Oι 89 prior actions ήταν μόνο η αρχή. 150 νέες "μεταρρυθμίσεις" θα ζητήσουν από την Ελλάδα οι διεθνείς πιστωτές σε αντάλλαγμα της διετούς επιμήκυνσης, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Στο δημοσίευμά του το Spiegel, όπου επικαλείται μια ενδιάμεση έκθεση των πορισμάτων της τρόικας, αναφέρει ότι η Αθήνα θα λάβει τελικά τη διετή επιμήκυνση για την εφαρμογή του προγράμματος, αλλά αυτή η καθυστέρηση θα κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το περιοδικό, στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει ήδη το 60% των μεταρρυθμίσεων που της έχουν ζητηθεί, ένα άλλο 20% βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ το εναπομείναν 20% εκκρεμεί.
Μεταξύ των επιπρόσθετων μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να ζητηθούν από την Ελλάδα είναι, σύμφωνα με την ίδια έκθεση, η χαλάρωση των όρων απόλυσης, αλλαγές στον κατώτατο μισθό και κατάργηση συγκεκριμένων επαγγελματικών προνομίων.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το Spiegel, στην ίδια έκθεση αναφέρεται πως οι πιστωτές, περιλαμβανομένων και των κρατών της ευρωζώνης, θα υποστούν νέο κούρεμα ή διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους που έχουν στην κατοχή τους, γεγονός που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι θα χρηματοδοτήσουν τη νέα ελληνική διάσωση.
Τα ελληνικά ομόλογα που έχει στην ιδιοκτησία της η ΕΚΤ δεν θα υποστούν κούρεμα, διότι κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με χρηματοδότηση της Ελλάδας από την Τράπεζα, η οποία και απαγορεύεται ρητά.
Όπως υπογραμμίζει το περιοδικό, η Ελλάδα θα κληθεί να πείσει την τρόικα πως έχει σημειώσει επαρκή πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το μνημόνιο προκειμένου να λάβει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. Η εκταμίευση δε της δόσης κρίνεται επιτακτική δεδομένου του ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας φτάνουν έως τα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Η έκθεση της τρόικας αναμένεται, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, να δει το φως της δημοσιότητας έως τις 12 Νοεμβρίου το αργότερο.
Οι απόψεις μεταξύ των διαφόρων μερών των πιστωτών της Ελλάδας σχετικά με το πόσο θα κοστίσει η διετής παράταση διαφέρουν, με την ΕΕ και την ΕΚΤ να τοποθετούν το κόστος της επιμήκυνσης κοντά στα 30 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ εκτιμά ότι το κόστος θα ανέλθει στα 38 δισ. ευρώ.
Προκειμένου να διασφαλιστεί η διεξαγωγή των μεταρρυθμίσεων, οι επιπλέον δόσεις θα κατατίθενται σε έναν δεσμευμένο λογαριασμό και θα απελευθερώνονται μόλις οι απαιτούμενες αλλαγές λάβουν σάρκα και οστά, σημειώνει το Spiegel.
Στην ενδιάμεση έκθεση της τρόικας αναφέρεται επίσης πως θα πρέπει να γίνουν αλλαγές και στους νόμους του προϋπολογισμού της Ελλάδας, που σημαίνει πως για παράδειγμα, οι φόροι θα αυξάνονται αυτόματα αν οι απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται.
Η ενδιάμεση έκθεση παρουσιάστηκε στους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη για την προετοιμασία της επόμενης συνάντηση των υπουργών της ευρωζώνης, που αναμένεται να λάβει χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη
Πηγή: Παρέμβαση
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου