7 Μαρ 2013

Το αόρατο σύνορο της γλώσσας


Εφημερίδα «Ελευθεροτυπία»

«Ο μετανάστης είναι ένα ον περικυκλωμένο από σύνορα. Τα συμβατικά σύνορα, εκείνα που χωρίζουν τις χώρες μεταξύ τους, δεν είναι γι’ αυτόν παρά το μεγάλο ορατό σύνορο. Υπάρχουν όμως χιλιάδες άλλα, αόρατα σύνορα, που τον καρτερούν κάθε στιγμή, κάθε μέρα, σχεδόν σε κάθε του κίνηση, σχεδόν σε κάθε του επιθυμία και φιλοδοξία

. Η γλώσσα: ιδού το πρώτο αόρατο σύνορο», έγραφε ο Γκαζμέντ Καπλάνι το 2006 στο βιβλίο του «Μικρό ημερολόγιο συνόρων». Επτά χρόνια αργότερα, έξι ηθοποιοί του Θεάτρου Κωφών ανεβάζουν το κείμενο στο θεατρικό σανίδι και ως άλλοι γλωσσικά αποκλεισμένοι στην πατρίδα τους, περιγράφουν το εμπόδιο της γλώσσας.

Η παράσταση «Ξένοι» βασίζεται σε κείμενα από το βιβλίο του Καπλάνι, που περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του ‘90 μια παρέα Αλβανών μεταναστών. 
 
Πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις εγκαταστάσεις του Θεάτρου Κωφών Ελλάδας (Σαχτούρη 8-10, πλατεία Κουμουνδούρου). Δίδεται στη νοηματική γλώσσα με ταυτόχρονη απόδοση στην ομιλούμενη από ακούοντες ηθοποιούς.
«Στόχος μας είναι η παράσταση να απευθύνεται σε μεικτό κοινό, γιατί μας ενδιαφέρει η ενσωμάτωση των κωφών στο κοινωνικό σύνολο. 
Γι’ αυτό και ο θίασος αποτελείται και από κωφούς και από ακούοντες ηθοποιούς», αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η Σοφία Ρομπόλη, διερμηνέας στην παράσταση.
 
«Το θέμα της παράστασης αφορά στην έννοια της αποδοχής, ώστε οι κωφοί να παρουσιάσουν και να κατανοήσουν τις γλωσσικές μειονότητες, καθώς και οι ίδιοι αποτελούν μια γλωσσική μειονότητα», προσθέτει.
 
 «Οι κωφοί ζουν στη χώρα, πληρώνουν φόρους, αλλά δεν έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση και στον πολιτισμό, δεν έχουν καν τη δυνατότητα να φοιτήσουν σε δραματική σχολή γιατί πρέπει να είναι “ημεδαποί και αρτιμελείς”, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα».
Το Θέατρο Κωφών Ελλάδας συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια λειτουργίας και έχει περισσότερα από 50 μέλη, ηλικίας από 26 έως 42 ετών.
 
 «Ο ρόλος του Θεάτρου είναι διττός. Στόχος του είναι να έχει εκπαιδευτικό ρόλο για την κοινότητα των κωφών, εκπαιδεύοντάς τους να βλέπουν θέατρο, αλλά και διδάσκοντάς τους σημαντικά ιστορικά και κοινωνικά ζητήματα. Επίσης, επιχειρεί να εκπαιδεύσει την κοινότητα των ακουόντων δείχνοντάς τους ότι η νοηματική γλώσσα είναι μια ολοκληρωμένη γλώσσα και όχι απλά μια σειρά νοημάτων», εξηγεί η Σ. Ρομπόλη.
 
Ακόμα, επισημαίνει τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Θέατρο. «Το υπουργείο Πολιτισμού μας επιχορήγησε, επί Μελίνας Μερκούρη, και έκτοτε δεν έχουμε καμία πηγή εσόδων, με εξαίρεση κάποιες έκτακτες ενισχύσεις. 
 
Οι συνεργάτες του κάνουμε εθελοντική δουλειά, ωστόσο δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τα πάγια έξοδα του θεάτρου», υπογραμμίζει, προσθέτοντας ότι έχει ζητηθεί από τον δήμο Αθηναίων να τους παράσχει δωρεάν στέγη σε κάποιο από τα εγκαταλειμμένα κτίρια, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. «Μεταθέσαμε την ημερομηνία της πρεμιέρας μας, γιατί υπήρχε κίνδυνος να μας κόψουν το ρεύμα για χρέος δύο μηνών», λέει.
 
 
Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, 9.15 μ.μ.
Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Απριλίου.
Εισιτήριο: 12 ευρώ (γενική είσοδος) και 8 ευρώ (μειωμένο). Τα έσοδα διατίθενται για την ενίσχυση της λειτουργίας και των δράσεων του Θεάτρου Κωφών.
Σκηνοθεσία: Βασίλης Βηλαράς
Διερμηνεία: Σοφία Ρομπόλη
Φωτισμός: Ανδριάνα Δακανάλη
Βοηθός σκηνοθέτη: Βούλα Βερδελή
Παίζουν οι: Απόστολος Γιαννόπουλος, Σοφία Ζιάβρα, Πάνος Κατσής, Σταύρος Λένα, Μάρθα Μπάμπη και Βίκυ Πανταζή.
 
Ακούγονται οι Βασίλης Βηλαράς, Χριστίνα Ροκαδάκη και Δημήτρης Χατζηπέτρου.
Την παράσταση μπορούν να παρακολουθήσουν και βαρήκοοι που δεν γνωρίζουν τη νοηματική γλώσσα, μέσα από κείμενο που διανέμεται, αλλά και τυφλοί, με τη βοήθεια κειμένου σε γραφή Μπράιγ.
Πηγή: ΑΜΠΕ


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...