18 Φεβ 2014

«Ανακυκλώνοντας την Μήδεια» (Recycling Medea)...video...

Ελληνογερμανική ταινία, σκηνοθεσία Αστέρης Κούτουλας με τους: Μαρία Κουσουνή, Ντανίλο Ζέκα, Ιωάννα Κρυωνά, Μπέλα Έλμαν
Η χορογραφημένη από τον Ρενάτο Τζανέλα όπερα του Μίκη Θεοδωράκη «Μήδεια» ως αλληγορία για τη σύγχρονη Ελλάδα που σκοτώνει τα παιδιά της.

Η πρόθεση του σκηνοθέτη, πέρα από την απλή κινηματογράφηση του μουσικοχορευτικού θεάματος, είναι να συνδέσει το ευριπίδειο κείμενο με τη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα, βασισμένος στην ιδέα μιας κοινωνίας η οποία καθημερινά δολοφονεί τα παιδιά της. Η όλη αλληγορία είναι ενδιαφέρουσα, αλλά μοιάζει μάλλον ρηχή, καθώς δεν αναλύεται πέρα από το πρώτο επίπεδο, η παράσταση, όμως, με οδηγό τη δραματική ερμηνεία της Μαρίας Κουσουνή και τη λιτή χορογραφία του Τζανέλα, διατηρεί μια συγκινητική δύναμη και πολλές από τις αλήθειες της αρχαιοελληνικής τραγωδίας. 

   Με το διεθνές βραβείο για «Το πολυτιμότερο ντοκιμαντέρ του 2014»,
του Ιδρύματος «Κινηματογράφος για την ειρήνη»,
τιμήθηκε στο Βερολίνο η ταινία «Ανακυκλώνοντας την Μήδεια» (Recycling Medea) του Αστέρη Κούτουλα.

Το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε για φορά στην Ελλάδα από τη New Star, βασίζεται στην μουσική του Μίκη Θεοδωράκη για την όπερα "Μήδεια" και πρωταγωνιστεί η Α' χορεύτρια της Λυρικής Μ.Κουσουνή.


Η διεθνής κριτική επιτροπή του Ιδρύματος απονέμει κάθε χρόνο το βραβείο σε ντοκιμαντέρ τα οποία αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής, καθώς κεντρικό θέμα τους αποτελούν κοινωνικά και πολιτικά θέματα. 
Στο σκεπτικό της διεθνούς κριτικής επιτροπής –η οποία βραβεύει ντοκιμαντέρ που θίγουν κοινωνικά και πολιτικά θέματα– αναφέρεται πως πρόκειται για «υψηλής καλλιτεχνικής αξίας αντισυμβατικό» φιλμ. 

Μεταξύ των προσκεκλημένων στην λαμπερή βραδιά που διοργάνωσε το Ίδρυμα «Κινηματογράφος για την ειρήνη» στο περιθώριο της Μπερλινάλε στο «Konzerthaus» του Βερολίνου ήταν ο Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, η Κατρίν Ντενέβ, η Ούμα Θέρμαν, ο Ένιο Μορικόνε, η Ορνέλα Μούτι, ο σερ Κρίστοφερ Λι και το συγκρότημα «Pussy Riot».
Ο δημιουργός περιγράφει την σύνδεση μεταξύ της χορογραφίας στην θεατρική σκηνή και σε αυτήν στους δρόμους της Αθήνας κατά την διάρκεια διαδηλώσεων.
Το ντοκιμαντέρ του Αστέρη Κούτουλα «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια» 
με την ευκαιρία της βράβευσης ως «Το πολυτιμότερο ντοκιμαντέρ για το 2014»

 θα προβληθεί στους κινηματογράφους:
ΤΙΤΑΝΙΑ CINEMAX (Πανεπιστημίου & Θεμιστοκλέους, τηλ.:210-38.11147210-38.41689)
και ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ new star art cinema (Κρέμου 141, Καλλιθέα, τηλ.:210-95.12624210-95.12604)
Την εβδομάδα από 20/02 έως 26/02/2014
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...