16 Οκτ 2012

Εγινε με επιτυχία η 11η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου»




Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνωσε στην Αθήνα από την Παρασκευή 12 έως την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012 την «11η Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών Νοτίου Αιγαίου».

Οι εκδηλώσεις της Συνάντησης θα πραγματοποιηθηκαν στο Θέατρο Δώρας Στράτου στου Φιλοπάππου, στο Μουσείο Μπενάκη (κτήριο οδού Πειραιώς) και στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων στην Πλάκα –βλ.


 συνημμένο πρόγραμμα.







Η πρωτοβουλία αυτή συνεχίζει τον δεκαετή επιτυχημένο θεσμό των Παγκυκλαδικών Μουσικών Συναντήσεων Λαϊκών Πνευστών, που ξεκίνησαν το 2002 και καθιερώθηκαν σε ετήσια βάση σε διάφορα νησιά των Κυκλάδων (Κέα, Κύθνος, Άνδρος, Μύκονος, Νάξος, Πάρος, Σύρος). Το 2011 στη Σαντορίνη η Συνάντηση επεκτάθηκε με οργανοπαίκτες απ’ όλο το όλο το Νότιο Αιγαίο (Κυκλάδες και Δωδεκάνησα) καθώς και από τη Σάμο, την Ικαρία, την Κρήτη, τον Πόντο και τη Θράκη, με περισσότερες από 200 συμμετοχές!




Στόχος των «Μουσικών Συναντήσεων» είναι να εντοπίσει, να καταγράψουν και ν’ αναδείξουν τους λαϊκούς οργανοπαίκτες που παίζουν τα παραδοσιακά πνευστά μουσικά όργανα (κυρίως τσαμπούνα και σουραύλι). Τα όργανα αυτά έχουν μακραίωνη παρουσία στον χώρο του Αιγαίου, ήδη από την προϊστορική εποχή του Κυκλαδικού Πολιτισμού, και θεωρείται ότι αποτελούν τη μήτρα της νησιωτικής μουσικής παράδοσης. Παρόλ’ αυτά, απειλούνται με εξαφάνιση, λόγω της επικράτησης του βιολιού και του μοντέρνου “νησιώτικου” ρεπερτορίου.

Έτσι, οι Μουσικές Συναντήσεις επιδιώκουν να φέρουν σε επικοινωνία τους, συχνά αγνοημένους, οργανοπαίκτες-θεματοφύλακες του παραδοσιακού ύφους και ήθους των νησιών, να τους δώσουν την ευκαιρία ν’ ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να επιδείξουν τη δεξιοτεχνία τους και ν’ αποκτήσουν κίνητρα για τη διάδοση και συνέχιση της παράδοσής τους.




Για το σκοπό αυτό, ήδη από την πρώτη Συνάντηση, πραγματοποιείται συστηματική καταγραφή (ηχογράφηση, κινηματογράφηση και συνεντεύξεις) όλων των συμμετεχόντων και δημιουργία σχετικού αρχείου, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη και με ομάδα νέων εθνομουσικολόγων τους οποίους συντονίζει ο καθηγητής Λάμπρος Λιάβας.

Αντιπροσωπευτικά δείγματα από τα πολύτιμα αυτά ντοκουμέντα περιλαμβάνονται και σε μια σειρά από ταινίες-ντοκιμαντέρ του Πάνου Καρκανεβάτου και του Αλέξανδρου Λαμπρίδη.

Κάθε χρόνο ο αριθμός των μουσικών λαϊκών πνευστών που συμμετέχουν στις συναντήσεις αυξάνεται, ενώ ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι και η αυξανόμενη συμμετοχή των παιδιών και των νέων. Στις Συναντήσεις αυτές, οι νέοι μουσικοί έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τους παλαιότερους οργανοπαίκτες, να μιλήσουν μαζί τους, να μαθητέψουν και να μυηθούν στην αυθεντική μουσική παράδοση του Αιγαίου.




Διοργάνωση:

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη

σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Τμήμα Κοιν. Αλληλεγγύης Κυκλάδων - Δράσεις Πολιτισμού).

και την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη

και του Θεάτρου Ελληνικών Χορών «Δώρα Στράτου».




Π ρ ό γ ρ α μ μ α




Π Α Ρ Α Σ Κ Ε Υ Η 12 Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Υ




Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δώρας Στράτου» - Φιλοπάππου

19.00 - 20.00: Καλωσόρισμα των νησιωτών μουσικών.

20.00 - 23.00: Μουσική και χορευτική βραδιά στον χώρο του θεάτρου.




Σ Α Β Β Α Τ Ο 13 Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Υ




Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φ. Ανωγειανάκη

Διογένους 1, Πλατεία Αέρηδων, Πλάκα

11.00 - 11.30: Ξενάγηση στο ανακαινισμένο Μουσείο.

11.30 - 14.30: Γλέντι με μουσική και χορό στην αυλή του Μουσείου.




Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο Οδού Πειραιώς 138

19.00 - 21.30: Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Τσαμπούνες σε μεθυστικό πληθυντικό» του Αλέξανδρου Λαμπρίδη. Συζήτηση για το μέλλον των Συναντήσεων.




22.00 - 00.30: Μουσική και χορευτική βραδιά




Κ Υ Ρ Ι Α Κ Η 14 Ο Κ Τ Ω Β Ρ Ι Ο Υ




11.30- 15.30: Μουσικός περίπατος - περιήγηση στους πεζοδρόμους του αθηναϊκού

κέντρου. Κορύφωση του λαϊκού γλεντιού.

17.30- 21.00: Αναχωρήσεις των μουσικών για τα νησιά τους.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

ΦΟΙΒΟΥ ΑΝΩΓΕΙΑΝΑΚΗ



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Κυκλάδων - Δράσεις Πολιτισμού



με την ευγενική υποστήριξη του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

και του ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ «ΔΩΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ»


www.instruments-museum.gr

http://www.grdance.org/gr/index.php

http://www.benaki.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...