27 Οκτ 2012

Κουλούρι Θεσσαλονίκης με ταχίνι



Υλικά
450 γραμμ. αλεύρι 70%, δυνατό
1 κ.γλ. αλάτι1/2 κύβο μαγιάς (20 γραμμ.)
2 κ.σ. ζάχαρη
1 φλιτζ. νερό
1 κ.σ. μαλακή μαργαρίνη
2 κ.σ. ταχίνι
Για την επικάλυψη
250 γραμμ. σουσάμι
2 φλιτζ. νερό
1/2 φλιτζ. ζάχαρη


Εκτέλεση
1. Διαλύουμε τη μαγιά σε μπολ, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το μισό νερό. Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν, σκεπάζουμε και αφήνουμε 10΄ να ενεργοποιηθεί η μαγιά, ν’ αφρίσει ελαφρά στην επιφάνεια.
2. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και κάνουμε λακκούβα. Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το υπόλοιπο νερό, το ταχίνι και τη μαργαρίνη. Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα 3΄-4΄ να ενωθούν τα υλικά, και 4΄ σε δυνατή ταχύτητα.
3. Σκεπάζουμε το μπολ του μίξερ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20΄. Ξαναζυμώνουμε δυνατά τη ζύμη με τον γάντζο του μίξερ για 4΄. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο μας. Την χωρίζουμε σε 15 κομμάτια. Στο μεταξύ έχουμε ζεστάνει το νερό (2 φλιτζάνια) με τη ζάχαρη, να λιώσει. Αφήνουμε το νερό να κρυώσει καλά.
4. Πλάθουμε ένα ένα κομμάτι σε μπαστούνι λεπτό, μήκους 30 εκ., και το κλείνουμε σε κουλούρι. Πατάμε την ένωση να κολλήσει καλά. Βουτάμε ένα ένα κουλούρι στο νερό με τη ζάχαρη και το κυλάμε σε μπόλικο σουσάμι.
5. Αραδιάζουμε τα κουλούρια σε λαδωμένες λαμαρίνες και αραιά γιατί φουσκώνουν. Τα σκεπάζουμε και τ’ αφήνουμε για 30΄ να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν. Τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ΟC στον αέρα, για 15΄, να ροδίσουν και να ξεροψηθούν.
μερίδες 15
Χρόνος Προετοιμασίας 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 15 λεπτά


http://trelogiannis.blogspot.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...