9 Φεβ 2014

Aυτό το δήμο ποιος θα τον… πάρει;

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας να ασχολούνται αυτές τις μέρες με το ποιο υποψήφιο θα στηρίξουν στο ένα ή τον άλλο δήμο ενόψει των εκλογών στην Αυτοδιοίκηση (18 – 25 Μαΐου), ωστόσο ο εν λόγω χώρος άσκησης πολιτικής έχει τις δικές του… οικονομικές «ωρολογιακές βόμβες» οι οποίες θα σκάσουν ανεξαρτήτως ίσως αποτελέσματος στις κάλπες.

Κάποιες απ’ αυτές τις «βόμβες» είναι έτοιμες να σκάσουν, κάποιες πιθανόν θα σκάσουν με την έναρξη της θερινής περιόδου και κάποιες άλλες θα σκάσουν από Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή οι εκλεχτοί της λαϊκής ψήφου αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντα τους.

1. Οι «βόμβες» που είναι αναμένεται να σκάσουν από την 22η Μαρτίου και  σχετίζονται με το πρόγραμμα «κινητικότητας» και απολύσεων στους δήμους.

Σε λιγότερο από ενάμισι μηνα από σήμερα και συγκεκριμένα στις 22 Μαρτίου λήγει το οχτάμηνο της διαθεσιμότητας των 2000 σχολικών φυλάκων. Έως τώρα μόνο 536 εξ αυτών αναμένεται να τοποθετηθούν σε κάποια άλλη θέση στο δημόσιο (νοσοκομεία επαρχίας). Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους θα απολυθούν, σύμφωνα με πηγές του Capital στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Θα είναι οι πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας που θα απολυθούν μόνιμοι υπάλληλοι του Δημοσίου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ (ΠΟΕ – ΟΤΑ) μαζί με τους –πρώην- σχολικούς φύλακες έχουν ξεκινήσει ήδη κινητοποιήσεις. Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Εσωτερικών και το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να εντάξουν περίπου 4000 δημοτικούς υπαλλήλους στο δεύτερο πρόγραμμα «κινητικότητας» μέχρι τα τέλη Μάρτη, δηλαδή μόλις εννιά μέρες μετά τις απολύσεις των –πρώην- σχολικούς φύλακες.

Την ίδια στιγμή 7000 περίπου υπάλληλοι των Νομικών Προσώπων Δημοσίου ή Ιδιωτικού Τομέα δεν έχουν απογραφεί για να ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου και απειλούνται με παύση μισθοδοσίας ή και απόλυση. Από το Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκτιμούν πως αυτή η κατηγορία των «απολύσιμων» δεν θα ξεπερνά επ΄ ουδενί τις 2000. Η ΚΕΔΕ σε off the record συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή Υπ. Εσωτερικών, κ.Λεωνίδα Γρηγοράκο, την περασμένη Τετάρτη ζήτησε να «παγώσει» για δύο χρόνια η συγχώνευση των κατά τόπους Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Νομικά Πρόσωπα) σε δεκατρείς περιφερειακούς αντίστοιχους φορείς. Παράλληλα ζητά για τεχνικούς λόγους να μην ενταχθούν οι υπάλληλοι των κοινωφελών επιχειρήσεων στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου.

Παρότι από το υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης λένε πως θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, από το ΥΠΕΣ παραδέχονται πως έχουν «παγώσει» στην πράξη τα πάντα ήδη από τις πρώτες μέρες του χρόνου…

2. Οι «βόμβες» που πιθανόν θα σκάσουν με την έναρξη της θερινής περιόδου σχετίζονται με την ισχύουσα απαγόρευση προσλήψεων στο διάστημα μεταξύ 18 Μαρτίου – 1 Σεπτεμβρίου 2014.

Με βάση το νόμο στο παραπάνω χρονικό διάστημα απαγορεύεται οποιαδήποτε πρόσληψη στους δήμους λόγω της προεκλογικής περιόδου αλλά και της περιόδου που μεσολαβεί μεταξύ της ανάδειξης του νικητή σ’ ένα δήμο (18 ή 25 Μαΐου) και την επίσημη ανάληψη της δημαρχίας (1 Σεπτεμβρίου 2014). Η ΚΕΔΕ στην ανεπίσημη συνάντηση που είχε με τον κ.Γρηγοράκο, την περασμένη συνάντηση ζήτησε την άρση αυτής της απαγόρευσης.

Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο λένε οι δήμαρχοι θα καταρρεύσουν μια σειρά δραστηριοτήτων εν μέσω καλοκαιριού αλλά και με την έναρξη της σχολικής περιόδου, καθώς σ’ αυτήν την περίοδο προσλαμβάνονται προσωπικού καθαρίστριες, ναυαγοσώστες, βρεφονηπιαγωγοί, εργαζόμενοι στις κατασκηνώσεις, επιδοτούμενοι στα προγράμματα αυτεπιστασίας του ΕΣΠΑ κλπ.

Να σημειωθεί πως το ΥΠΕΣ έχει ήδη στείλει εγκύκλιο με την οποία προβλέπεται μείωση κατά 20% των προσλήψεων έκτακτου προσωπικού σε σχέση με πέρσι.

3. Οι «βόμβες» που θα σκάσουν από 1 Σεπτεμβρίου και σχετίζονται με τις νόρμες του Παρατηρητηρίου Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας των Δήμων.

Σύμφωνα με το νόμο όπioς δήμος δεν πετύχαινε για δύο συνεχόμενο τρίμηνα τους στόχους του προϋπολογισμού που είχε καταθέσει στις αποκεντρωμένες διοικήσεις του ΥΠΕΣ και στο Παρατηρητήριο Οικονομικής και Διοικητικής Αυτοτέλειας που υπάγεται στο Υπ. Οικονομικών, τότε θα ενταχθεί σε καθεστώς οικονομικής εξυγίανσης με περικοπές ακόμα και στους μισθούς των εργαζομένων.

Σε άρθρο νομοσχεδίου που ετοιμάζει να καταθέσει στην ολομέλεια της Βουλής από μέρα σε μέρα το ΥΠΕΣ για την «διόρθωση» του Καλλικράτη προβλέπεται η υποχρεωτική αναμόρφωση του προϋπολογισμού ενός  στην περίπτωση που η έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης του δεύτερου τριμήνου κάθε έτους διαπιστώνει ότι έχουν υπερεκτιμηθεί έσοδα. Σύμφωνα με στέλεχος της ΚΕΔΕ αν οι δήμοι σαν σύνολο  κατάφεραν φέτος να έχουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, παρά τις συνεχείς μειώσεις στην κρατικής χρηματοδότησης, είναι γιατί εντατικοποίησαν την είσπραξη απλήρωτων δημοτικών τελών προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις εσόδων.

Αυτό, όμως, δεν μπορεί να εφαρμόζεται κάθε χρόνο, μιας και η δεξαμενή από όπου προκύπτουν αυτά τα έσοδα, δηλαδή η οικονομική δραστηριότητα έχει χάσει τεράστιο έδαφος και δεν αναμένεται να το ανακτήσει σύντομα. Να σημειωθεί επίσης πως τα εργαλεία τα οποία έχουν οι δήμαρχοι για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας στις περιοχές τους –και έμμεσα των εσόδων- τους εξακολουθούν  να είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Για παράδειγμα, το αίτημα της ΚΕΔΕ για μία  «ξεχωριστή γραμμή χρηματοδότησης» από το ΕΣΠΑ έχει μείνει προς ώρας αναπάντητο από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Καθόλου δεν έχει προχωρήσει και η πρόταση του ίδιου του Πρωθυπουργού για ανάληψη της ευθύνης της είσπραξης των φόρων ακινήτων από τους Δήμους και έτσι την πλήρη οικονομική ανεξαρτητοποίηση τους από την κεντρική διοίκηση.

Αυτό σημαίνει πως ένα πολύ σημαντικό μέρος των δήμων θα βρεθεί με ελλείμματα προς τα τέλη του χρόνου.


Πηγή:www.capital.gr
Πηγή : http://www.capital.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...