17 Οκτ 2012

Μια κοινωνία με πολλά συντηρητικά…

Ως εδώ αγαπητοί!
Έμαθα ότι η ΕΡΤ λογόκρινε κάποιες σκηνές μεταξύ ανδρών που ερωτοτροπούσαν, αλλά τι να κάνει και αυτή, αφού την τελευταία φορά που ο μέγας σκηνοθέτης Παπακαλιάτης προέβαλε το ίδιο, το Μεγάλο κανάλι πλήρωσε ακριβά το ΕΣΡ. Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι και αναγκάζεστε να με διαβάζετε τώρα, είναι ο Πέτρας ο Γαϊτάνος. Ο μαϊντανός-δεξιός ψάλτης που δήλωσε ότι του αρέσει η Χρυσή Αυγή και ο τσαμπουκάς της.
 Τι μπρίο και τι βαθύτατα μηνύματα περνάει για άλλη μια φορά ο Πετράκης αγαπητοί – μετά τη Υπερμάχω! Όμως όσο και αν το θέλετε και όσο και αν διψάτε για gossip, το θέμα μου δεν είναι ο Γαϊτάνoς  ούτε  τα παθιασμένα φιλιά των Εγγλέζων που δεν είδαμε στις οθόνες μας. Το θέμα μου είναι ο συντηρητισμός μας και το πόσο τσοπάνηδες έχουμε γίνει εν έτει iPhone five.
 
 
Οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί προοδευτικό στην Ελλάδα είναι καταδικασμένο: έτσι δύο άντρες που φιλιούνται στην τηλεόραση, μας σοκάρουν και πάλι καλά που έχουμε και το ΕΣΡ, αυτό το μνημείο συντηρητισμού και ανοησίας να μας προστατεύει και να μας λέει το τι είναι καλό για εμάς, τα παιδιά μας και τους παππούδες μας. Μας σοκάρει ακόμα περισσότερο αν δούμε δύο άτομα του ίδιου φύλου να πιάνονται χεράκι-χεράκι στην Ερμού live, και εννοείται ότι θα κάνουμε τόσο χαβαλέ μέχρι να δουν όλοι οι τριγύρω ότι ξεχειλίσει ο ανδρισμός μας…
 
 
Μα αν βλέπουν τα αγοράκια και τα κοριτσάκια αυτά τα πρότυπα θα πάρουν τον λάθος δρόμο Νηστίσιμε! Όχι, αναγνώστη του μεσαίωνα, αν ο Γιαννάκης αποφασίσει να την πέσει στον Κωστάκη και όχι στην Ελενίτσα είναι κάτι που δεν θα το κολλήσει από την τηλεόραση, εκτός και αν είσαι τόσο αφελής για να πιστεύεις ότι κάποιος μπορεί να κολλήσει σεξουαλικές προτιμήσεις από την τηλεόραση. Απλά το’χει μέσα του και το γουστάρει.
 
 
Βέβαια δεν είναι μόνο οι περιπτώσεις με διάφορους gay που η υποκρισία χτυπάει κόκκινο…Το ίδιο και για τα παιδιά με ένα γονέα (‘ποιος ξέρει από που κρατάει η σκούφια του μούλικου;’), τους χωρισμένους γονείς και ότι άλλο μπορεί να δικαιολογήσουν τα κόμπλεξ που έχουμε αποκτήσει αργά και σταθερά όσο μεγαλώνουμε.
 
 
Πρόσφατα δε, έφτασαν πληροφορίες στα αυτιά μου ότι μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων (όπως και παρα-στρατιωτικών) την έστησαν έξω από ένα θέατρο που κανείς δεν ήξερε, για μια παράσταση που κανείς δεν είχε όρεξη να δει πριν γίνει το τζέρτζελο και απαιτούσαν να … να….bon, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς απαιτούσαν αλλά δεν έχει και πολύ σημασία αφού το show έλαβε χώρα έτσι και αλλιώς και οι πιστοί προστατεύτικαν από τα διαόλια. Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι μαζί ήταν και τα λυγερά παλικάρια με τα μαύρα τα t-shirt, γιατί όπου γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη
 
 Τέλος, δεν πάνε πολλές μέρες, που η ελληνική κοινωνία απαλλάχθηκε από το βάρος ενός ψευδοπροφήτη του Facebook, του Γέροντα Παστίτσιου, που τόσο πολύ έβλαψε την ανυπεράσπιστη νεολαία μας…
Επειδή όμως το ραμαζάνι έχει τελειώσει και το ίδιο η νηστεία των αδελφών μουσουλμάνων, δεν θα ξεχάσω και τις άλλες  συντηριτικούρες της ελληνικής κοινωνίας, αυτούς που νομίζουν ότι είναι προοδευτικοί και έχουν υιοθετήσει μια αριστερίζουσα ντεμέκ ιδεολογία : πόσο προοδευτικός μπορεί να είσαι αλήθεια όταν επικρίνεις και κοροϊδεύεις κάποιον που είναι θρησκευόμενος, επειδή εσύ ο ίδιος είσαι άθεος ;
 
 Το είδα πρόσφατα, όταν ένας δεσπότης από τα Σιάτιστα τα είπε έξω από τα δόντια για τα παλικάρια με τα μαύρα t-shirt και οι ‘προοδευτικοί’’ μπλόγκερς, σχολιαστές μπλογκς και λοιποί έπεσαν να τον χλευάσουν, επειδή παρόλο που έλεγε τα σωστά, ήταν ιερωμένος και έτσι εξ’ορισμού εκπροσωπεί την ”οπισθοδρόμηση” : δεν σημαίνει ότι όποιος πιστεύει στον Θεό ή στον Βούδα είναι απαραίτητα περισσότερος βλάκας από ότι εσύ, μικρέ άθεε τυμπανιστή ή δεν μπορεί να διακρίνει το λάθος από το σωστό.
 
 
Άλλο κλασικό εικονογραφημένο παράδειγμα αριστερίζουσας συντήρησης είναι το hot topic της λαθρομετανάστευσης. Όχι, δεν σε κάνει ούτε κουλ, ούτε προοδευτικό ούτε περισσότερο αριστερό να λες ότι είσαι υπέρ, όταν δεν έχεις δουλειά να τους δώσεις και όταν δεν έχουν να φάνε αυτοί που είναι ήδη μέσα. Σε κάνει απλά πιο κωμικό να θες να ανοίξουν τα σύνορα για όλους! 
 
 
Τέλος, γελάω όταν χαρακτηρίζουν κάποιον εθνίκι, επειδή γουστάρει να βλέπει την Εθνική και να κουνάει την Ελληνική σημαία. Όπως ο Ιρλανδός φοράει το κέλτικο κράνος του και ο Σουηδός το σκουφί των Βίκινγκς , έτσι και ο Έλληνας μπορεί να φορέσει την περικεφαλαία του περήφανα, χωρίς να τον κάνει απαραίτητα εθνικιστή, επειδή το θες εσύ και μόνο.
Που όμως μπορούμε να ρίξουμε το φταίξιμο, όχι για άλλο λόγο αλλά για να απαλλαγούμε και από τις όποιες υποψίες εναντίον μας;
Σε τρεις θα ρίξω τα βέλη μου:
 
 
Α) Παιδεία: μπλα μπλα μπλα.
 
Ατέλειωτο θέμα. Η μέση δασκάλα στην Ελλάδα, όσο κακοπληρωμένη και αν λέει ότι είναι, στην πραγματικότητα ξέρει χειρότερη γεωγραφία από τον καλύτερο μαθητή της και χειρότερα μαθηματικά από τον εξυπνότερο μαθητή της ( το θηλυκό γένος για το επάγγελμα της διδασκαλίας χρησιμοποιείται εδώ ως απόδειξη σεξισμού, που κάνει επίσης θραύση στην όμορφη ”προοδευτική” βαλκανική χώρα). 
 
Τελειώνει το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, που μπορεί ο οποιοσδήποτε να το βγάλει αν έχει τα σωστά κονέ στις κομματικές παρατάξεις ακόμα και αν χρειαστεί 10 χρόνια για ένα πρόγραμμα 4 ετών. Έτσι ο μαθητής δεν μαθαίνει παρά τα βασικά του ‘’Εμείς και ο Κόσμος’’ και των Θρησκευτικών που θα διδαχτεί για 9 χρόνια σερί. Ότι του σερβίρουν έπειτα στην ζωή του πρόθυμα λυγερά παλικάρια και οι Τατιάνες θα το χωνέψει μονομιάς και δεν θα αμφιβάλει ποτέ και για τίποτα. Την ίδια στιγμή στην Φινλανδία, τα παιδάκια μαθαίνουν πώς να δημιουργούν applications για τα κινητά τους.
 
 
Β) Οι Διανοούμενοι
 
Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν. Αν υπήρχαν θα μπορούσαμε να βγούμε από την κατάψυξη για λίγο. Ο τελευταίος καταστράφηκε ως κριτής σε talent show και έφυγε για την Γερμανία της ακατονόμαστης. Στην Ελλάδα, νομίζουν ότι είναι διανοούμενοι ένα μείγμα ψευτοαριστερών με ένα άλλο μείγμα ψευτοδεξιών, ανάλογα με το τι θέλει να ακούσει το κοινό τους. Έτσι έχουμε τον Λάκη Λαζόπουλο, τον Παπακαλιάτη (ξανά αυτός;), τον Μίκη Θεοδωράκη (πώς τολμάς, ξεχνάς Νηστίσιμε τους αγώνες του 40 χρόνια πριν;), τον Σπανουδάκη, τον Αλιάγα (πλάκα κάνω), τον Κραουνάκη, τον Νταλάρα, τον Παύλο Χαϊκάλη (μια σακούλα εμετού γρήγορα) και εσχάτως τον Γαϊτάνο να θεωρούνται οδηγητές άποψης για το κοινό. Και εξαιτίας του λόγου Α (βλέπε παραπάνω) το κοινό ακούει όποιον τενεκέ βρίσκει βήμα να τους στρέψει προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση.
 
 Κανείς δεν ξέρει στην Ελλάδα αν πραγματικά έχουν απομείνει πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, συγγραφείς που έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω με την σοφία  τους και την ανατρεπτική τους άποψη, για να πάμε προς τα μπρος. Βασικά είναι τόσο συντηρητική η κοινωνία-δέκτης, που υποψιάζομαι ότι οι διανοούμενοι δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να προσεγγίσουν το ευρύ κοινό και να βγουν από τις τρύπες τους και τα περιοδικά που δεν διαβάζει κανείς άλλος εκτός από τους ίδιους.
Δύο παραδείγματα μου έρχονται στο νου περί διανόησης: το πρώτο είναι ο Μάνος Χατζιδάκις που με τον τρόπο του είπε πολλά, αλλά του μπήκε η ταμπέλα του δεξιού και του ομοφυλόφιλου, οπότε και κάηκε από εμάς τους ‘’προχώ’’.
 
 Το δεύτερο, είναι μια εκπομπή που δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα: οι Ανιχνεύσεις της ΕΤ3 (η οποία επίσης δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα). Στην εκπομπή αυτή βγαίναν από τίμιους παπάδες μέχρι φυσικούς και από συνταγματολόγους μέχρι ζωγράφους , που μπορούσαν να κάνουν έναν προοδευτικό πολιτισμένο διάλογο όποιο και αν ήταν το θέμα. Τροφή για σκέψη δηλαδή. Η εκπομπή αυτή βέβαια προβαλλόταν μετά τα μεσάνυχτα, οπότε απευθυνόταν μάλλον σε κοινό που δεν δούλευε την επομένη.

Γ) Η Πολιτική Ελίτ
 
Θοδώρα Τζάκρη, Αργύρης Ντινόπουλος, Τέρενς Κουίκ, Γιώργος Ανατολάκης, Δημήτρης Αβραμόπουλος,Πάνος Καμμένος. Χωρίς άλλα σχόλια, πάρε φόρα τώρα και πήδα από το παράθυρο σου.

Θα σταματήσω εδώ γιατί η νηστεία έχει καταπονήσει το σώμα και την ψυχή μου. Δεν περιμένω ότι θα αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, αλλά σιγά-σιγά και λόγω της τεχνολογικής επανάστασης, κάποτε θα επιτευχθεί η σύγκλιση με τις υπόλοιπες κοινωνίες του πρώτου κόσμου. Ναι ξέρω, οι Σουηδοί και οι Γερμανοί δεν είναι πιο προοδευτικοί από εμάς, απλώς σέβονται τους μετανάστες, τις γυναίκες, τους μαύρους, τους gay, τους αναπήρους, τις λεσβίες, τους άθεους, τους θρησκευόμενους, τους trans και τα junkies περισσότερο από εμάς. Ακόμα και αν διαφωνούν μαζί τους.
By the way, μια ψαλμωδία ακούγεται να παίζει στο background και ο Γαϊτάνος το έπιασε το μήνυμα. Εσείς;

http://12tetragonika.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...