόσωπο τύπου της Γερμανικής κυβέρνησης ο οποίος λέει ότι δεν ξέρει τίποτα για πρόθεση του ΔΝΤ να διακόψει τις δόσεις στην Ελλάδα. 
 http://www.kathimerini.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...