30 Οκτ 2012

Χάος στην Νέα Υόρκη - 35 νεκροί στις ΗΠΑ από τον τυφώνα



Φονικό ήταν το πέρασμα του κυκλώνα Σάντι από την ανατολική ακτή των ΗΠΑ, όπου τουλάχιστον 35 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τους σφοδρούς ανέμους και τις πλημμύρες. Με το φως του ήλιου οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών. 


Τα νερά έχουν αρχίσει να υποχωρούν, αλλά θα χρειαστεί μέρες για να επιστρέψει η μεγαλόπολη στους κανονικούς της ρυθμούς. Η Σάντι θα συνεχίσει ως τροπική καταιγίδα να κινείται αρχικά δυτικά και έπειτα βόρεια.
Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν στη ζωή τους στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο κυβερνήτης της Άντριου Κουόμο. Οι δέκα βρήκαν τον θάνατο στην πόλη της Νέας Υόρκης, που επλήγη ιδιαίτερα από τον κυκλώνα, δήλωσε ο δήμαρχός της Μάικλ Μπλούμπεργκ.


Ανάμεσα στους νεκρούς, δύο παιδιά, 11 και 13 ετών αντίστοιχα. Οι περισσότεροι θάνατοι προκλήθηκαν από πτώσεις δέντρων σε σπίτια και αυτοκίνητα.
Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε η Νέα Υόρκη, όπου δρόμοι και σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα κύματα της θάλασσας.


Οι τοπικές αρχές της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσι, της Πενσιλβάνια, της Δυτικής Βιρτζίνια και της Βόρειας Καρολίνας έχουν αναφέρει μέχρι στιγμής δώδεκα νεκρούς, ενώ η αστυνομία του Τορόντο ανακοίνωσε ότι μία Καναδή σκοτώθηκε από τα συντρίμμια που εκτοξεύθηκαν από τις ριπές του ανέμου.

Χάος στην Νέα Υόρκη - 13 νεκροί στις ΗΠΑ από τον τυφώνα

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον κυκλώνα στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, ανάμεσά τους ένας άνδρας 30 ετών από πτώση δένδρου στο Κουίνς, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο.


Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Νιού Τζέρσι εξαιτίας της πτώσης δένδρου σε αυτοκίνητο, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αρωγής.
Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Πενσιλβάνια, ο ένας εξαιτίας πτώσης δένδρου και ο δεύτερος λόγω κατάρρεσυης σπιτιού.

Χάος στην Νέα Υόρκη - 13 νεκροί στις ΗΠΑ από τον τυφώνα

Ο κυκλώνας Σάντι προκάλεσε επίσης το ναυάγιο του αντιγράφου του ιστορικού ιστιοφόρου Bounty ανοικτά της Βόρειας Καρολίνας. Ενας μέλος του πληρώματος πέθανε στο νοσοκομείο, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται ο καπετάνιος του πλοίου.
Στη Δυτική Βιρτζίνια μία γυναίκα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα σε μία περιοχή όπου η καταιγίδα έχει προκαλέσει σφοδρές χιονοπτώσεις, ενώ μία γυναίκα σκοτώθηκε πέφτοντας με το αυτοκίνητό της σε δένδρο στο Μέριλαντ.
Το ύψος του νερού άρχισε να κατεβαίνει στη Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ.
Τα νερά ανέβηκαν μέχρι τα 4,15 μ. κατά την πλημμυρίδα στη περιοχή του Μπάτερι Παρκ στο νότιο Μανχάταν. Περί τα μεσάνυκτα το ύψος του νερού είχε κατεβεί στα 3μ. και συνεχίζει να κατεβαίνει, ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα του ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης.


Χάος στην Νέα Υόρκη - 13 νεκροί στις ΗΠΑ από τον τυφώνα



Περισσότερο από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης είναι χωρίς ηλεκτρισμό και για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, ειδικά στις πλημμυρισμένες περιοχές, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετές μέρες. Συνολικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ξεπερνά τα 6,5 εκατομμύρια.
Πολλοί δρόμοι είναι κλειστοί από πλημμύρες ή πτώση πασάλων, δέντρων και μεγάλων αντικειμένων από κτίρια. Οι βορειοανατολικές πολιτείες κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Πολλές γέφυρες και σήραγγες έχουν κλείσει, όπως και όλα τα αεροδρόμια, ενώ το κόστος των ζημιών υπολογίζεται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Χάος στην Νέα Υόρκη - 13 νεκροί στις ΗΠΑ από τον τυφώνα

Ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης (NYU) εκκενώνεται και αρκετά άλλα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής για κάθε ενδεχόμενο.
Μια χαρακτηριστική εικόνα που προβάλλεται από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα είναι ένας γερανός που κρέμεται λόγω των ισχυρών ανέμων, σ' ένα καινούριο πανύψηλο κτίριο με πολυτελέστατα διαμερίσματα στο κεντρικό Μανχάταν, αναγκάζοντας τις αρχές να εκκενώσουν τα γύρω κτίρια και ένα ξενοδοχείο. Επίσης, κατέρρευσε η πρόσοψη ενός τετραώροφου κτιρίου, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς.


Χάος στην Νέα Υόρκη - 13 νεκροί στις ΗΠΑ από τον τυφώνα

Πλημμύρισαν επτά σήραγγες του μετρό

Επτά σήραγγες του μετρό της Νέας Υόρκης πλημμύρισαν από την άνοδο των υδάτων, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία που διαχειρίζεται το μετρό, κάνοντας λόγο για την μεγαλύτερη καταστροφή στα 108 χρόνια λειτουργίας του.
Οι σήραγγες αυτές βρίσκονται κυρίως κάτω από το Ιστ Ρίβερ. Το μετρό της Νέας Υόρκης διέκοψε τα δρομολόγια του από την Κυριακή το βράδυ.
Κλειστά θα παραμείνουν και σήμερα τα σχολεία, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, το Χρηματιστήριο, πολλές εταιρίες, τα θέατρα, ο ΟΗΕ, ενώ έχουν ακυρωθεί όλες οι εκδηλώσεις.

Χάος στην Νέα Υόρκη - 13 νεκροί στις ΗΠΑ από τον τυφώνα

Η ακτίνα του τυφώνα Σάντι καλύπτει απόσταση γύρω στα 160 χιλιόμετρα. Το επίκεντρό του ήταν η πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ, κοντά στο Ατλάντικ Σίτι και χτύπησε την ξηρά γύρω στις 2 το πρωί (ώρα Ελλάδας). Οι ισχυροί άνεμοι, που σε μερικές περιοχές ξεπέρασαν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα, κατάστρεψαν εκατομμύρια δέντρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών. Οι βροχοπτώσεις και οι δυνατοί άνεμοι, με μικρότερη κάπως ένταση, θα συνεχιστούν και σήμερα.


Εκλεισε πυρηνικός αντιδραστήρας - Σε επιφυλακή μονάδα του Ν. Τζέρσι

Η Constellation Energy Group έθεσε εκτός λειτουργίας τον πυρηνικό αντιδραστήρα Nine Mile One, στη πόλη Όσγουεγκο της πολιτείας της Νέας Υόρκης, λόγω προβλήματος τροφοδότησης του δικτύου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ, χωρίς να διευκρινίσει εάν το πρόβλημα έχει σχέση με τον κυκλώνα Σάντι.


Σε κατάσταση συναγερμού κήρυξε η Exelon Corp. τον πυρηνικό σταθμό του Όιστερ Κρικ στο Νιού Τζέρσι εξαιτίας των συνεπειών της κατιγίδας Σάντι, ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας των ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι η περαιτέρω άνοδος του επιπέδου του νερού είναι πιθανόν να καταστήσει αναγκαία τη χρήση των αποθεμάτων νερού που προορίζονται για πυρόσβεση για την ψύξη των χρησιμοποιημένων ράβδων ουρανίου.


Ο συναγερμός κηρύχθηκε μετά την άνοδο του ύψους του νερού στον πυρηνικό σταθμό άνω των έξι ποδιών (δύο μέτρων), που απειλεί να πλήξει το σύστημα των αντλιών που ρυθμίζουν την κυκλοφορία του νερού στο σύστημα ψύξης του Όιστερ Κρικ.
Ο σταθμός είναι εκτός λειτουργίας για προγραμματισμένη ανατροφοδότηση, ωστόσο, εάν το επίπεδο του νερού ανέβαινε άνω των 7 ποδιών, είναι πιθανόν να πλημμύριζε το σύστημα των αντλιών που εξασφαλίζουν την τροφοδοσία της δεξαμενής του χρησιμοποιημένου καυσίμου με νερό.
Η Ρυθμιστική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας θεωρεί ότι το ύψος του νερού στον πυρηνικό σταθμό θα αρχίσει να μειώνεται εντός των προσεχών ωρών.


Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών έχει κηρυχθεί περισσότερες από δέκα φορές «κατάσταση συναγερμού» σε πυρηνικούς σταθμούς στις ΗΠΑ.

http://www.ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...