Στις επιδράσεις των κλιματικών αλλαγών και συγκεκριμένα στην αύξηση της θερμοκρασίας των νερών της Μεσογείου αποδίδουν επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τη μεγάλη και διαρκώς επιταχυνόμενη τα τελευταία χρόνια εισβολή των «λεσεψιανών μεταναστών», δηλαδή ψάρια, μαλάκια, γαρίδες, καβούρια, από την Ερυθρά Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ.
Η ερευνητική ομάδα του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, υπό τον καθηγητή κ. Αθ. Κούκουρα, έχει διαπιστώσει ότι από το 1869, χρονιά λειτουργίας της διώρυγας του Σουέζ, μέχρι σήμερα έχουν εισβάλλει από την Ερυθρά Θάλασσα στην ΝΑ Μεσόγειο και στο Αιγαίο 64 είδη ψαριών, 115 είδη μαλάκιων και 44 είδη καβουριών και γαρίδων.
Τα είδη αυτά χρωστούν τον χαρακτηρισμό «λεσεψιανοί μετανάστες» στον Γάλλο μηχανικό Φ. Λεσέψ που πρωτοστάτησε στην κατασκευή της διώρυγας, αλλά σύμφωνα με τον καθηγητή Βιολογίας κ. Κούκουρα, «η επέκτασή τους στα παράλια της Μεσογείου οφείλεται στην αύξηση της θερμοκρασίας που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες σ’ όλο τον πλανήτη και κατά συνέπεια και στα νερά των θαλασσών».
Η έρευνα που ξεκίνησε από το 2003 στο πλαίσιο μεταπτυχιακών εργασιών σε Κύπρο, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Λέσβο, ακτές Τουρκίας κι αλλού (χωρίς μάλιστα χρηματοδότηση από κάποιο φορέα) κατέληξε σε δύο βασικά συμπεράσματα, σύμφωνα με τον κ. Κούκουρα:
Πρώτον, ότι ο ρυθμός εισόδου των «λεσεψιανών μεταναστών» είναι επιταχυνόμενος, αλλά και παράλληλος με την προοδευτική αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της Μεσογείου. Δηλαδή, κάθε χρονιά εισβάλλει στη Μεσόγειο μεγαλύτερος αριθμός ειδών απ’ ότι το προηγούμενο έτος.
Δεύτερον, τα είδη που έχουν εισβάλλει στη Μεσόγειο εξαιτίας της προοδευτικής αύξησης της θερμοκρασίας της, επεκτείνονται όλο και βορειότερα, με αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό του Αιγαίου με συνεχώς περισσότερους «λεσεψιανούς μετανάστες».
Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει ένα είδος ψαριού από την Ερυθρά Θάλασσα στις ακτές της Χαλκιδικής και ένα είδος καβουριού στις ακτές των Δαρδανελίων.
Μιλώντας ο καθηγητής επισήμανε ότι είναι λίγα τα είδη των «λεσεψιανών μεταναστών» που είναι επικίνδυνα (όπως ο λαγοκέφαλος), αλιεύονται σπάνια και όταν οι ψαράδες δεν τα αναγνωρίζουν, δεν τα δίνουν στην κατανάλωση. Υπάρχουν, όμως, αρκετά είδη «λεσεψιανών μεταναστών» που απέκτησαν εμπορική αξία.
Οι συνέπειες, πάντως, της επέλασης των «λεσεψιανών μεταναστών» στους ντόπιους θαλάσσιους οργανισμούς είναι σήμερα άγνωστες και απαιτούν ευρύτερη επιστημονική μελέτη. Ωστόσο, ο κ. Κούκουρας επισημαίνει ότι πρόκειται για είδη, τα οποία, λόγω θερμοκρασίας, προτιμούν να βρίσκονται κοντά στις ακτές και δεν φαίνεται ότι μπορούν να επεκταθούν σε ψυχρότερα νερά.
http://www.kykladesnews.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου