24 Οκτ 2012

Το μουσικό σχήμα «ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ»



Το μουσικό σχήμα «ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ»... ...ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΗΧΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘ’ ΗΜΑΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί αυτόνομο τμήμα του ομώνυμου μουσικού οργανισμού που, μαζί με τη λειτουργία της σχολής παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής και τη δραστηριότητα στο χώρο των εκδόσεων βιβλίων και παραγωγής δίσκων, συνθέτει μια ολοκληρωμένη πρόταση στα ελληνικά μουσικά πράγματα.

Κύριοι άξονες αναζήτησης και δημιουργίας του, η ελληνική μουσική παράδοση και οι λόγιες και οι λαϊκές μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει έργα μεγάλων συνθετών της Μεσογείου, μεταβυζαντινή μουσική από χειρόγραφους μουσικούς κώδικες (15ος – 19ος αι), μουσικές παραδόσεις του ελληνισμού, καθώς και συνθέσεις σύγχρονων συνθετών από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο.

Από την ίδρυσή του το σχήμα (1993) συνδυάζοντας την έρευνα με την ζωντανή μουσική πράξη, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 400 εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ και σε επιφανείς συναυλιακούς χώρους όπως η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Institut du Monde Arabe (Παρίσι), το The Grace Rainey Rogers Auditorium of Metropolitan Museum of Art (Νέα Υόρκη), το Salle Pierre-Mercure (Montreal), το Palais de Bozar (Βρυξέλλες), το Carl-Orff - Saal Gasteig (Μόναχο), την εκκλησία του Αγίου Μάρκου (Βενετία), το Parcel Room of South Bank (Λονδίνο), το City Hall Concert Hall (Χονγκ Κονγκ), το Theatre De La Ville – Les Abbesses (Παρίσι) και άλλους πολλούς. Σημαντικές είναι ακόμη οι συναυλίες του σε όλη την Ελλάδα και σε πολλές άλλες πόλεις του εξωτερικού (Κωνσταντινούπολη, Μασσαλία, Κοπεγχάγη, Βελιγράδι, Φιλιππούπολη, Νυρεμβέργη, Κεμπέκ, Λουξεμβούργο, Τύνιδα, Αμμάν, Λάρνακα, Λευκωσία, Λεμεσός, Βηρυτός, Άμπου Ντάμπι, Μουσκάτ, Κουβέιτ, Ιερουσαλήμ, Προύσα, Ικόνιο κ.α.), καθώς και συνεργασίες με κορυφαίους Έλληνες, Άραβες, Πέρσες, Τούρκους, Κινέζους, Καναδούς, Εβραίους και πολλούς Ευρωπαίους δεξιοτέχνες μουσικούς.

Τον Νοέμβριο του 2006 το «Εν Χορδαίς» συνόδευσε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια, στο επίσημο ταξίδι του στα ΗΑΕ και το Ομάν, ενώ το 2007 αποτέλεσε επίσημη πρόταση του Ελληνικού τμήματος της UNESCO για το Βραβείο Sharjah για την προβολή του αραβικού πολιτισμού.

Τον Μάρτιο του 2008 τιμήθηκε με το βραβείο της Γαλλικής Ραδιοφωνίας “Prix France Musique des Musiques du Monde" στο πλαίσιο του Φεστιβάλ BabelMed της Μασσαλίας, για τη συνδρομή του στην ανάδειξη της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό. Το βραβείο συνοδεύεται από την ηχογράφηση ενός δίσκου του «Εν Χορδαίς» για την γαλλική δισκογραφική εταιρεία Occora με παγκόσμια διανομή από την Harmonia Mundi.

Όλη αυτή η πολύχρονη προσπάθεια του σχήματος «Εν Χορδαίς» έχει παρουσιαστεί εκτενώς από έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο συγκεντρώνοντας ενθουσιώδης κριτικές καθώς και ένα πολύ μεγάλο όγκο δημοσιευμάτων, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, συνεντεύξεων, αφιερωμάτων κλπ σε μερικά από τα κορυφαία ΜΜΕ (BBC world service, TV 5, Radio CANADA, Radio FRANCE, New York Times, Turkish Radio Television, Al Jazeera, ΕΡΤ κλπ).

 http://www.enchordais.gr 


 δειτε την αξιόλογη εργασία του εν χορδαις
http://www.enchordais.gr/index.php

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...