8 Φεβ 2014

Ευρωεκλογές μαζί με β’ γύρο αυτοδιοικητικών στις 25 Μαΐου

Ευρωεκλογές μαζί με β’ γύρο αυτοδιοικητικών στις 25 Μαΐου
Την ταυτόχρονη διεξαγωγή των ευρωεκλογών με τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 25 Μαΐου εισηγείται τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης στη Βουλή χθες το απόγευμα, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι η πρώτη Κυριακή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου και την επόμενη Κυριακή 25 Μαΐου θα στηθούν διπλές κάλπες για ευρωεκλογές και τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας καταργείται το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι για τους μετανάστες και ομογενείς που διαμένουν νόμιμα στη χώρα, οι οποίοι δεν διαθέτουν ελληνική ιθαγένεια, αλλά έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, υπό την προϋπόθεση να πληρούν μια σειρά κριτηρίων (νόμιμη παραμονή στη χώρα τουλάχιστον επί πενταετία κ.τ.λ.), όπως προβλεπόταν στον «Καλλικράτη».
Καταργούνται
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, οι συγκεκριμένες διατάξεις καταργούνται καθώς δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμα, το οποίο «επιφυλάσσει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι μόνο σε Ελληνες πολίτες», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το υπουργείο Εσωτερικών αναδιπλώθηκε την τελευταία στιγμή και δεν περιέλαβε την κατάργηση των ειδικών εκλογικών τμημάτων ετεροδημοτών στους τόπους διαμονής τους, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί.
Τα ειδικά εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών θα λειτουργήσουν κανονικά, αλλά οι εκλογείς θα αναγράφουν ότι είναι ετεροδημότες (με την ένδειξη Ε) στην περίπτωση που επιθυμούν να ψηφίσουν και στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, προκειμένου να αποφευχθούν διπλοψηφίες στις κάλπες των ευρωεκλογών.
Πηγή : http://www.ethnos.gr


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...