19 Οκτ 2012

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΙς ΕΦΟΡΙΕς ΚΑΙ ΣΤΙς ΚΥΚΛΑΔΕς



Έντονο προβληματισμό έxει προκαλέσει στη νησιωτική Ελλάδα η δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ειδικής Επιτροπής για το σχέδιο καταργήσεων-συγχωνεύσεων ΔΟΥ, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας 127 εφοριών πανελλαδικά...


Το σχέδιο των ενοποιήσεων έχει προκαλέσει φόβους πως, εάν δεν υλοποιηθεί με μεγάλη προσοχή, θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και κυρίως στην εξυπηρέτηση των φορολογουμένων που κατοικούν στα νησιά.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται το παράδειγμα του νομού Κυκλάδων, όπου από τις εννέα εν λειτουργία ΔΟΥ (Άνδρου, Θήρας, Κέας, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Μυκόνου και Τήνου) θα παραμείνουν μόλις δύο, στο νησί της Σύρου και στο νησί της Νάξου, η οποία αποτελεί το βασικό ακτοπλοϊκό κόμβο διασύνδεσης των υπολοίπων νησιών του Νομού.

Σύμφωνα με το πόρισμα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών, όπου καταργούνται οι ΔΟΥ προτείνεται να λειτουργήσουν σε κτήρια του υπουργείου Εσωτερικών, βασικά στους δήμους, Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (σε Πάρο, Θήρα, Μύκονο, Τήνο, Άνδρο, Κέα και Μήλο), στα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εργάζονται ένας ή δύο εφοριακοί υπάλληλοι.

Είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξει πολύ μεγάλη προσοχή στις αρμοδιότητες που θα δοθούν στα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, για να αποφευχθούν τραγελαφικά φαινόμενα και βέβαια η άσκοπη ταλαιπωρία των πολιτών.

Για παράδειγμα, δεν θα είναι καθόλου λογικό να απαιτείται να πάρει ένας ελεύθερος επαγγελματίας πλοίο για να θεωρήσει ένα απλό μπλοκ με αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες, μάλιστα, η Επιτροπή προτείνει την ενοποίηση των ΔΟΥ Κέας και Άνδρου με την ενοποιημένη ΔΟΥ Παλλήνης, εξαιτίας καλύτερης ακτοπλοϊκής σύνδεσης με το λιμάνι του Λαυρίου και της Ραφήνας, καθώς και την ενοποίηση της ΔΟΥ Μήλου με τη Γ' ΔΟΥ Πειραιά, λόγω καλύτερης σύνδεσης με το λιμάνι του Πειραιά αναφέρει το forologikanea.gr

www.plektani.g

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...